Автор Тема: Курсов проект за Х  (Прочетена 3015 пъти)

victim70

• Напреднали
  • Публикации: 454
  • Distribution: Gentoo, Ubuntu
  • Window Manager: Kde Xfce
    • Профил
Курсов проект за Х
« -: Mar 28, 2009, 18:49 »
Здравейте,
Имам следният проблем:
Един младеж ме помоли да му помогна за курсов проект (учи в Германия). Касае се за някакви статистически анализи на кода на Х . Където знам му дадох инфото, но има едно нещо за което немога да намеря нищо. Това е статистика за честота на използването на библиотеките (или функции от тях) на Х по време на една сесия. Такова нещо съм виждал за Вин програми, направени от фирми, както и имам анализиращ софтуер, но е за Вин апликации.
Нещата трябва да изглеждат в най-лошия случай така:
libX11.so - 5%
libXdmcp.so - 1%
...
...
В най-добрия:
libX11.so - 5%
   func1 - 11%
   func2 - 25%
libXdmcp.so - 1%
   func3 - 28%
   func4 - 1%
...
...
Също така е желателно да се цитира източника на този анализ. Аз се опитах с strace и подобни функции но ще ми отнеме безкрайно време да обработя всичкият изход и да направя подобен анализ.
Активен

"Господи, дай ми сила да променя нещата които немога да приема,
дай ми търпение да приема нещата които не мога да променя,
и ми дай мъдрост, да правя разликата между двете"

zeridon

• Killmode enabled
  • Administrator
  • Напреднали
  • Публикации: 1398
  • Distribution: Debian/Ubuntu
  • Window Manager: console/Gnome
  • BOfH
    • Профил
Re: Курсов проект за Х
« Отговор #1 -: Mar 30, 2009, 15:32 »
А защо не погледнеш profiling инфраструктурата. Примерно oprofile, kprobes, valgrind

Реално ще ти трябва дебъг версията на всички библиотеки, опрофиле в кернела и някакъв юзерспейс тул за четенето на статистиката
Активен

Внмимавай имам клещи за кабел
http://www.netsecad.com/
http://theregister.co.uk/odds/bofh/

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #2 -: Mar 30, 2009, 16:40 »
"ltrace -f -c" ще изкара колко пъти коя library функция е викана и колко време е отишло за нея, при това опитвайки се да прави същото и за форкнатите дъщерни процеси. Обаче не знам да може да вади информация коя функция от коя динамично-линкната библиотека е. За последното предполагам ще се наложи да се правят някакви заобиколни номера от сорта на find /usr/lib |xargs strings|grep "function_name" (примерно), колкото и малоумно да звучи.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

victim70

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #3 -: Mar 30, 2009, 18:54 »
Изобщо не звучи малоумно но е доста работа - точно така би трябвало да изглежда. Надявах се да намеря някой официялен източник с готов подобен анализ. Иначе незнам за какъв период от време се счита за представителна извадка, кои програми трябва да се стартират за да направят някакво натоварване, кои са Х библиотеките за да ги филтрирам само тях. Изобщо доста неща са твърде академични и доста в страни от моите познания. Брей какви неща ги карат хората да правят а ние си чешем езиците :-) .
Ако има и други подобни педложения съм отворен много благодаря gat3way за предложението.
Активен

zeridon

• Killmode enabled
  • Administrator
  • Напреднали
  • Публикации: 1398
  • Distribution: Debian/Ubuntu
  • Window Manager: console/Gnome
  • BOfH
    • Профил
« Отговор #4 -: Mar 31, 2009, 14:01 »
Все още си мисля че oprofile е по-добрата алтернатива (е ще иска малко повече ръчно парсене) но не е непостижимо

Колкото за другите въпроси:
 * Период: да речем 1 седмица е добър подход, осигурява най-пълно покритие. Игрички, документи, филмчета, разработка и т.н. (замислете се защо точно)
 * Натоварване: Бих казал напълно нормална употреба. Браузене, игри, филми. Накратко да игнорира че има нещо което логва процеси и т.н. и просто да се ползва нормално машината
 * Повторяемост: Препоръчително е да се изтъркаля няколко пъти цялото упражнение и за предпочитане с няколко различни човека (за да се изключи едностранчивостта на резултатите)
 * Кои са библиотеките: в дебиан мисля че имаше опция deptree или нещо подобно което правече обратно дърво на зависимостите бих казал че то най-ясно ще покаже какво точно се ползва (но не гарантирам)
Активен

Внмимавай имам клещи за кабел
http://www.netsecad.com/
http://theregister.co.uk/odds/bofh/

victim70

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5 -: Mar 31, 2009, 18:28 »
Твърде ми е сложно да правя профил. Резултатите трябва да са готови за след седмица и да ги изпратя. Достатъчно е и използваемоста на библиотеките. Хората си разделят задачите малко странно, но въз основа на този проект ще се работи по оптимизирането на скоростта на Х-а. За съжаление ще е вътрешен проект за института им, а много бих искал да видя какви са ги натворили. За сега видях модифициран konqueror работи като изтребител.
Активен

edmon

• Гост
« Отговор #6 -: Apr 01, 2009, 00:26 »
Твърде ми е сложно да правя профил. Резултатите трябва да са готови за след седмица и да ги изпратя. Достатъчно е и използваемоста на библиотеките. Хората си разделят задачите малко странно, но въз основа на този проект ще се работи по оптимизирането на скоростта на Х-а. За съжаление ще е вътрешен проект за института им, а много бих искал да видя какви са ги натворили. За сега видях модифициран konqueror работи като изтребител.

:| :|
абе тия що не учат паскал?!?!?!?!?!?!?!?
:( :( :( :(
Активен

task_struct

• Напреднали
  • Публикации: 576
  • Distribution: Kubuntu 14.04
  • Window Manager: KDE 4.13
    • Профил
« Отговор #7 -: Apr 01, 2009, 09:05 »
:| :|
абе тия що не учат паскал?!?!?!?!?!?!?!?
:( :( :( :(

Защото не са в ТУ-София ;)
Активен

"Minds are like parachutes. They only function when they are open." - James Dewar

irc.freenode.net  / #linux-bg

gat3way

• Напреднали
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #8 -: Apr 01, 2009, 10:32 »
Какво против Паскал и какво против ТУ? :)
Активен

task_struct

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #9 -: Apr 01, 2009, 11:19 »
Аааа нищо. Най-обичам да си правя курсовите по Операционни система или Изследване на операциите на Паскал :)

По темата: Нещо ми се върти в главата, вечерта ще се пробвам :)
Активен

"Minds are like parachutes. They only function when they are open." - James Dewar

nedpetko

• Напреднали
  • Публикации: 445
  • Distribution: Debian GNU/Linux
  • Window Manager: KDE
    • Профил
« Отговор #10 -: Apr 01, 2009, 21:04 »
Това е реалността. Иначе нищо против.  :)
Активен

Debian amd64 squeeze/sid

edmon

• Гост
« Отговор #11 -: Apr 03, 2009, 13:16 »
Какво против Паскал и какво против ТУ? :)
ами как защо да си учат там за масиви, процедури и функции...
кво са се захванли с Хикса...
...
иде ми да троша като чета хората на кво ги учат, а ние - паскал...
и до сега май си го продължават това в ТУ нали?
Активен

task_struct

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #12 -: Apr 03, 2009, 14:06 »
Приложна математика са на Паскал и за ООП Делфи, за КСТ немога да кажа със сигурност, но мисля че и те са на Паскал. :(
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #13 -: Apr 03, 2009, 14:29 »
Не е вярно. Аз завърших приложна математика преди години и тогава ООП езика беше C++. Преподаваше го един психопат, с който не успях да изляза на глава. Заяжда се за глупости, заяжда се за глупости, заяжда се за глупости, видя че няма да стане и накрая ми писа 5 защото не съм дефинирал оператор за присвояване на моя клас в курсовата работа. Като му обясних че в случая няма нужда и че не е било и като изискване, човекът заключи че това било "каноничния" вид на един клас (каквото и да рече това), рече отсече и ми писа оценката. Те такива работи.
Активен

task_struct

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #14 -: Apr 03, 2009, 15:57 »
Във втори курс се учи делфи, а С++ е в трети и е избираем :) Добре, че в моята курсова съм си направил опертор за присвояване  :D сега да видим с колко ще ми я оценят :)
Активен