Автор Тема: проблем със скайп  (Прочетена 2552 пъти)

iron_john

• Участници
  • Публикации: 5
    • Профил
проблем със скайп
« -: Mar 29, 2009, 14:55 »
openSUSE 11.1
ядро-2.6.27.19-3.2
Здравейте, скайпа ми работеше до вчера.Инсталирах драйвер за саунд картата +библиотека+миксер утилитис,HDA Intel ALC 268(analog);инсталирах също и 2 игрi-Battle for wesnoth и Squaroid,след което ми дотрябва скайпа и установих че не тръгва,влезнах в Yast-a махнах Скайпа и го инсталирах наново,после махнах игрите...пак скайпа,пак го инсталирах...и пак не тръгна....някъде съм разбъркал нещо,но къде и какво точно? простете за невежеството,от 10дена ползвам Линукс,
предварително благодаря за тръпението и вниманието ви!
поздрави!
Активен

m0rph

• Напреднали
  • Публикации: 271
    • Профил
Re: проблем със скайп
« Отговор #1 -: Mar 29, 2009, 20:30 »
Пусни го от конзола и кажи каква грешка дава.

Ekspert

• Напреднали
  • Публикации: 801
  • Distribution: Debian Wheeze
  • Window Manager: Gnome 3
    • Профил
« Отговор #2 -: Mar 30, 2009, 10:10 »
Пробвай да разчовъркаш настойките на аудиото, ако си с GNOME пусни alsamixer през конзола, при мен графичния вариант винаги гърми грозно, но през конзола си работи.
А скайпа през конзола няма да ти каже каква му е болката, по скоро strace ще ти свърши работа.
Активен

Извинението е като ЗАДНИКА. Всеки си го има.

m0rph

• Напреднали
  • Публикации: 271
    • Профил
« Отговор #3 -: Mar 30, 2009, 10:51 »
Даде ама той казва че не тръгва, не че звукът му не работи. Може някоя библиотека да се е прецакала и за това.

iron_john

• Участници
    • Профил
Re: проблем със скайп -работи
« Отговор #4 -: Mar 30, 2009, 14:21 »
скайпа тръгна.преинсталирах всичките библиотеки,от Yast>Software management>repositories>All in list>update unconditionally.рестартирах и скайпа тръгна,очевидно някоя библиотека беше омазана...
само че сега ми изчезна звука... ???..на цели комп,не само на скайпа....пробвах с репеър на системата от инсталационния диск...не стана...май ще трябва да преинсталирам целия Линукс...лошото е че при чиста инсталация пак ми дава грешка-"HDA intel 268(analog)doesn't work switch back to default",ама поне имаше звук.82801H(ICH8 family)HD audio controller. Благодаря на всички
Активен

ЗибелтБг

• Напреднали
  • Публикации: 1302
  • Distribution: Kubuntu 14.04 Realtime 3.12.0-rt2 JACK Audio Connection Kit
  • Window Manager: KDE 4.13.3 !!! VLC-настр-Аудио-SRC-Sinc function(best quality)
  • М
    • Профил
« Отговор #5 -: Mar 30, 2009, 16:44 »
   Надявам се, че си забранил звуковата карта на дъното по подразбиране - "ако съм разбрал правилно". Имам страхотна идея за тебе - аз съм така - купуваш си за някакви си 50 лева Soundblaster Live - 24 bit 96 Khz - нямаш идея какъв звук вади - (пък може и да знаеш) - и елегантно излизаш от положението - и с един куршум - два заека -  да знаеш, че имаш професионален звук, само че трябва инсталация с KDE 3.5.10 - за да можеш да пуснеш 24 bit 96 Khz  !!! ;D [_]3
« Последна редакция: Mar 30, 2009, 16:49 от zibeltbg »
Активен

Кубунту  със Realtime Kernel дава звук, който няма нищо общо с другите дистрибуции...Линукс е за галеници на Боговете-не е за простосмъртни...при прекомпилиране-make menuconfig, Under ‘Processor type and features’, Scroll  down to ‘Timer Frequency’ and set this to 1,000Hz!!! за 3.12 иска lzop

iron_john

• Участници
    • Профил
« Отговор #6 -: Mar 31, 2009, 01:00 »
Привет отново,
хм,...преинсталирах пак аудио драйвера alsa-driver-1.0.19-5.10,заедно със миксера и библиотеката,а от Яст влезнах в настройките на аудиокартата,там зададох стойност"0"(авто)...за да не пиша глупости прилагам снимка...та,звука се появи отново...след рестарт.но скайпа пак спря,по съвет на m0rph,го пуснах от конзола,изписа ми следната грешка
skype: error while loading shared libraries: libasound.so.2: wrong ELF class: ELFCLASS64
прилагам и текстов файл на резултата от strace ,за да не стане много обширно съобщението ми.
очевидно нещо се бъркат библиотеките...та сега въпросът ми е,може ли да се направи така че да работят и драйвера и скайпа без да си пречат?между другото да добавя-с KDE4 съм.
отново Благодарности в аванс на всички които се ангажират.

P.S. отговор на zibeltbg:компа ми е лаптоп Acer aspire 5720ZG,за съжаление няма да е удачен варианта за Sound Blaster Live 24бит.иначе съм много доволен-в къщи на домашния съм с такава карта. [_]3
« Последна редакция: Mar 31, 2009, 01:28 от rumenlyubenov »
Активен

ilian_BIOS

• Напреднали
  • Публикации: 602
  • Distribution: opensuse
  • Window Manager: kde
    • Профил
« Отговор #7 -: Mar 31, 2009, 01:27 »
сменяш на убунту... и щракаш с пръсти, и аз търкалях сусе 11.1 до оня ден ама накрая нещо не ми издържаха нервите да се занимавам с разни тъпотий около пулс аудио и прочее, от как смених съм много доволен, дебиан-базираното върви на пушка. да живее apt-get install
Активен

Ekspert

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #8 -: Mar 31, 2009, 08:23 »
От strace се вижда че не намира libasound.so.2 в директорията :/lib/tls/i686/sse2/
Потърси я в системата (locate libasound.so.2), и ако е на друго място направи връзка към нея в тази директория, мисля че това ще ти реши проблема.
Прегледай файла skype strace и навсякъде където имаш -1 потърси съответната директория или файл. Колкото до ubuntu, набързо метнах един поглед в google за твоя модел лаптоп, и намерих в ubuntu форумите проблем с аудиото :-), не вярвам че ако сложиш ubuntu всичко ще ти е добре, поне аз до сега не съм попадал на такова дистро дето да му върви всичко от раз.
« Последна редакция: Mar 31, 2009, 08:26 от Ekspert »
Активен

ЗибелтБг

• Напреднали
  • Публикации: 1302
  • Distribution: Kubuntu 14.04 Realtime 3.12.0-rt2 JACK Audio Connection Kit
  • Window Manager: KDE 4.13.3 !!! VLC-настр-Аудио-SRC-Sinc function(best quality)
  • М
    • Профил
« Отговор #9 -: Mar 31, 2009, 10:02 »
   цитат:"P.S. отговор на zibeltbg:компа ми е лаптоп Acer aspire 5720ZG,за съжаление няма да е удачен варианта за Sound Blaster Live "

Acer aspire 5720ZG -  с това трябваше да почнеш  ;D - опа - от снимката виждам, че си с KDE 4 - пробвай с KDE 3.5.10 - ей така - за собственно успокоение...там за щастие няма пулсе аудио - то ми правеше проблем в Убунту със Skype на лаптоп Asus XGL 50 - реших си проблема, като сложих Kubuntu 8.10   ....в краен случай мушни едно Live CD На PC Linux 2009 с KDE 3.5.10 там на лаптопите е обърнато особенно внимание и е много ново дистро - успех  :)
« Последна редакция: Mar 31, 2009, 10:18 от zibeltbg »
Активен

Кубунту  със Realtime Kernel дава звук, който няма нищо общо с другите дистрибуции...Линукс е за галеници на Боговете-не е за простосмъртни...при прекомпилиране-make menuconfig, Under ‘Processor type and features’, Scroll  down to ‘Timer Frequency’ and set this to 1,000Hz!!! за 3.12 иска lzop

iron_john

• Участници
    • Профил
« Отговор #10 -: Apr 01, 2009, 14:30 »
здравейте всички!
Наи-накрая имам и скайп и звук!
Опитах да реша проблема по съвет на Ekspert ,но не намерих такава директория /lib/tls/i686/sse2/-(просто липсва),за да дам линк на libasound.so.2 към нея...явно не съм дорасъл още за такива маневри...(нека направя поне месец като Линукс потребител).
затова преинсталирах Линукса, като се отказах от драйвера за звук.-и без него си имам звук.но така имам и скайп!
Благодарности за всички съвети.надявам се и аз някой ден да съм полезен с нещо!
до скоро.
Активен

Ekspert

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #11 -: Apr 01, 2009, 14:43 »
Е щом си се оправил значи всичко е ОК, но можеше само да създадеш това което липсва и да напъхаш в директорията libasound.so.2 или линк към нея. Но времето е пред теб, ще свикнеш и ще ти хареса  ;D
Активен

jipsi2

• Новаци
  • *
  • Публикации: 1
    • Профил
« Отговор #12 -: Apr 02, 2009, 19:30 »
Здравейте! Имам сериозен проблем. Не мога да си вляза в скайпа. Вчера излязох и после като си въведох името и паролата абсолютно вярно ми изписа: "Skype не е в състояние да се свърже." Пробвах няколко пъти, ефект-никакъв. Инсталирах си различни версии и пак не става. Не знам защо. При вас така ли е? Много ви моля да ми помогнете!!! Точно сега, когато най-много ми трябва скайпа не мога да си го ползвам... :'( PLS помогнете ми!!!
Активен

Ekspert

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #13 -: Apr 02, 2009, 22:24 »
Обикновенно става когато си бъркаш паролата или потребителското име, отваряш https://secure.skype.com/account/password-reset-request тук и си възстановяваш паролата
Активен