Добре айде сериозно. Къде са opensource компаниите в България въобще?
Имам наблюдения върху RedHat. Последните дори нямат собствено представителство в България, всичките лицензи се предлагат чрез дистрибутори, дистрибутори поне има. Подръжка в смисъла в който се разбира в белите страни в България от страна на редхат просто няма - няма някой представител на RH който да ти вдигне телефона и да ти говори на български.
Примерно нека предположим че имаме следната ситуация: някакъв мрежов драйвер в последната kernel версия на rhel ти паникьосва ядрото когато се bond-не и има голям трафик. Имаш 2 варианта:
1) Ровиш из гугъл и rh-ската bugzilla, ако имаш късмет някой вече се е оплакал
2) Ако си достатъчно голям клиент и дистрибутора ти е културен и имаш добър съпортен договор евентуално те ще пуснат един case в редхат и след неизвестен срок от време вероятно ще имаш разрешение на проблема, с риска да се получи ефекта на разваления телефон и след още Н на брой крашвания на системата и псувни по адрес на мургавите им разработчици от Индия.
Сертификационни програми - доколкото знам досега само 2 пъти в страната има организирани RHCE exams - поне когато ходих миналата година казаха че това са вторите изпити за страната, оттам насетне може и още да са организирали не знам, стига някой да се е сертифицирал да води изпита, защото румънецът беше уверен че повече няма да идва до България. При нас нямаше такъв и курсовете и изпита ги водеше румънец. Бях чул че едно време един австрийски партньор на редхат е отворил в Сърбия съпортен център и известно време е имало българоговорящ съпорт. Обаче ме съмнява някой в България въобще да е знаел за това => щата в бил закрит.
Какво остава да работят с университетите и да правят дарения.
И това е най-голямата ОС компания, с милиарди долари капитализация, води се май fortune500 и т.н. глобален дзвер.
И сега Майкрософт ли са виновни за това че за оупънсорс компаниите България е прекалено нищожен пазар? Не, глобализацията е виновна и еврейските банкери, хъхъ

Ами вървете вие бидейки радетели на отворения код и дарете нещо на някое учебно заведение - не че би имало особен смисъл в крайна сметка де.
Та такива работи...