Автор Тема: Колеги имам следният проблем  (Прочетена 3293 пъти)

michael1960

• Напреднали
  • Публикации: 69
  • Distribution: Slackware 14.1
  • Window Manager: MATE Desktop Environment
    • Профил
Направил съм една малка програма за Windows, но е с qt-4.5.0, OpenGL и съм я компилирал с nmake на MS Visual Studio 6.0. Ето линка: http://www.geocities.com/misho1960/help/Contest.zip , програмата работи, даже работи добре, но от проведените от мен изследвания, се получава нещо много странно - На 20 компютъра се стартира без никакъв проблем, като на тях има инсталиран Windows от Windows 98 до Windows 7, На 3 от тях обаче програмата не иска да се стартира и не мога да разбера защо ?!?, Компилираната програма е в директория Contest\release -> contest.exe, Source -> \Contest. Уверявам ви че не е вирус, и стартирането и на вашият компютър няма да промени нищо на вашата машина. Ако някой може с нещо да помогне, ще съм много благодарен моите идеи се изчерпаха и не знам какво да правя.

Предварително благодаря
Михаил Петров
град Смолян
Активен

Михаил Петров - град Смолян, България

dvasilev

• Напреднали
  • Публикации: 200
  • Distribution: Kubuntu, Debian
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Re: Колеги имам следният проблем
« Отговор #1 -: May 02, 2009, 07:50 »
@michael1960: Защо смяташ, че от това, което си написал, е станало ясно какъв точно е проблемът ти, за да ти помогнем?
Защо смяташ, че проблемът е в Qt?

Активен

michael1960

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2 -: May 02, 2009, 09:18 »
@michael1960: Защо смяташ, че от това, което си написал, е станало ясно какъв точно е проблемът ти, за да ти помогнем?
Защо смяташ, че проблемът е в Qt?

Не смятам че проблемът е в Qt, то се държи достатъчно прилично, но се надявах че някой може да се е сблъсквал с нещо подобно. А проблемът е в това, че тази програма тръгва на повечето компютри, с различни инсталирани Windows - и, а на определени и сравнително малко на брой не тръгва, и това не е ясно защо се получава, не мога да установя, всъщтност, дали проблемът е в winodws, дали е въпрос на hardware, или някъде другаде. Лошото е в случая, че програмката си работи. Просто наистина не знам защо на определени машини не иска да се стартира. Дава грешка като все едно че се опитва да излезе от границата на някакъв масив. А при пускането и през dbg и през дебугера на MS VC++ 6.0, просто всичко е нормално.
Активен

michael1960

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #3 -: May 02, 2009, 09:27 »
За допълнителна яснота, ще посоча, че това беше едно тестово задание, което като го пратих, поръчителя не е успял да го стартира на своя компютър, поради това ми отказа поръчката. Но аз сега се опитвам да разбера защо, за да мога евентуално в бъдеще да избегна подобни ситуации, това всъщтност е сериозният проблем.
Активен

arda_kj

• Напреднали
  • Публикации: 631
  • Distribution: Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
  • Window Manager: Gnome/KDE
    • Профил
« Отговор #4 -: May 02, 2009, 15:53 »
Само да кажа, че и на мен ми дава грешка при стартиране под WinXP. Съобщението е:

"The instruction at "0x69133d4a" referenced memory at "0x00000004". The memory could not be read"

Т.е. както си пиши, програмата прави обръщение към паметта, където може би е извън наличната памет. Не знам как по-точно да го тълкувам това. За съжаление не програмирам на тоя език и няма как да пробвам да го дебъгна. Според мен е свързано нещо с компилатора,, нещо специфично, ама какво е и защо не мога да ти кажа.

Не казваш на какъв хардуер не работи и на какъв работи (най-вече процесор). Моя хардуер за твоя справка е лаптоп Toshiba Satellite A200 с Intel Core 2 Duo.

Виж си опциите на компилатора и махни всичко, което може да е специфично от към хардуер, пробвай пак и така, т.е задай му най-общите възможни опции с идеята да работи на всякакви машини. Аз съм готов да ти я тествам тая програма отново.

Иначе ако потърсиш в гоогле излиза следното нещо:
http://www.pcerror.info/Error_General.php?files=Referenced%20Memory%20Errors&gclid=CO68u__UnZoCFcQw3wodeBH68w

Цитат
Description      Referenced Memory Errors is a common Windows problem. Referenced Memory Errors is usually caused by a missing system files, wrong system settings or a corrupted registry file. Use CTRL+ALT+DEL to get the task manager, if there is anything listed with [Not Responding] end task it. Next,  run a registry scan to check for registry errors & other system problems. 96% of the time this will fix the cause of the problem.

Това инфо също не е за пренебрегване. Т.е. причината може и да е в моя телевизор. От време на време ми се случват подобни грешки, но никога при стартиране на програма.

Сега рънвам някакъв регистри фикс тул и пак ще пробвам да видя дали това е проблема.
Активен

Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
"За да открием истината, е нужно поне веднъж в живота си да подложим всичко на съмнение" - Р. Декарт

arda_kj

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5 -: May 02, 2009, 16:33 »
Почистих уж регистри и т.н., обаче пак същата история, дава въпросната грешка. И сега тука интересното е, че твоята програма под Windows 7 (ползвам няколко ОС-и) на моя лаптоп си се стартира нормално, което значи, че причината е в ОС-а, обаче какво точно не е наред и аз не знам. Тепърва ще се ровя в нета и ще го мъча тоя проблем, някой ако има идея да се обажда. Явно бъгавия Вин е причината.
Активен

"За да открием истината, е нужно поне веднъж в живота си да подложим всичко на съмнение" - Р. Декарт

michael1960

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #6 -: May 02, 2009, 16:45 »
Почистих уж регистри и т.н., обаче пак същата история, дава въпросната грешка. И сега тука интересното е, че твоята програма под Windows 7 (ползвам няколко ОС-и) на моя лаптоп си се стартира нормално, което значи, че причината е в ОС-а, обаче какво точно не е наред и аз не знам. Тепърва ще се ровя в нета и ще го мъча тоя проблем, някой ако има идея да се обажда. Явно бъгавия Вин е причината.

Няма причина да е във Windows, /Въпреки че аз лично не съм виждал един и същи Windows, на две абсолютно еднакви машини да работо по един и същи начин/. Но според това, което ми казаха хора на чиито машини програмата не тръгва, имат инсталиран Windows XP SP3, и видео контролер ATI. Всеки друг видео контролер, "позволява" програмата да се изпълни, независимо от инсталирания Windows . При мен е Windows XP SP3, но контролера ми е Intel.
« Последна редакция: May 02, 2009, 16:48 от michael1960 »
Активен

arda_kj

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #7 -: May 02, 2009, 17:05 »
Аз съм също с контролер на АТИ, само че под Win 7 работи. Само мога да гадая драйвера ли е проблем или нещо друго.

Ако искаш направи просто една порграмка съставена от един гол прозорец и дай линк да я пробвам. Идеята е да се провери дали поне базовите неща без каквито и да е допълнителни неща работят нормално. След това може да пробваме слагане на компонент след компонент и да разберем къде гърми въпросната програма.
Активен

michael1960

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #8 -: May 02, 2009, 17:37 »
Аз съм също с контролер на АТИ, само че под Win 7 работи. Само мога да гадая драйвера ли е проблем или нещо друго.

Ако искаш направи просто една порграмка съставена от един гол прозорец и дай линк да я пробвам. Идеята е да се провери дали поне базовите неща без каквито и да е допълнителни неща работят нормално. След това може да пробваме слагане на компонент след компонент и да разберем къде гърми въпросната програма.

ето линка - http://www.geocities.com/misho1960/help/Contest2.zip
Активен

arda_kj

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #9 -: May 02, 2009, 18:03 »

ето линка - http://www.geocities.com/misho1960/help/Contest2.zip

Сега вече работи. Каква е разликата с преди?
Активен

michael1960

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #10 -: May 02, 2009, 18:10 »
Разликата е там че махнах хайванчето дето маршируваше, т.е. всички обръщения към png image -> exit.png, Това обаче ме хвърли в, не знам къде. Което показва, че Windows XP SP3 в съвокупност с видео контролер ATI, не могат да се справят с един нещастен png image -> 160x1760 пиксела. Това обаче е пълен абсурд.
Активен

arda_kj

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #11 -: May 02, 2009, 18:21 »
Не знам дали има значение, но ако резолюцията е въпросното изображение е наистина 160x1760 пиксела, то имай в предвид, че резолюцията на моя монитор е 1280x800, т..е ти излизаш извън рамките на позволената резолюция. Възможно ли е това да е причината?
Ако искаш пробвай да смалиш резолюцията и дай пак да пробвам.
Активен

michael1960

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #12 -: May 02, 2009, 18:25 »
Не знам дали има значение, но ако резолюцията е въпросното изображение е наистина 160x1760 пиксела, то имай в предвид, че резолюцията на моя монитор е 1280x800, т..е ти излизаш извън рамките на позволената резолюция. Възможно ли е това да е причината?
Ако искаш пробвай да смалиш резолюцията и дай пак да пробвам.

Не няма как да е там, прозореца е 640х480 пиксела, просто не знам. Много благодаря за съдействието и усилията. Но явно преблемът ще остане нерешен, докато не измисля нещо друго.
Активен

arda_kj

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #13 -: May 02, 2009, 19:24 »
Затова сме тук да си помагаме :)

Междувременно реших да ъпгрейдна драйвера за видеото на АТИ до най-нова версия с надеждата твоята програма да проработи. Първо естествено деинсталирах стария драйвер, след това при инсталацията на новия отказа да се инсталира и аз реших просто за пробата без драйвер (или по-точно с вградения Виндовски) да стартирам програмата и познай, стана, програмата работи (и двете версии работят). Бахти тъпите драйвери, явно от тях е проблема, не е от Виндовса.
Сега ще пробвам да си преинсталирам старите драйвери и да видя дали ще възникне същата грешка.
« Последна редакция: May 02, 2009, 19:33 от arda_kj »
Активен

arda_kj

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #14 -: May 02, 2009, 19:51 »
Преинсталирах си старите драйвери и пак същата грешка. Повече от ясно е, че е драйвера причината. Дано да съм ти бил полезен. Сега поне знаеш причината за бъгването на програмата.
Активен