Автор Тема: Linux boot oсобенности ?  (Прочетена 4407 пъти)

proLamer

• Участници
  • Публикации: 3
    • Профил
Linux boot oсобенности ?
« -: Jul 07, 2009, 22:10 »
Здавейте !

Изключително нов съм в използването на този вид операционна система Linux (Ubuntu).Мисля че ще се справя с инсталацията, но въпросът ми макар и да звучи банално е как да запиша самият boot-ващ диск ?
Ималио някакви особенности или директно се записва .iso файла на диска ?
Активен

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
Re: Linux boot oсобенности ?
« Отговор #1 -: Jul 07, 2009, 22:17 »
Сносните програми за запис на дискове имат една опция за запис, която се казва нещо от рода на "Write CD Iso", "Запис на изображение"... намери я, посочи iso файла за запис и записвай смело ;)
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

proLamer

• Участници
    • Профил
« Отговор #2 -: Jul 07, 2009, 22:20 »
Благодаря за бързия и адекватен отговор :) !
Къде мога да прочета как да си запазя Windows и да инсталирам Ubuntu ? (в следсвтвие на което като си пускам компютъра да имам възможност да избирам коя операционна система да пускам ?)
Активен

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
« Отговор #3 -: Jul 07, 2009, 22:36 »
За да запазиш вече инсталираните системи по време на инсталирането на друга система, е нужно просто да не пипаш дяловете с вече инсталираните системи по време на инсталацията. Когато инсталаторът ти даде възможност за разделяне на твърдия диск и избиране на дялове, които да се ползват от системата, която текущо инсталираш, използвай само свободните места по твърдия диск (или дялове, които не съдържат вече инсталираните системи) за създаване на нови дялове или тяхното променяне. Всички (или поне почти всички) инсталатори на Линукс дистрибуции предоставят и инсталиране на boot loader, чиято грижа е да ти дава избор след това коя система да заредиш. По принцип, при инсталирането на boot loader-а автоматично се засичат (намират) останалите операционни системи в компютъра, така че не е нужно да правиш нищо допълнително, освен да се съгласиш с инсталирането на boot loader. Избери инсталиране на boot loader в MBR.
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

proLamer

• Участници
    • Профил
« Отговор #4 -: Jul 07, 2009, 22:40 »
Благодаря Ви много много разбиращ се и стегнат отговор (toivo) !

И последният ми въопрос (за който се извинявам), но всеки еидн от тях изниква в последствие е..

Значи стигнам до едно място при инсталациятата на Ubuto където имам право да избирам три отметки..но немога да се сетя точно какви бяха...едната беше да избирам ръчно Partition (третата) другата мисля, че беше да се инсталира заедно с Window-са (това май беше първата), а втората да се запише на целия хард и да премахне Windows.Мисля че горе доло нещо такова беше та мисълта ми е на коя трябва да го оставя в моя случаи както си е.... (демек на пурвата отметка ?
« Последна редакция: Jul 07, 2009, 23:09 от proLamer »
Активен

mrowcp

• Напреднали
  • Публикации: 450
    • Профил
« Отговор #5 -: Jul 09, 2009, 10:12 »
Благодаря Ви много много разбиращ се и стегнат отговор (toivo) !

И последният ми въопрос (за който се извинявам), но всеки еидн от тях изниква в последствие е..

Значи стигнам до едно място при инсталациятата на Ubuto където имам право да избирам три отметки..но немога да се сетя точно какви бяха...едната беше да избирам ръчно Partition (третата) другата мисля, че беше да се инсталира заедно с Window-са (това май беше първата), а втората да се запише на целия хард и да премахне Windows.Мисля че горе доло нещо такова беше та мисълта ми е на коя трябва да го оставя в моя случаи както си е.... (демек на пурвата отметка ?

Там е :) но до колкото си спомням, ще трябва ръчно да направиш още един дял за swap.
Препоръчвам ти да си пуснеш windows-a, с някоя програма ( примерно Acronis Disk Director Suite ) да направиш един дял който ще ти е за линукса ( файлова система примерно ext3 ) и още един по-малък дян за слап-а ( води се, че е РАМ памет x2 - примерно си с 256Mb, правиш дяла 512Mb )
Активен

Some Things Just Are The Way They Are

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
cannot boot Linux
Настройка на програми
jojopara 2 4254 Последна публикация Aug 19, 2003, 00:10
от jojopara
can't boot linux
Настройка на програми
Andronoff 5 5402 Последна публикация Dec 16, 2004, 17:35
от Andronoff
Linux boot дискета
Настройка на програми
IvanX 2 4384 Последна публикация Dec 26, 2006, 15:44
от koko32
Linux boot cd
Настройка на програми
ManyG 2 4902 Последна публикация Jan 27, 2008, 23:37
от ManyG
Dual boot Linux and Windows XP (Linux installed first) ПРОБЛЕМ !!!
Настройка на програми
XaMeLeOnA 36 49051 Последна публикация Nov 06, 2011, 02:58
от Compare