Здравей! Ето скромното мнение на хора, минали по тази пътека

Моят приятел в училище първо е учил Pascal, след това са преминали на C/C++, в университета учихме Java и вече доста други езици. Паралелно с ученето на език в училище е учил и алгоритми и е ходил на състезания. По мои наблюдения тази формула е доста успешна. Той самият е казвал, че Pascal му е помогнал много бързо да се справи със C и най-вече с пойнтъри и подобни. Познанията по C/C++ пък помагат за бързото научаване на Java и всякакви други обектно-ориентирани (и не само) езици. А изучаването на алгоритми отрано е невероятно развитие и предимство... Истината е, че макар и в университета всички да ги учим тези неща, хората, които са били състезатели в училище са една крачка напред.
Моят съвет е, тъй като искаш отсега да започнеш (което е похвално), хвани набързо този Pascal за да речем една учебна година, за да се научиш на някакви основни идеи в програмирането. Не знам за това какви книги или учебници има за него, но може да се попита. Много хора смята Pascal за вече умрял език (дори вече не е сред езиците за сътезания мисля), но това не е съвсем така, аз имам състуденти, които от много време работят и пишат на Delphi.
В 9ти клас, когато в училище ще ви учат на Pascal (надявам се нямаш някакви големи очаквания от училищния курс, аз учих в ПМГ и се водим, че са ни учили на C++, реално просто си взехме часовете...) ще очакваме ти отдавна да си знаеш всичко и да решаваш контролните на съучениците си

В 9ти клас (т.е. около година след началото) се преориентирай към C. Някой може да ме гръмне, но имам пред вид "чисто" C. За чисто C книгата е "The C Programming Language" на Brian Kernighan & Dennis Ritchie. Има я и издадена на български. Малко хора осъзнават колко хубав език е C и от колко много учене има нужда човек, за да се научи да пише хубав код на чисто C. Паралелно с Pascal и C трябва да понаучиш по някой алгоритъм. Имаме си една наша българска книга: "Програмиране=++Алгоритми", най-доброто написано нещо в тази област. Авторите му са Преслав Наков и Панайот Добриков, но за тях ще те оставя сам да прочетеш кои са и какви са

Книжката е написана много леко и приятно, а в себе си съдържа невероятно количество важни и основополагащи алгоритми. Аз не съм я чела цялата, но ти сега започваш, направи го! В нея има и примерен код, написан на C.
Оттам обикновено се продължава с ООП под формата на C++ и Java. Много хора смятат C++ за изчезващ вид, но не го пропускай, там има какво да се научи, има повече от видимите на пръв поглед разлики със C, има и една богата библиотека с алгоритми, структури от данни и подобни (STL). За имплементация на по-сложни алгоритми може да се твърди, че това е по-подходящият език от Java (заради бързината).
Може да си поставиш тази програма за цел по време на 5те години в училище, дори ако се учиш сам може и да не ти стигнат (всъщност.. и другата крайност е възможна.. да ги научиш за 3-4 години

). Вярвай ми, това е доста амбициозна програма...
Съветвам те и да си потърсиш духовни наставници. Не обещавам, но имам пред вид 1-2 човека, които биха били много щастливи да помогнат с обучението на толкова ентусиазиран човек.
А пък относно това каква ОС да ползваш, щом ще е Линукс дострибуция, изборът ти е правилен

Кубунту, Убунту, Дебиан, Федора... важното е на теб да ти е приятно, те компилаторите и текстовоте редактори са си едни и същи