« Отговор #48 -: Jul 30, 2009, 14:12 »
Не знам защо ти е притрябвало да инсталираш от tar.gz при условие, че повечето дистрибуции имат доста обширни хранилища с всевъзможни пакети.
Обикновено най-просто и бързо е да го инсталираш готов компилиран пакет.
Разбира се, ако толкова държиш да се учиш на това , как се компилира от изходен код дадена програма, тогава горните отговори ти дават смислено и кратко описание. Имай предвид, обаче, че като пускаш ./configure без параметри ще се компилира с настройки по подразбиране, които най-често не отговарят на дистрибуцията, която ползваш. Например, по подразбиране пътят за инсталация е /usr/local, докато в повечето дистрибуции е само /usr. Това може да доведе до известни проблеми – ако имаш инсталирана програмата от пакет и нейния изпълним файл е в /usr/bin, то при компилирането по подразбиране ще се инсталира в /usr/local/bin. Най-вероятно това ще означава, че ще продължиш да си ползваш старата програма, тъй като обикновено /usr/bin се претърсва преди /usr/local/bin.
За да видиш всички възможни настройки можеш да видиш
./configure --help
И пак ще кажа – не мисля, че е толкова важно да се научиш как да си компилираш една програма. Според мен е по-добре един новак да се научи как да си търси какво му трябва и да може да си го сложи от пакет – поне съвременните пакетни системи се грижат за зависимостите.
И аз в зората на използването на Линукс бях тръгнал да компилирам наред – от 2-3 години не ми се е налагало.