Автор Тема: При всеки рестарт парола  (Прочетена 1606 пъти)

ma3x_ip

• Гост
При всеки рестарт парола
« -: Aug 11, 2009, 16:56 »
Здравейте :)
При всяко включване на pc и при опит да вляза да някой от дяловете иска парола :)
Можели това да се премахне и какви рискове носи ако го премахна :)

Мерси предварително :) [_]3 [_]3 [_]3
Активен

c2h5oh

• Напреднали
  • Публикации: 675
  • Distribution: CentOS 7.4 Fedora 28
  • Window Manager: Plasma Desktop
    • Профил
Re: При всеки рестарт парола
« Отговор #1 -: Aug 11, 2009, 17:04 »
Здравейте :)
При всяко включване на pc и при опит да вляза да някой от дяловете иска парола :)
Можели това да се премахне и какви рискове носи ако го премахна :)

Мерси предварително :) [_]3 [_]3 [_]3
На така зададен въпрос може да се отговори само по един начин - " Може да се премахнат. Рисковете са големи" Ако това те задоволява - хубави, ако не - научи се да задаваш въпроси
Активен

ma3x_ip

• Гост
« Отговор #2 -: Aug 11, 2009, 17:32 »
Уточнявам:

Имам предвид по мрежата някой може ли нещо да ми направи?
Не ме плаши това някой да седне пред PC то  :)
Активен

c2h5oh

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #3 -: Aug 11, 2009, 17:58 »
И аз уточнявам Обърни внимание какво си писал

опит да вляза да някой от дяловете иска парола
Това не само че не е ясно и е и подвеждащо защото " При всяко включване на pc" означава че паролата може да ти я иска даже и биоса. Или пък там няма (което е най-вероятно) а ти я иска Boot loadera (Grub най вероятно) Добре но ти си писал че ще влизаш в някакви дялове а grub управлява стартирането на операционни системи? Ако след като избереш linux тогава паролата на root или на user ти иска защото при различните дистрибуции даже и при gdm/kdm е различно. Разбираш ли какво гадане може да се получи ако не си обмислиш въпроса. Толкова ли беше трудно да попиташ нещо от сорта "При влизане в линукс системата (Ubuntu 8.10 да кажем) винаги ми иска парола за потребител Може ли да се влиза без парола, как и какви са рисковете от това"  Свучи по-логично нали Но аз все още не знам дали си имал точно това впредвид
А що се отнася до мрежовата сигурност - не се притеснявай Смятай че на практика си защитен
Активен

ma3x_ip

• Гост
« Отговор #4 -: Aug 11, 2009, 19:01 »
И аз уточнявам Обърни внимание какво си писал

опит да вляза да някой от дяловете иска парола
Това не само че не е ясно и е и подвеждащо защото " При всяко включване на pc" означава че паролата може да ти я иска даже и биоса. Или пък там няма (което е най-вероятно) а ти я иска Boot loadera (Grub най вероятно) Добре но ти си писал че ще влизаш в някакви дялове а grub управлява стартирането на операционни системи? Ако след като избереш linux тогава паролата на root или на user ти иска защото при различните дистрибуции даже и при gdm/kdm е различно. Разбираш ли какво гадане може да се получи ако не си обмислиш въпроса. Толкова ли беше трудно да попиташ нещо от сорта "При влизане в линукс системата (Ubuntu 8.10 да кажем) винаги ми иска парола за потребител Може ли да се влиза без парола, как и какви са рисковете от това"  Свучи по-логично нали Но аз все още не знам дали си имал точно това впредвид
А що се отнася до мрежовата сигурност - не се притеснявай Смятай че на практика си защитен

мерси :)
До някаде разбрах но имам лиспа на знания в тази област от там идват проблемите :(

Незнам какво е
Boot loadera

Активен

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
« Отговор #5 -: Aug 11, 2009, 19:39 »
Чакай да видим това, за което си мисля ли е...
Всеки път като стартираш машината и се опиташ да влезеш в някой дял с ntfs файлова система, ти иска парола, за да я прикачи? Ако сложиш флашка, отново ли иска парола?
Кое ти беше дистрото? :)
Активен

c2h5oh

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #6 -: Aug 11, 2009, 19:47 »
При пускане на компютъра се минава през POST (PowerOnSelfTest) успешния край на който е кратко изписукване. След това контрола се предава на BIOS (Basic Input/Output System - основна входно/изходна система)  който зарежда от диска операционната система Когато имаш две операционни системи трябва да можеш да избираш с коя ще работиш Затова се използва програмка която ти дава избора Това е bootloader-а и това обикновено е grub (Можеш обаче да го инсталираш и когато имаш само една операционна система Тогава при стартиране можеш да си избираш ядрата например ) От там си избираш да работиш с Linux. Започва зареждането на операционната система и след като процеса приключи вече виждаш екрана на Display mamager- а Вероятно при теб е gdm (може и да е друг) Вероятно тук ти иска паролата за потребителя От тук можеш да си избираш и с какъв Desktop environment ще работиш ( Gnome, KDE, Xfce LXDE, и т.н.) Това е накратко Искам да те предупредя че има много неточности в отговора ми защото се мъча та ти обусня процеса е не това как се реализира той Ако има още нещо - питай 
Активен

m0rph

• Напреднали
  • Публикации: 271
    • Профил
« Отговор #7 -: Aug 11, 2009, 21:32 »
Я кажи с кое дистро си и коя графична среда си (кде, гноме......). Предполагам че си с (К)Ubuntu защото по последни спомени то ми искаше паролата при първоначален достъп към дяловете (тоест за монтирането им). За жалост не помня от къде точно в кде-то (за гноме хич и не знам) се оправяше.
Отностно минусите:
Ми просто яко някой седне на компютъра ти ще има достъп до всички файлове. Но така или иначе ти веднъж монтираш ли ги то няма да те пита за парола пак така че смятам, че е доста безсмислено да трябва всеки път като монтирвап дяловете да ти иска парола.
Разгледай и по прочети в интернет за fstab файла и как да го конфигурараш според твойте нужди да ти се монтират автоматично дяловете.

task_struct

• Напреднали
  • Публикации: 576
  • Distribution: Kubuntu 14.04
  • Window Manager: KDE 4.13
    • Профил
« Отговор #8 -: Aug 12, 2009, 09:03 »
Според мен, при инсталацията не е казал къде да се маунтват останалите дялове (предполагам тия с уина) и когато иска да влезне в тях се изисква парола за маунтването им в /media/  ;)  :)
Активен

"Minds are like parachutes. They only function when they are open." - James Dewar

irc.freenode.net  / #linux-bg

ntrance

• Напреднали
  • Публикации: 696
    • Профил
« Отговор #9 -: Aug 12, 2009, 09:09 »
Ех  ,  ае  пич добави си дялтовете на  windowsa-a по този начин в /etc/fstab
/dev/dqlatati /mnt/nqkoq-papka ntfs ro,user,auto,noexec,umask=0 0 0
mount -a
Не трябва да ти искарва грешка и дяловете трябва са там където си им задал да бъдат  това е ....
Ако имаш няколко дяла  добавиги по този начин ,  рестваш компа :) и вече няма ти иска парола

Другия вариянт е  добави реда си в /еtc/rc.local
mount /dev/dqlatи-на window-sa /mnt/papkata
« Последна редакция: Aug 12, 2009, 09:16 от ntrance »
Активен