Автор Тема: Линукс файлове достъпни в уиндоус  (Прочетена 909 пъти)

madmad

• Напреднали
  • Публикации: 226
  • Distribution: Ubuntu, OpenSuse
  • Window Manager: Gnome 3.4
    • Профил
Как мога да получа достъп до файлове във файловата система на линукс през уиндовс, така като има достъп до уиндоуските през уиндоус

И още един въпрос малко по офф топик как мога да си разширя размера на настоящия линукс партишън без да ненеса никакви щети на системата. В момента имам Убунту инсталирана на 14 гб партишън и вече ми свършва мястото.
« Последна редакция: Aug 13, 2009, 23:06 от madmad »
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
Re: Линукс файлове достъпни в уиндоус
« Отговор #1 -: Aug 13, 2009, 23:29 »
По отношение на промяната на размера на диска, аз използвам Gparted. Той е включен и в Ultilex. Свали го и го запиши като изображение.Бутва като всяко Live CD. С него променяш размера на дяловете без никакви проблеми.
« Последна редакция: Aug 14, 2009, 00:21 от bop_bop_mara »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

ludsic

• Напреднали
  • Публикации: 71
    • Профил
Активен

B4 02 B2 4C CD 21 B2 61 CD 21 B2 6D CD 21 B2 65 CD 21 B2 72 CD 21 B4 4C B0 00 CD 21 00 00 00 00

madmad

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #3 -: Aug 15, 2009, 10:41 »
По отношение на промяната на размера на диска, аз използвам Gparted. Той е включен и в Ultilex. Свали го и го запиши като изображение.Бутва като всяко Live CD. С него променяш размера на дяловете без никакви проблеми.

Намалих един от уиндоуските дялове и сега имам около 50 гб свободни unllocated. Как да ги добавя към активния уиндоуски дял към хоум директорията да речеме без да нанеса щещи. Вече разполагам с диск на Ултилекс
Активен

shoshon

• Гост
« Отговор #4 -: Aug 15, 2009, 11:01 »
Ами до колкото знам няма как да ги добавиш "към директорията". Просто оразмеряваш харддиска до нужния размер. Не разбрах хоум директория за линукс ли става въпрос ??? Защо каза, че искаш да добавиш към "уиндоуския дял"? Това убунту, инсталирано чрез Wubi ли е ?
Ако искаш да преместиш хоум директорията в новия хард диск, просто първо копираш съдържанието й и после:
sudo su
mount /dev/[hard disk] /home

или променяш /etc/fstab
Активен

madmad

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5 -: Aug 15, 2009, 11:44 »
Не имам сободно дисково пространство и искам да го добавя към дяла където ми е иснталиран линукса тва е всичко.
Активен