Автор Тема: Малко помощ  (Прочетена 3125 пъти)

djei4eto

• Участници
  • Публикации: 9
    • Профил
Малко помощ
« -: Aug 20, 2009, 20:48 »
Здравейте.Искам да си инсталирам линукс и да се уча,но имам няколко малки проблема.Първия е,че съм напълно начинаещ и така да се каже почти нищо не разбирам ( от линукс ),а втория,че счупих десет двд-та да опит да запиша един диск с кнопикс(или там както точно се пише).Та ако може някои да ми обесни как да си запиша на двд кнопикс с Неро 6. .... и ако може да ми дадете линкове с полезна информация за линукс,ще съм ви много благодарен.(Прочетох историята и т.н. ... и ми трябва всякаква друга информация за начинаещ,като основни команди и т.н. и т.н. всичко което ще ми е необходимо).Благодаря Ви :)
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
Re: Малко помощ
« Отговор #1 -: Aug 20, 2009, 21:24 »
Първо кажи какви са параметрите на компютъра ти. Може Knoppix да не е най- удачното решение. кажи също имаш ли инсталиран windows, искаш ли да го запазиш и да работиш и с двете системи. Ако е така ми кажи размера и вида на дяловете на хард диска ти в момента.
А инсталационнен диск се записва, като свалиш ISO-to и след това го записваш като изображение- burn image. Ако не успееш с nero си инсталирай ashаmpoo, на български там си пишеше - записване на образ.
« Последна редакция: Aug 20, 2009, 21:40 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

Opaa

• Напреднали
  • Публикации: 268
  • Рънъта прай борбъта
    • Профил
« Отговор #2 -: Aug 20, 2009, 21:33 »
Здравей :)

Така при нерото си има опция Burn ISO file или нещо от сорта, поне така си мисля.
И можеш да си го запишеш на обикновенно CD поне аз така направих с моето Ubuntu 8.04, което ползвам в момента.

Най-лесно е избираш си дистрибуция влизаш им в официалната страница дърпаш си ISO фаила записваш го правиш настройките на BIOS системата да чете CD-то а не Floppy-то и инсталацията си тръгва без проблем.

Успех :)
Активен

tarball

• Напреднали
  • Публикации: 896
  • Distribution: Arch linux;Debian Testing; Ubuntu
  • Window Manager: KDE;MATE;Xfce
    • Профил
« Отговор #3 -: Aug 20, 2009, 22:07 »
http://distrowatch.com/.Влизаш тук,харесваш си дистрибуция,влизаш в сайта им,гледаш дали отговаря на хардуера ти,записваш,както ти е обяснено(без да разархивираш .ISO файла,тази грешка много често се допуска от начинаещи,понеже в много случаи .ISO файла се разпознава от уиндоус като обикновен архив ).Гледай да е на първо време LiveCD за да можеш да разгледаш дистрибуцията дали ти харесва и тогава да я качиш на харда си.
Активен

Едно време бях спортен тип,сега съм...само тип!
The Future is OPEN!

djei4eto

• Участници
    • Профил
« Отговор #4 -: Aug 20, 2009, 22:11 »
В момента съм с уин ХП.Питам за кнопикс,тей като разбрах че мога да го подкарам от сд-то,защото искам първо малко да разуча линукс и тогава да махна уин-а,защото използвам доста програми.А диска ми е С-20ГБ Д-212ГБ .Иначе процесора е на АМД 2ядрен на 1.9 64битов с 2 гб рам и 512 видео другото мисля че няма значение :) За нерото имап предвид,трябва ли да разархивирам исо-то или да го записвам като 1 файл?И ако го запиша като дата двд,ще успея ли да го подкарам от двд-то?Или трябва буут да го направя,защото пробвах няколко начина ама нещо не се получава.Та ако може малко по-подробно да ми обесните ще бъде супер :)
Активен

cybercop

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5 -: Aug 20, 2009, 22:17 »
Нито разирхивираш файла, нито го записваш като диск с данни. Записва се като дисково изображение.
Активен

Opaa

• Напреднали
  • Публикации: 268
  • Рънъта прай борбъта
    • Профил
« Отговор #6 -: Aug 20, 2009, 22:19 »
То попринцип и openSuse и Ubuntu имат LiveCD което ти позволява да ги разгледаш преди да ги инсталираш :)
Активен

djei4eto

• Участници
    • Профил
« Отговор #7 -: Aug 20, 2009, 22:23 »
Нито разирхивираш файла, нито го записваш като диск с данни. Записва се като дисково изображение.
Тоест ДВД(ИСО..) ала бала...добре обаче.Това лайв СД е като опция някаде в нерото или е като файл,който помага да подкарам линукса от сд-то?Както казах начинаещ съм :)
Активен

cybercop

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #8 -: Aug 20, 2009, 22:25 »
Не е опция в nero  a на самото изображение.И за тези параметри не си за knoppix. Влез в distrowatch.com и си избери сериозна дистрибуция. От дистрибуциите, които тръгват като Live CD и които автоматично разпознават и монтират NTFS дяловете са ubuntu или linux mint, suse, fedora, sabayon.
« Последна редакция: Aug 20, 2009, 22:37 от cybercop »
Активен

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
« Отговор #9 -: Aug 20, 2009, 22:30 »
То по принцип има над 1000 дистрота, дето имат Live CD, като някои от тях са основно предназначени за такова ползване... И почти всяко от най-популярните дистрота има Live CD (включително Дебиан, макар това да е малко известен факт).
Разгледай distrowatch. Вземи си едно презаписващо CD или DVD и ако трябва издърпай няколко неща и разцъквай, докато избереш това, с което се чувстваш най-комфортно. Не е важно кое е дистрото, важното е ти като седнеш пред твоя Линукс да се кефиш :)
Разкажи ни какви са мотивите ти да опиташ Линукс, какви неща правиш на компютъра си (филми ли гледаш, офис програмите ли ползваш, хакерстваш ли ;) ), имаш ли някакви очаквания от Линукс, как се определяш като компютърен потребител (в момента научаваме, че например не си много наясно с iso image-ите). Кажи и как си с английския, че повечето изписани неща из нета са на английски :) Въпроси ще имаш купища, отсега се подготви, че трябва да разсъждаваш логично :)
Активен

djei4eto

• Участници
    • Профил
« Отговор #10 -: Aug 20, 2009, 22:43 »
То по принцип има над 1000 дистрота, дето имат Live CD, като някои от тях са основно предназначени за такова ползване... И почти всяко от най-популярните дистрота има Live CD (включително Дебиан, макар това да е малко известен факт).
Разгледай distrowatch. Вземи си едно презаписващо CD или DVD и ако трябва издърпай няколко неща и разцъквай, докато избереш това, с което се чувстваш най-комфортно. Не е важно кое е дистрото, важното е ти като седнеш пред твоя Линукс да се кефиш :)
Разкажи ни какви са мотивите ти да опиташ Линукс, какви неща правиш на компютъра си (филми ли гледаш, офис програмите ли ползваш, хакерстваш ли ;) ), имаш ли някакви очаквания от Линукс, как се определяш като компютърен потребител (в момента научаваме, че например не си много наясно с iso image-ите). Кажи и как си с английския, че повечето изписани неща из нета са на английски :) Въпроси ще имаш купища, отсега се подготви, че трябва да разсъждаваш логично :)
Сега ще видим какво ще направя:) Еми да ви кажа честно,ми писна от тия уин-ове,с техните тапи бъгове и всичко останало.Всъщност си използвам компютъра за всичко(филми,музика,програми(най-вече) и интернет) просто искам да имам пълен достъп над компютъра ми(и тези на другите :)) ) Искам и също стабилна операционна система,която да не скапва всяка седмица.Не съм зле с компютрите,но съм се занимавал главно с подръжка и такива глупости елементарни:) Добре съм с английския мисля,още повече че в момента живея извън България и по цял ден говора на английски.Мисля,че ако няма много технически термини,ще се справя:) Полека лека,ше видим ще стане ли хакер от мен ;) Пуснах си да изтегля Убунту,та да видим дали ще успея да го подкарам:) Вие незнам дали ще имате много въпроси,но аз към Вас със сигурност :))
Активен

cybercop

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #11 -: Aug 20, 2009, 22:51 »
Не се притеснявай за ubuntu-то. Повече от нас са почнали с тази дистрибуция, така, че помагачи няма да ти липсват. никога не съм имал проблеми с нея и много си я обичам, въпреки, че в момента съм с mandriva.
Активен

djei4eto

• Участници
    • Профил
« Отговор #12 -: Aug 20, 2009, 22:54 »
Не се притеснявай за ubuntu-то. Повече от нас са почнали с тази дистрибуция, така, че помагачи няма да ти липсват. никога не съм имал проблеми с нея и много си я обичам, въпреки, че в момента съм с mandriva.
Повече ме притеснява,че ако ми хареса,ще искам да си сложа линукс,а незнам дали програмите които използвам,ще вървят на линукс...:) но всяко нещо с времето си:)
Активен

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
« Отговор #13 -: Aug 20, 2009, 22:58 »
Кажи кои програми те интересуват, а ние ще гледаме да ти кажем кои имат версии за Линукс, кои имат аналози, кои вървят през емулатор и за кои да забравиш :) Ако ползваш някакъв хардуер като скенери, принтери, питай сега, преди да дойдат ядовете :)
Активен

cybercop

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #14 -: Aug 20, 2009, 23:00 »
Не се притеснявай, никой не те кара да си махаш windows.Просто ще инсталираш linux и при старта програмата за първоначално зареждане ти предлага и двете и ти избираш. а в linux има една програма wine под която вървят уиндоуски програми, макар и не всички. разбира се, това е само в случай, че няма алтернативна такава за линукс, а има доста.
Активен