Автор Тема: samba и килване на потребители/процеси  (Прочетена 2042 пъти)

mrowcp

• Напреднали
  • Публикации: 450
    • Профил
някой да има идея как става дова животно?!?
След като с: smbstatus -u username ми извади:

Цитат
Samba version 3.0.28
PID     Username      Group         Machine
-------------------------------------------------------------------

Service            pid     machine       Connected at
-------------------------------------------------------
share.folder    37258   192.168.50.72  Fri Sep 18 16:49:29 2009

Locked files:
Pid          Uid        DenyMode   Access      R/W        Oplock           SharePath   Name   Time
--------------------------------------------------------------------------------------------------
и пробвам: kill 37258
процеса го има пак, но с друг pid
Активен

Some Things Just Are The Way They Are

ntrance

• Напреднали
  • Публикации: 696
    • Профил
Re: samba и килване на потребители/процеси
« Отговор #1 -: Sep 18, 2009, 17:42 »
kill samba :D
Активен

mrowcp

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2 -: Sep 18, 2009, 17:46 »
kill samba :D

Какво стана с тоя форум?!?От два, три поста на сам никакъв отговор.Къде заминаха всички съфорумци ??? ?!?

Редактирано съгласно точка 6 от http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=6115.0
bop_bop_mara
« Последна редакция: Sep 18, 2009, 20:33 от bop_bop_mara »
Активен

RealEnder

• Напреднали
  • Публикации: 160
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Unity
    • Профил
« Отговор #3 -: Sep 18, 2009, 19:46 »
Явно samba-та си го respawn-ва, дали не се опитва постоянно да се закачи клиента?
Активен

ntrance

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #4 -: Sep 18, 2009, 20:18 »
killall -9   ползвай :)

:)
« Последна редакция: Sep 18, 2009, 21:00 от ntrance »
Активен

victim70

• Напреднали
  • Публикации: 454
  • Distribution: Gentoo, Ubuntu
  • Window Manager: Kde Xfce
    • Профил
« Отговор #5 -: Sep 18, 2009, 20:32 »
Това 192.168.50.72 ако е твойто ИП значи имаш процес който се конектва към SAMBA от твоят десктоп. Ако не е твое ИП то значи е червек на някой комп в мрежата. Или некой си е оставил отворен джам към тебе или е настройвал принтери или други нещица по погрешка. Във фирмата дето работя просто е драматично. Сабаалем винаги рестартирам САМБА-та защото 70-80 конекции са се отворили от други компове. На 5-6 си поиграх и разбрах че ми ползват принтера или са червиви. За другите не ми се разправяше - по ми е лесно да резвам самбата - има си админи да си се оправят.
Активен

"Господи, дай ми сила да променя нещата които немога да приема,
дай ми търпение да приема нещата които не мога да променя,
и ми дай мъдрост, да правя разликата между двете"

mrowcp

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #6 -: Sep 18, 2009, 21:57 »
Явно samba-та си го respawn-ва, дали не се опитва постоянно да се закачи клиента?

пробвах от различни машини + моята, ефекта е същия.
Дори като затворя прозореца ( сесията към самбата ), процеса седи ( гледам с net use )

Цитат
Status       Local     Remote                    Network

-------------------------------------------------------------------------------
OK           X:        \\192.168.50.208\folder.share Microsoft Windows Network

като килна процеса преди да затворя прозореца, положението е същото.
Само ако килна процеса след като съм затворил прозореца нещата се оправят.
Според мен би трябвало като се килне процеса ( този който сабата създава за всяка конекция ) да затваря прозореца на потребителя ( или поне аз така си го представях ), но това не става.

Това 192.168.50.72 ако е твойто ИП значи имаш процес който се конектва към SAMBA от твоят десктоп. Ако не е твое ИП то значи е червек на някой комп в мрежата. Или некой си е оставил отворен джам към тебе или е настройвал принтери или други нещица по погрешка. Във фирмата дето работя просто е драматично. Сабаалем винаги рестартирам САМБА-та защото 70-80 конекции са се отворили от други компове. На 5-6 си поиграх и разбрах че ми ползват принтера или са червиви. За другите не ми се разправяше - по ми е лесно да резвам самбата - има си админи да си се оправят.

Няма как да е нито едно от изброените от теб, защото знам кой е юзъра и виждам, че на неговото ПС си има тази конекция, просто не мога да го изхвърля през самбата от там

П.С. Също ако някой може да даде линк или да обясни на бързо кое какво е

Цитат
Locked files:
Pid          Uid        DenyMode   Access      R/W        Oplock           SharePath   Name   Time

36974        1017       DENY_ALL   0x2019f     RDWR       EXCLUSIVE+BATCH  /home/papkata AC022000   Fri Sep 18 15:28:46 2009

Активен

victim70

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #7 -: Sep 18, 2009, 22:45 »

Според мен би трябвало като се килне процеса ( този който сабата създава за всяка конекция ) да затваря прозореца на потребителя ( или поне аз така си го представях ), но това не става.

Клиента като загуби връзката към сървера се опитва да я възстанови няколко пъти. Това е причината поради която ти се отваря нов процес за същият потребител. Ако знаеш компютъра който се свързва с тази услуга и знаеш че при него наистина е отворена тази връзка - това е добре значи не е бацил. Иначе спри потребителя или компютъра да имст прсва да използват твоята САМБА и проблема се решава. При 'килване' на процеса му той си го възстановява от първият път. Така че докато на клиента има отворена връзка и при тебе ще има.

Цитат
Няма как да е нито едно от изброените от теб, защото знам кой е юзъра и виждам, че на неговото ПС си има тази конекция, просто не мога да го изхвърля през самбата от там

Точно това съм изброил - отворена реална връзка от 'нещо си' от друг компютър към твоя. Нещото си може да е явен нормален клиент (принтер, експлорър, приложение, ...). Или 'зъл' клиент (вирусче). Просто спри услугата. Или сложи парола.
Активен

mrowcp

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #8 -: Sep 18, 2009, 23:23 »

Клиента като загуби връзката към сървера се опитва да я възстанови няколко пъти. Това е причината поради която ти се отваря нов процес за същият потребител. Ако знаеш компютъра който се свързва с тази услуга и знаеш че при него наистина е отворена тази връзка - това е добре значи не е бацил. Иначе спри потребителя или компютъра да имст прсва да използват твоята САМБА и проблема се решава. При 'килване' на процеса му той си го възстановява от първият път. Така че докато на клиента има отворена връзка и при тебе ще има.

Цитат

Точно това съм изброил - отворена реална връзка от 'нещо си' от друг компютър към твоя. Нещото си може да е явен нормален клиент (принтер, експлорър, приложение, ...). Или 'зъл' клиент (вирусче). Просто спри услугата. Или сложи парола.

Да, но идеята е съвсем друга!Потребителя си има права, защото аз съм му дал.
И тук идва идеята: не да ходя като луд през етажите и да звъня по телефоните хората да си затварят прозореца, защото някой иска в момента да обработи даден документ, но този документ се ползва от друг потребител в момента и не могат да се запишат промените, а да мога да ритам ремоут.Нали това е идеята на тези пид-ове и килвания?!?
Активен

victim70

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #9 -: Sep 19, 2009, 10:53 »
Съжалявам но 'лек' за тази болка не съм открил. Word и Exel ако са отворени постоянно се опитват да се закачат. Особено ако не са записани промените, файла остава заключен и става една надпревара за отключването му.
Разбрал съм че тази организация на документи е дръглива, и съм я премахнал за моите колеги. Използваме сървер за паежина + контрол на версиите + постгре. Попълват се темплейти и всичко се генерира през един аксес в DOC или XLS формат като рапорти (аксеса не ми харесва но е единствения читав начин да се стигне до този формат). Пък планери и финансисти да си ги копират и слагат където си искат и каквито си щат графики и шарении да вадят.
Другите (които работят върху общи файлове на самбата) си звънят постоянно по телефоните за еди кое си и еди що си.
Не ми трябва такова решение за сега, но ще ми е интересно как си го решил (ако го решиш) проблема със заключванията на документи.
Успех в борбата
Активен

mrowcp

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #10 -: Sep 19, 2009, 13:08 »
Съжалявам но 'лек' за тази болка не съм открил. Word и Exel ако са отворени постоянно се опитват да се закачат. Особено ако не са записани промените, файла остава заключен и става една надпревара за отключването му.
Разбрал съм че тази организация на документи е дръглива, и съм я премахнал за моите колеги. Използваме сървер за паежина + контрол на версиите + постгре. Попълват се темплейти и всичко се генерира през един аксес в DOC или XLS формат като рапорти (аксеса не ми харесва но е единствения читав начин да се стигне до този формат). Пък планери и финансисти да си ги копират и слагат където си искат и каквито си щат графики и шарении да вадят.
Другите (които работят върху общи файлове на самбата) си звънят постоянно по телефоните за еди кое си и еди що си.
Не ми трябва такова решение за сега, но ще ми е интересно как си го решил (ако го решиш) проблема със заключванията на документи.
Успех в борбата

киснах малко в IRC съпорт канала ( до колкото може да се каже съпорт ) на samba и от хората с който говорих там, а и от ровенето в google и писането по други различни форуми, се оказа, че няма как да стане това нещо.
Windows-а си Keep alive-a постоянно връзката и няма как тя да бъде прекъсната.
Мерси на отзовалите се. ;)
Активен

ntrance

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #11 -: Sep 19, 2009, 15:19 »
Не е това ? да нямащ няква досовска програма ? тъй като тя може да е проблемата  аз имах такъв проблем преди време ... Лично за мен това не беше проблем  но се чудех защо ;) ставаше така
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Samba
Настройка на програми
mozly 4 9004 Последна публикация Sep 24, 2002, 18:18
от mozly
Samba
Настройка на програми
mozly 9 9354 Последна публикация Oct 05, 2002, 17:17
от ShAnTaV
Samba