Автор Тема: проблем с камерата  (Прочетена 763 пъти)

pi4a133

• Участници
  • Публикации: 6
    • Профил
проблем с камерата
« -: Oct 02, 2009, 20:33 »
hi all  имам един проблем немога да си инсталирам камерата на Linuxa (ubunto) какво да правя даите савет модела на камерата е GEMBIRD мерси предварително
Активен

shoshon

• Гост
Re: проблем с камерата
« Отговор #1 -: Oct 02, 2009, 21:02 »
Тъй като явно имаш всички камери на този призводител - може да кажеш да ти напишат драйвери като за корпоративен клиент, с което отговарям и на... "въпроса".
П.П Пардон! Някоя от вашите камери се подържа от gspca модула , който си е в ядрото, но явно точно тая камера сте я пропуснали.

Ако все пак нещо се съмнявате може да направите следното:
sudo echo "options gspca force_rgb=1" >> /etc/modprobe.d/options
и да рестартирате компютъра.
Лека вечер!
« Последна редакция: Oct 02, 2009, 21:13 от shoshon »
Активен

victim70

• Напреднали
  • Публикации: 454
  • Distribution: Gentoo, Ubuntu
  • Window Manager: Kde Xfce
    • Профил
« Отговор #2 -: Oct 02, 2009, 21:12 »
Дай изхода от едно lsusb
Не е възможно да се гадае за камерата?
Какъв vendorID и какъв Product ID има тази камера?
Активен

"Господи, дай ми сила да променя нещата които немога да приема,
дай ми търпение да приема нещата които не мога да променя,
и ми дай мъдрост, да правя разликата между двете"

c2h5oh

• Напреднали
  • Публикации: 675
  • Distribution: CentOS 7.4 Fedora 28
  • Window Manager: Plasma Desktop
    • Профил
« Отговор #3 -: Oct 02, 2009, 21:17 »
hi all  имам един проблем немога да си инсталирам камерата на Linuxa (ubunto) какво да правя даите савет модела на камерата е GEMBIRD мерси предварително
Първо прочиташ това http://www.linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=article&id=advices&key=356333931&layout=clean
Gembird в случая не носи НИКАКВА информация но понеже си хитър, ти изненадващо излизаш в гръб на камерата с подлата команда в конзолата lsusb. Понеже камерата ти не очаква такава директна (и брутална бих казал) атака, объркано ще ти отговори нещо от тоя род
Код:
Bus 002 Device 002: ID  0ac8:303b Z-Star Microelectronics Corp. ZC0303 Webcam
И тук вече лъсва подлия характер на всички web камери. Даже и в състояние на стрес обърканост и пълна безнадеждност тя продължава да крие коя е в същност.  Но за теб това не е проблем защото магеческите символи след ID  са точната идентификация на модела и производителя. Останалите надписи са жалък опит на тази подла твар да се скрие зад друга марка. Въоръжен с това знание може да попиташ долния доносник Гоогле или да се ослушаш какво мисли сектата на убунтистите които извършват тъмните си ритуали посред нощ тук http://ubuntuforums-bg.org/ Да не забравиш и втората заповед на агент Смит ПРАВИЛА НА ФОРУМА
Ако и там нищо не се получи пиши пак тук Успех и May the source be with you!!
« Последна редакция: Oct 02, 2009, 21:23 от c2h5oh »
Активен