Автор Тема: Как се отаря някой файл с root права ?  (Прочетена 2459 пъти)

ma3x_ip

• Гост
Как се отаря някой файл с root права ?
файла се намира на /etc/apache2/sites-available/default
Активен

c2h5oh

• Напреднали
  • Публикации: 675
  • Distribution: CentOS 7.4 Fedora 28
  • Window Manager: Plasma Desktop
    • Профил
Re: Как се отаря някой файл с root права ?
« Отговор #1 -: Oct 12, 2009, 13:52 »
su и RTFM
Активен

gizi_

• Напреднали
  • Публикации: 521
  • Distribution: Debian/Lenny, SLES/9-11
  • Window Manager: Gnome 2.22.3
    • Профил
« Отговор #2 -: Oct 12, 2009, 14:33 »
su и RTFM

@c2h5oh отговора ти е просто супер изчерпателен. Бас държа, че 90% от новаците даже не знаят какво е "RTFM". Можеше поне да кажеш с 2-3 думи какво точно имаш предвид.

Относно въпроса:

Код:
  sudo gedit/kate /etc/apache2/sites-available/default

Избираш си едитор като gedit | kate или каквото иначе ти харесва и с едно sudo в конзолата отваряш файла.

П.С. Въпроса ти е меко казано елементарен и смятам, че ако много мъничко се беше постарал щеше да намериш отговор, а не да четеш сега някакви критики....
Активен

c2h5oh

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #3 -: Oct 12, 2009, 14:45 »
Стига gizi,   това е основа, база, необходим минимум (не знам как да го формулирам) Правата в *nix искам да кажа Навсякъде с това се почва Има го обяснено на български, албански, китайски сигурно и на урду и суахили Просто трябва да се прочете и то ей така от любопитство само. Смятам, че сега просто ще има copy - paste на това което си писал и след час ще бъде забравено защото ти просто даваш готово решение (както във windows-а) Хващаш рибата и я сервираш на масата Аз се опитвам да провокирам опита да се върже кукичката и да се опита самостоятелното ловене на риба
« Последна редакция: Oct 12, 2009, 14:47 от c2h5oh »
Активен

gizi_

• Напреднали
  • Публикации: 521
  • Distribution: Debian/Lenny, SLES/9-11
  • Window Manager: Gnome 2.22.3
    • Профил
« Отговор #4 -: Oct 12, 2009, 15:43 »
@c2h5oh разбирам те и те подкрепям ама си мисля, че подхода ти към по-начинаещите потребители нещо куца...това си е разбирасе лично мое мнение...още повече не казвам, че аз постъпвам правилно като давам готово решение.

Както виждаш - прочиташ в моя пост, аз също съм на мнение, че това е елементарен въпрос и ако трябва да съм честен си мисля че човек ако не може да си отвори файла да редактира нещо то просто може да забрави да си настрой apache server... ама както казах де...всеки си пати от главата  ;)

Активен

ma3x_ip

• Гост
« Отговор #5 -: Oct 12, 2009, 15:52 »
su и RTFM

@c2h5oh отговора ти е просто супер изчерпателен. Бас държа, че 90% от новаците даже не знаят какво е "RTFM". Можеше поне да кажеш с 2-3 думи какво точно имаш предвид.

Относно въпроса:

Код:
  sudo gedit/kate /etc/apache2/sites-available/default

Избираш си едитор като gedit | kate или каквото иначе ти харесва и с едно sudo в конзолата отваряш файла.

П.С. Въпроса ти е меко казано елементарен и смятам, че ако много мъничко се беше постарал щеше да намериш отговор, а не да четеш сега някакви критики....

мерси много :)
Активен

c2h5oh

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #6 -: Oct 12, 2009, 16:03 »
Така е gizi_ спор няма Просто двамата с тебе имаме различен подход при оказване на помощ. Ти даваш готови отговори които я се запомнят я не, аз пък се мъча да провокирам сивото вещество (понякога и емоциите) което я стане я не Кой знае колко ни е сумарната ефективност  :( Поне напоследък аз се притеснявам за нея пък незнам ти Но ако искаш може да проверим Нека чуем  ma3x_ip Лично мене ме интересува научи ли какво е RTFM и STFW и кога  :)
Активен

romeo_ninov

• Напреднали
  • Публикации: 2155
    • Профил
« Отговор #7 -: Oct 12, 2009, 16:07 »
Стига gizi,   това е основа, база, необходим минимум (не знам как да го формулирам) Правата в *nix искам да кажа Навсякъде с това се почва Има го обяснено на български, албански, китайски сигурно и на урду и суахили Просто трябва да се прочете и то ей така от любопитство само. Смятам, че сега просто ще има copy - paste на това което си писал и след час ще бъде забравено защото ти просто даваш готово решение (както във windows-а) Хващаш рибата и я сервираш на масата Аз се опитвам да провокирам опита да се върже кукичката и да се опита самостоятелното ловене на риба
//офф
Дай на човека риба и той ще е сит цял ден, научи човека да лови риба и той ще е сит цял живот.
И аз през цялото време се опитвам да уча хора... Колко успешно е друга тема :)
Активен

0x2B|~0x2B

ma3x_ip

• Гост
« Отговор #8 -: Oct 12, 2009, 16:12 »
Така е gizi_ спор няма Просто двамата с тебе имаме различен подход при оказване на помощ. Ти даваш готови отговори които я се запомнят я не, аз пък се мъча да провокирам сивото вещество (понякога и емоциите) което я стане я не Кой знае колко ни е сумарната ефективност  :( Поне напоследък аз се притеснявам за нея пък незнам ти Но ако искаш може да проверим Нека чуем  ma3x_ip Лично мене ме интересува научи ли какво е RTFM и STFW и кога  :)
За STFW не но за
RTFM - Read The Fucking Manual
или греша ?
Активен

c2h5oh

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #9 -: Oct 12, 2009, 16:17 »
Не не грешиш А STFW e Search The Fucking Web :)
Активен

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
« Отговор #10 -: Oct 12, 2009, 16:18 »
//offtopic
Разговорът се отклонява към 1-2 други теми (за уроци и бля, знаете къде да ги търсите).

ma3x_ip точно така, а STFW ще го научиш малко рекурсивно какво значи  ;D ;D ;D
Активен

Djuroff

• Напреднали
  • Публикации: 80
  • Distribution: Fedora 11
  • Window Manager: Gnome,KDE
    • Профил
« Отговор #11 -: Oct 12, 2009, 17:52 »
И така може да се каже STFG - Search The Fucking Google  ;)  ;D
Активен