Автор Тема: Моля за малко помощ с инсталиране на особена дистрибуция  (Прочетена 1390 пъти)

spoon_net

• Участници
  • Публикации: 4
    • Профил
Здравейте. Имам нужда да подкарам една ОС на х86 машина. Става въпрос за KAMIKAZE OPENWRT. за съжаление нямам понятие от линукс базирани системи и незнам как да си запиша буут-диск, от който след това да инсталирам системата на една машина. ако някой има представа как да се направи това .... ще помоля за съдействие. ще постна линк към това което трябва да се запише "някак". Много благодаря и всичко най добро.

http://downloads.openwrt.org/kamikaze/8.09.2-RC2/x86/

Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
Бuтващ диск се записва като избереш опция "Запис на образ" или "burn image" и след това избереш вече сваленият файл. Не те съветвам обаче да започваш с такива екзотични системи. Свали си Ubuntu, Linux Mint или PCLinuxOS. Te са най- лесни за ползване, особено от начинаещи.
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

c2h5oh

• Напреднали
  • Публикации: 675
  • Distribution: CentOS 7.4 Fedora 28
  • Window Manager: Plasma Desktop
    • Профил
Информация и за двамата:
Цитат
What is OpenWrt?
OpenWrt is described as a Linux distribution for embedded devices.
Instead of trying to create a single, static firmware, OpenWrt provides a fully writable filesystem with package management. This frees you from the application selection and configuration provided by the vendor and allows you to customize the device through the use of packages to suit any application. For developer, OpenWrt is the framework to build an application without having to build a complete firmware around it; for users this means the ability for full customization, to use the device in ways never envisioned.
Това са първите няколко изречения от сайта на OpenWrt които би трябвало да прочетете преди да питате и още повече преди да отговаряте.
Да наистина това е "линукс" но за безжични рутери не за компютри 
Активен

spoon_net

• Участници
    • Профил
благодаря за отговорите , като за начало. ОБАЧЕ ... явно трябва да се вкарат още пояснения.
аз знам какво е това и за какво се ползва. в моя случей софтуера ще ми е от голяма полза защото пуска както "атерос" , така и "броудкомски" чипове на мини писиай карти тоест .... уайфай. Та знам че принципно се ползва камикадзето за "тъпи сЪпунерки", но явно има възможност и да се качи на обикновено ПС. за колегата който е писал втори ..... дал съм линк бе човек ...... там си пише за каква архитектура е. Знам какво е неро, знам какво е демунтуулс, но ... просто нямам идея как да запиша СД от файл с такова окончание / .image / това ми е проблема. ако някой знае ...... ще помоля да сподели. поздрави.

* файла е 55мегабайта ..... няма рутерче което да има толкова ОГРОМЕН флаш или поне аз не съм чувал за такова нещо.
Активен

kgochev

• Напреднали
  • Публикации: 84
    • Профил
Добле, бе човек, ти като си свалиш онзи файл, който е "image", разширението на сваления фэйл не е ли .iso? Искам да кажа, че това, което е на линка е име или по скоро "линк" на онова, което ще свалиш.
Активен

c2h5oh

• Напреднали
  • Публикации: 675
  • Distribution: CentOS 7.4 Fedora 28
  • Window Manager: Plasma Desktop
    • Профил
Здравейте. Имам нужда да подкарам една ОС на х86 машина.
Ако имаш x86 базиран рутер-борд. В сайта има инструкции за инсталиране на .image  Прави се с просто dd Ако искаш да имаш софтуера на CD просто си го запиши както го виждаш - файл по файл Ако искаш да пъхнеш CD-то и да почне инсталацията като на обикновен Linux трабва да прочетеш документацията първо за да си настроиш ядрото съм хардуера Абе да си модифицираш всичко както ти искаш
Активен

spoon_net

• Участници
    • Профил
хора ....... много благодаря за отговорите, но ... съм сигурен че тази ОС може да се качи на х86 машина. Файла на който трябва да се направи "огледален образ" /или нещо подобно се наричаше/ и то на обикновено СД е : openwrt-x86-ext2.image
как то се вижда окончанието му е .имаге . неро експрес /това което ползвам/ не знае какво е това. демонтуулс също не иска да моунтне за да мога да го изкопирам на СД. ако просто го запиша ..... това няма да е буут СД, тоест ... няма как да го инсталирам на харда на машината която ще е рутера.

според всичко което прочетох тайната се крие в малка програмка наречена physdiskwrite.exe . С негова помош обаче може да се "запише" файла на флашка, но с това не можах да се справя, а и реално машината която съм нагласил няма опция за буутване от УСБ и .... . тая програма може да "запише" файла и директно на втори хард диск, но .... още не съм го пробвал това.

явно си е някаква тънкост и .... просто трябва да го е правил някой за да знае как се прави.
очаквам всякакви идей и предложения. поздрави.
Активен