Автор Тема: Проблем с извеждането на 'Я' на матричен принтер EPSON LX-300  (Прочетена 3085 пъти)

ceco91

• Напреднали
  • Публикации: 22
    • Профил
Проблема е описан горе в заглавието. Имам един php скрипт, който взима от MySQL база стринг (serialize e) след известен брой преобразования (получавам го win-1251, превръщам го в x-cp866) го  пиша после в /dev/lp0. Въпросът ми дали трябва да изпратя предварително някакви настройващи команди за смяна на таблицата (всъщност текствах доста от книжката на принтер, така де ръководството в Интернет, но нямаше ефект).
Активен

romeo_ninov

• Напреднали
  • Публикации: 2155
    • Профил
А сигурен ли си че принтера може да печата тази буква?
Активен

0x2B|~0x2B

ceco91

• Напреднали
    • Профил
Принципно и това ми мина през главата, но щом може да печата другите, а имам и други принтери които са пак някакви разновидности на EPSON LX-300 (LX-300+,LX-300+II) и всички го имат този проблем. А иначе другите букви си ги печата. Друго, което мисля че ме докара до извода, че нещо не е наред с настройката е, че печата само главни Кирилски букви, а малките ги комбинира от различни други азбуки. Няколко пъти съм прегледал дали правилно ги кодира в таблицата и се оказа, че е абсолютно правилно.
Активен

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3182
    • Профил
Разбира се, че принтерът може да печата всички букви!
Има вградена процедура по настройка и му се казва коя кодова таблица да ползва. Имаме 300+ в офиса. Трябва да видя как да го питам за начина, по който е настроен.
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

romeo_ninov

• Напреднали
  • Публикации: 2155
    • Профил
Обикновено тези принтери се кирилизират хардуерно и ако не се провери дали има наистина всички букви от азбуката няма как да е сигурно
Активен

0x2B|~0x2B

lz

• Напреднали
  • Публикации: 172
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Unity
    • Профил
Процедурата е следната: Зарежда се 2-3 метра хартия. Задържа се един от бутоните (не се сещам как се казва) на предния панел и едновременно с това се включва принтера. Принтерът отпечатва меню-пътеводител за настройка. Настройката се свежда до комбинации, смяната на които става с един от бутоните на предния панел. От разпечатката може да се проверят какви са текущите настройки.
Активен

RealEnder

• Напреднали
  • Публикации: 160
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Unity
    • Профил
Има таквиа проблеми, например при мен не излиза и "Й", но с hp1300 :) Идва от крива кодова таблица и ако искаш да използваш lp трябва да му я заредиш първо. Не може ли да изпозлваш драйвер от по-високо ниво - през cups или от сорта?
Активен

ceco91

• Напреднали
    • Профил
Това с бутоните и 30 метра хартия го човърках вече. Ама е малко трудно да се настрои принтер с 2 бутона :(. Мислех си, че може да има по-лесен начин, примерно с "Command Summary" от книжката (http://files.support.epson.com/pdf/lx300_/lx300_u1.pdf , Appendix 14, page 91, "Character tables"), но нещо не мога да се разбера с него. Командите му ги подавам:
Код:
$fp = fopen('/dev/lp0',"wb");
fwrite($fp, chr(13)."(t".chr(0).chr(14).chr(0));
Само това d1 не разбрах от къде да го взема?
« Последна редакция: Nov 05, 2009, 17:34 от ceco91 »
Активен

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3182
    • Профил
настройката на принтера е описана на стр. 52 в посочения от теб pdf файл. Това са настройките при мен. Трябва ти "Character table : Bulgaria" .
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

ceco91

• Напреднали
    • Профил
Съжалявам за закъснелия отговор. Ще тествам и ще споделя резултата.
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Epson LX-300
Настройка на хардуер
rockandvaso 3 3309 Последна публикация Sep 09, 2002, 21:23
от rockandvaso
Epson LQ 100
Настройка на хардуер
htp_unknown 2 2244 Последна публикация Apr 15, 2005, 21:29
от htp_unknown
Epson lx-100