-тази версия удачна ли е за човек,който не е наясно с линукс
Тази версия е напълно удачна за начинаещ, инсталирай без да се замисляш. Suse се води user friendly дистрибуция.
-машината ми е старичка Celeron 2.4, 1gb ram,Radeon 9550-достатъчно добра ли е за тази версия на линукс
Машината ти е напълно подготвена за Линукс, Celeron не са от най-добрите процесори (лично аз ги ненавиждам), но за Линукса това няма да е проблем. RAM паметта ти е приемлива/достатъчна за да си бачка Линукса като пушка. За видео картата ти проверих тук
http://www.x.org/wiki/radeon и пише, че опен соурс драйвера поддържа 2D и 3D, т.е. не би трябвало да имаш никакви проблеми с видео каратата. Видеото трябва да ти работи без инсталиране на каквито и да е драйвери от сайта на ATI, лично ако питаш мен аз бих използвал отворения драйвер. Освен това за постари видео карти АТИ изключва поддръжката, така че за в бъдеще с отворения драйвер ще си сигурен, че ще ти бачка всичко ако от АТИ решат да спрат поддръжката за твоята карта.
-ще имам ли проблем с монитора,който е с резолюция 1440х900,както и с 5.1 звука
Не няма да имаш никакви проблеми с резолюцията или поне не би трябвало да имаш, а ако случайно имаш проблеми, то те са лесно отстраними. За звука - също не би трябвало да имаш проблеми, освен както каза колегата преди мене ако звуковата карта е някаква изгъзица. При Линукс важи правилото - колкото по-старо толкова е по-подържано, т.е. е по вероятно да се поддържа.
-настройването на PPPoE връзката става доста трудно,и всичко което изчетох не ми стана ясно
Настройването на PPPoE връзка трябва да е елементарно, на съм бачкал на openSuse, но досега с PPPoE не съм имал никакви проблеми (освен в началото, когато започнах с Линукс и бях гол и бос по тази тема). Ако не е възможно да се настрои графично по някаква причина, то трябва да може да се настрои ръчно чрез конзолата и/или редактиране на съответните конфиг файлове.
-заделил съм 10GB за него,достатъчни ли са
Като за начало са напълно достатъчни, за по-нататък не знам, зависи какво правиш и какво инсталираш. Аз лично съм заделил 30GB за моя Линукс, стоят си празни повечето но предпочитам да има отколкото после да се чудя какво да правя. Иначе в началото като се запознавах с Линукс (преди 3 години) съм инсталирал и на 5GB. Но мисля, че минимума за нормално работа на съвременните Линукс дистрибуции е поне 10GB.
-по време на инсталацията ли трябва да се форматира диска с win (c:) или преди това
Препоръчвам ти да го направиш по времме на инсталацията, т.к. така и така по време на инсталацията трябва да зададеш файловата система на съответния дял, т.е. излишно е да форматираш преди това и после пак при инсталирането. По-добре Линукса да си форматира дяла с неговите инструменти, за да няма проблеми след това.
Добре дошъл в клуба на Линукс. Само искам да направя някои пояснения - най-важното е да нямаш някакви свръх очаквания спрямо Линукс, т.к. Линукс не е Виндовс, т.е. не е толкова лесен, но пък ако веднъж му свикнеш, то това ще е любов до края на живота. Линукс си има както предимства така и недостатъци спрямо Виндовс, но идеални неща няма. Важното е, че Линукса върви напред и става все по-лесен и по-лесен. Но за без пари това е положението, който иска повече има си Вин. Ако досега не си ползвал Линукс ще ти трябва една години на усилено тестване и четене, за да му свикнеш. Веднъж като му свикнеш и си изградиш навици, за това как да търсиш решение на възникналите проблеми или нужната интересуваща те информация всичко ще си дойде на мястото. Ако мога да направя сравнение между Вин и Линукс - Вин е училищното ниво, докато Линукса това е вече университет. Т.е. за ползването му понякога се изисква малко повече усилия и може би интелект.
Май това е което исках да кажа, поздрави

ПС: Пиши след като инсталираш и ползваш за кратко системата какви са ти впечатленията и дали очакванията ти са се оправдали. Просто съм любопитен да чуя мнението на някой, който туко що се е сблъскал с Линукс.