Здравейте
Имам една старичка машина, която си държа за сървър и върши работа. Проблема е, че от около един месец почва да забива когато му харесва.
Беше с Gentoo 4 месеца, след около 1 месец му смених рамта с две sdram-ки, които ги оставих една нощ тогава и си минаха memtest. 256mb куча марка
От около месец почва да забива. С нормалното ядро, с моето орязано grsec ядро със genkernel и в /var/log/messages няма абсолютно нищо интересно. Както си вървят логовете за грешна парола от pure-ftpd, пратен мейл от postfix изведнъж просто спират. Няма kernel panic, нищо което да ми даде някаква насока
В отчаян опит реших че нещо по gentoo-то не е в ред и сложих ubuntu 9.10 karmic (само това имах). И сега е забил. Ако при gentoo го правеше през порядъка на 15 дена то сега го направи за около 1 ден. kernel 2.6.31 със pae, i686
Gentoo-то беше с 2.6.29 и 2.6.27.10 със стабилния grsecurity
Машината е с zida дъно (модел?), 730mhz pentium 3, 256mb sdram pc 133 и на нея върви nginx (0.8.17 на gentoo, 0.7.62 сега), mysql 5.0, bind, pure-ftpd, postfix, dovecot, openssh и php fastcgi (който има лекия навик да segfault-ва от eaccelerator-a, обаче php-fpm се оправя с него и не вярвам да прави проблеми на системата)
Последния лог сега беше че mysqlcheck проверява таблица. Моето предположение е че е заел някаква част от рамта, която не е читава. Възможно ли е при такъв случай цялата система да зависне? И не се оправя, не реаргира на клавиатура, не отговаря на ping.
Бях пускал memtest преди 3 дена и мина 1 pass.. обаче нямам никаква идея от какво друго може да се получава подобен случай
Ще се радвам на съвети
Поздрави, Алекс