Автор Тема: Произволни забивания на машината  (Прочетена 1261 пъти)

alex95

• Напреднали
  • Публикации: 13
  • Distribution: Fedora, Debian, Gentoo
  • Window Manager: Gnome,IceWM, Moblin
    • Профил
Здравейте :)
Имам една старичка машина, която си държа за сървър и върши работа. Проблема е, че от около един месец почва да забива когато му харесва.
Беше с Gentoo 4 месеца, след около 1 месец му смених рамта с две sdram-ки, които ги оставих една нощ тогава и си минаха memtest. 256mb куча марка
От около месец почва да забива. С нормалното ядро, с моето орязано grsec ядро със genkernel и в /var/log/messages няма абсолютно нищо интересно. Както си вървят логовете за грешна парола от pure-ftpd, пратен мейл от postfix изведнъж просто спират. Няма kernel panic, нищо което да ми даде някаква насока
В отчаян опит реших че нещо по gentoo-то не е в ред и сложих ubuntu 9.10 karmic (само това имах). И сега е забил. Ако при gentoo го правеше през порядъка на 15 дена то сега го направи за около 1 ден. kernel 2.6.31 със pae, i686
Gentoo-то беше с 2.6.29 и 2.6.27.10 със стабилния grsecurity
Машината е с zida дъно (модел?), 730mhz pentium 3, 256mb sdram pc 133 и на нея върви nginx (0.8.17 на gentoo, 0.7.62 сега), mysql 5.0, bind, pure-ftpd, postfix, dovecot, openssh и php fastcgi (който има лекия навик да segfault-ва от eaccelerator-a, обаче php-fpm се оправя с него и не вярвам да прави проблеми на системата)
Последния лог сега беше че mysqlcheck проверява таблица. Моето предположение е че е заел някаква част от рамта, която не е читава. Възможно ли е при такъв случай цялата система да зависне? И не се оправя, не реаргира на клавиатура, не отговаря на ping.
Бях пускал memtest преди 3 дена и мина 1 pass.. обаче нямам никаква идея от какво друго може да се получава подобен случай
Ще се радвам на съвети :)

Поздрави, Алекс
Активен

Debian, up 190 days :)

c2h5oh

• Напреднали
  • Публикации: 675
  • Distribution: CentOS 7.4 Fedora 28
  • Window Manager: Plasma Desktop
    • Профил
Re: Произволни забивания на машината
« Отговор #1 -: Dec 02, 2009, 20:21 »
И на мен ми прилича на нещо хардуерно Температурите как са ? Да не прегрява професора процесора ?
Активен

alex95

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2 -: Dec 02, 2009, 21:03 »
Хм, по това не съм се замислял. Не е невъжможно. Трябва да си намеря cacti темплейт за lm-sensors и ще погледна. Също ми мина през главата, захранването е малко боклучесто.. ако на него му мърда напрежението? :)
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 5776
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #3 -: Dec 03, 2009, 17:32 »
Здравей alex95. Като те чета и на мен ми намирисва на нещо хардуерно. Наистина е хубаво да се тества с добро захранване. Че то захранването като ти е КОФТИ, как ще работят другите компоненти нормално ? Аз съм имал не добри спомени с тия ZIDA (tomato series) дъна. И те не бяха много стока, особено пък както твоето е старо вече. Ама бяха евтини и бая се продаваха навремето. Но имаше грижи с тях, макар и новички тогава. Дано да му намериш болката, и да не те нерви. На мен ми се е случвало в системните логове да пише, че има OVERHEATED елемент. Не помня кой точно елемент беше, но даваше грешки и Linux-а умираше. И само RESET-а  го подкарваше отново. Докато не смених дъното и рахатясах.

Поздрави и успех.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

alex95

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #4 -: Dec 05, 2009, 20:42 »
Сега заби докаго го shutdown-вах :)
Разглобих го целия, изчистих го от прах и пак сложих компонентите, също и размених местата на двете плочки рам. Сложих и допълнителен вентилатор, ще го наблюдавам тези дни как се държи :) Няма надути кондензатори по дъното, нито по захранването
Активен

alex95

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5 -: Dec 07, 2009, 14:20 »
Добре, знам проблема: радиатора е крив и не е опирал в процесора, при което машината е работила на средно около 70 градуса, и lm-sensors не са мерели правилно. Обаче мисля че вече е твърде късно... :-[
Процесора вече работи на 30 градуса, обаче около минута след тръгването на каквото и да е {gentoo livecd, ubuntu livecd, memtest, ubuntu} забива. Очаквам го да замине в близките дни
Активен