Автор Тема: Линукс защита от хакерски атаки  (Прочетена 2725 пъти)

Recku

• Напреднали
  • Публикации: 206
  • Distribution: Debian Stable
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Здравейте! Аз съм начинаещ Linux потребител и ИМАМ множество въпроси по опознаването на тази УНИКАЛНА система, казвам уникална, защото точно от това имах нужда, за да видя що е то ОПЕРАЦИОННА СИСТЕМА и действително научих някои неща от нея, но не много, защото я стартирам от Live CD, поради ДЕФЕКТИРАЛИЯ ми HDD. Та по същество, възможно ли е да проверя дали някой не се е опитвал да „НАДНИКНЕ“ в системата ми, говория хипотетично, защото до сега не ми се е случвало, а и не знам дали изобщо е възможно, тъй като доколкото знам Live CD-то не използва ВСИЧКИ пакети поместени в системата. И защо след като в ДОКУМЕНТАЦИЯТА с възможните команди е поместена командата "netstat" не изпълнява нищо освен да „спомене“, че такава команда НЕ Е НАМЕРЕНА. Да не би да е станала грешка с Windows, защото доколкото съм изследвал ТОЗИ ,извинявам се, БОКЛУК (разчленяван множество пъти, от мен, на съставни части било то изразено в хакване, промяна на Splash Screen-а или друго). Впрочем използвам LINUX не само защото съм притиснат от Липсата на Хард диск, а защото съвсем ясно разбирам целите на ЛИНУКС КРЕАТОРИТЕ, ако може така да ги нареча да създават FOSS и ги подкрепям напълно, това, разбира се, означава, че съм готов да дам своя принос, но за целта Ви моля да ме понаучите на „това-онова“ в ЛИНУКС. ПРОПУСНАХ ДА СПОМЕНА, ЧЕ ИЗПОЛЗВАМ Ubuntu ДИСТРИБУЦИЯ, която отговаря може би най-точно на ЦЕЛИТЕ И ИДЕИТЕ В ЛИНУКС. А и нали, все пак, в превод от ЗУЛУ означава „ЧОВЕЧНОСТ КЪМ ДРУГИТЕ“.
Активен

This aptitude does not have Super Cow Powers.

Ivshti

• Напреднали
  • Публикации: 322
  • Distribution: Linvo 2010.3
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Re: Линукс защита от хакерски атаки
« Отговор #1 -: Dec 26, 2009, 21:28 »
Когато спомене че няма такава команда, в убунту би трябвало да ти даде инструкции как да я инсталираш. Пробвай sudo apt-get install net-tools.
И как реши че някой надниква в системата ти? Попринцип това не е разпространено и няма от какво да се притесняваш, още повече да хващаш параноя.
И именно за това, че не съдържа всички възможни пакети, LiveCD-то е по-сигурно. По-малко пакети означават по-малко съществуващи дупки в сигурността. И ако искаш да се подсигуриш относно сигурността на системата си, инсталирай ъпдейтите често.
Активен

completer

• Напреднали
  • Публикации: 347
  • Distribution: Debian 6.0
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
« Отговор #2 -: Dec 26, 2009, 23:49 »
//offtopic
Трябва да те похваля за добре задания въпрос и това все пак ти е първия пост.Ако всички новаци задава въпросите си като теб, в форума щеше да върлува друга атмосфера. ;D
Активен

I'm using Linux and i'm proud of it!!!
I hate Windows and i'm also proud of it!!! :)

vyrgozunqk

• Гост
« Отговор #3 -: Dec 27, 2009, 01:24 »
//offtopic
Трябва да те похваля за добре задания въпрос и това все пак ти е първия пост.Ако всички новаци задава въпросите си като теб, в форума щеше да върлува друга атмосфера. ;D

/Offff

Абе, я кажИ, как да лея кОршум на компа, че нек'ви буба са го налазили майче... ?!?!

;D :D [_]3
Активен

satir

• Напреднали
  • Публикации: 1073
  • Distribution: FreeBSD-10.1 & LMDE
  • Window Manager: i prefer MATE
    • Профил
« Отговор #4 -: Dec 27, 2009, 07:32 »
sudo apt-get install net-tools  ама наиш кога ще инсталира... точно нивгаш :)
колегата стартира LiveCD  :))) та, на ISO-то нищо не може да инсталира- с други думи.
п.с. в коя по-точно система се притесняваш да не ти надникнат? в живия диск ли?
с ISO Master може да си поиграе, ако го има инсталирано на Убунтуто си, но не вярвам...
Активен

vstoykov

• Напреднали
  • Публикации: 1286
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Fluxbox
    • Профил
« Отговор #5 -: Dec 27, 2009, 11:28 »
От няколко години на живите Линукс дистрибуции могат да им се инсталират пакети.

Ето например статия от 2004 година - това е преди около 5 години! А може би ще се намерят и по-стари статии по въпроса.

За тази работа обаче трябва да има достатъчно много виртуална памет (ако не достига RAM - да има достатъчно swap).

За да може новоинсталираната програма да се ползва при следващото стартиране ще трябва да се инсталира пак или в дистрибуцията да е предвидена възможност за запазване на настройките (има и такива!).

Например във Васт ГНУ/Линукс съм решил този проблем така:
Цитат
Възможност да включвате пакети tgz (пакетната система на Slackware) директно в директорията /vast/tgz-to-union и при зареждане на системата, пакетите от тази директория ще бъдат автоматично инсталирани в обединената файлова система. Разбира се трябва да се внимава да не се препълни оперативната памет. В случаите когато е възможно (напр. няма особени скриптове doinst.sh (това са скриптове, които се стартират автоматично от мениджъра на пакети при инсталиране и деинсталиране на пакет)) се препоръчва пакета tgz да се конвертира в модул lzm (компресирана файлова система). Директорията /vast/tgz-to-union може да бъде на всеки носител. Възможно е и на няколко носителя да има такива директории.

« Последна редакция: Dec 27, 2009, 11:36 от vstoykov »
Активен

ilian_BIOS

• Напреднали
  • Публикации: 602
  • Distribution: opensuse
  • Window Manager: kde
    • Профил
« Отговор #6 -: Dec 27, 2009, 16:46 »
Цитат
изследвал ТОЗИ ,извинявам се, БОКЛУК