Никога не ми се е налагало да правя това действие, така че и аз не знаех как става, но ми стана интересно и се зарових по въпроса. Установих, че има няколко начина за извършване на това действие, но този, който ще ти покажа, ми се вижда най-сигурен и лесен.
За създаването на отделните томове са нужни две действия - създаване на (в примера) tar.gz архив и разделянето му на части. Това става със следните две команди
GeSHi (Bash):
tar -zcvf /път/до/папката/където/ще/се/създаде/архивът.tar.gz /път/до/папката/с/файловете/за/архивиране
split --line-bytes=50m /път/до/новосъздадения/архив.tar.gz ТОМ_
Или като команда на един ред
GeSHi (Bash):
tar -zcvf /път/до/папката/където/ще/се/създаде/архивът.tar.gz /път/до/папката/с/файловете/за/архивиране && split --line-bytes=50m /път/до/новосъздадения/архив.tar.gz ТОМ_
В split командата, параметърът --line-bytes указва размера на томовете (в примера, 50МБ), а ТОМ_ е името, с което ще се кръщават томовете, като след долната черта автоматично ще се поставят различни букви за всеки том (например ТОМ_аа, ТОМ_ab, ТОМ_ac и т.н.).
За разархивирането на томовете са нужни следните две действия - обединяване на томовете и разархивиране на обединения архив. Това става със следните две команди
GeSHi (Bash):
cat ТОМ_* > ОБЕДИНЕН_АРХИВ.tar.gz
tar -zxvf ОБЕДИНЕН_АРХИВ.tar.gz
Или като команда на един ред
GeSHi (Bash):
cat ТОМ_* > ОБЕДИНЕН_АРХИВ.tar.gz && tar -zxvf ОБЕДИНЕН_АРХИВ.tar.gz
Ако искаш tar.bz2 или tgz архив, нужно е да се сменят параметрите в tar командите при архивиране и разархивиране, съответно за дадения тип архив, но split и cat командите си остават същите. Командите split и cat остават същите и, ако решиш да използваш rar, zip или друг тип архив - заменяш само tar командите

P.S.: А, писали сме заедно с jet