Gparted общо взето е лесна за използване. Само човек трябва да погледне горе в дясно, кое устройство ще ръчка, за да не стане грешка. Първо се прави дял, ако няма. След това се избира и каква файлова система ще се използва при форматирането му. Може да сте правили нещо не толкова обичайно с флашката и когато трябва да се форматира, да не се случва нищо. Gparted да не позволява нищо. В Device/Create Partition Table се оправят нещата, ако е използвано dd или нещо също толкова грубо.
Много е важно да се знае, че каквото и да се прави с Gparted, то не се случва в действителност, докато не се натисне Apply, зеленото тикче или съответното от менюто на програмата. Сега го погледнах, че е в менюто Edit/Apply All Operations или CTRL+ENTER
Това е общо взето. Каква файлова система може да се използва при форматирането, предполагам, че зависи от ядрото на системата, която ползваме и какво е напъхано в него, но за това друг да се изкаже, че не ми е ясно, как се добавя поддръжка на други файлови системи.
Аз предпочитам mkfs, че някак по-бързо пиша, отколкото разхождам мишката, само дето последния път, когато ползвах това нещо, толкова бързах да изляза от вкъщи, закъснявах яко за среща, че вместо да форматирам дяла на флашката, аз форматирах /dev/sda1 , което беше Windows дяла на лаптопа ми

да
Сега се сещам, че форматирах 50GB дял под fat32 , което няма как да стане. Нищо нямаше като съобщения, не съм гледал още какъв е резултата. Не ми е трябвал от тогава Windows
Това тук претендира, че е пълен урок, как се използва програмата
http://www.dedoimedo.com/computers/gparted.html