Автор Тема: ФОРМАТИРАНЕ на ФЛАШ памети  (Прочетена 13609 пъти)

slhadgiyata

• Напреднали
  • Публикации: 56
  • Distribution: LxPupTahr-15.05.1-pae
  • Window Manager: LXDE
  • Мислете за мен, като за старо вино!
    • Профил
Re: ФОРМАТИРАНЕ на ФЛАШ памети
« Отговор #15 -: Dec 24, 2014, 19:47 »
Става бързо, но когато човек е вътре в нещата, или иначе казано, „когато е в час“. Съмнявам се, че така бързо се е справял Acho, когато е правел първите си стъпки в Линукс.
Моля, някой да нахвърли няколко реда за работа с Gparted, тъй като една грешна стъпка с нея, може да направи много поразии, като изтриване на ценна информация, блокиране работата на компа идр.такива.
Благодаря предварително и желая весели празници!
Активен

Не ти избираш Linux-той избира теб!
LxPupTahr-15.05.1-pae
Debian GNU/Linux 7.7_Wheezy

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 7905
    • Профил
« Отговор #16 -: Dec 24, 2014, 20:43 »
Gparted общо взето е лесна за използване. Само човек трябва да погледне горе в дясно, кое устройство ще ръчка, за да не стане грешка. Първо се прави дял, ако няма.  След това се избира и каква файлова система ще се използва при форматирането му. Може да сте правили нещо не толкова обичайно с флашката и когато трябва да се форматира, да не се случва нищо. Gparted да не позволява нищо. В Device/Create Partition Table се оправят нещата, ако е използвано dd или нещо също толкова грубо.
Много е важно да се знае, че каквото и да се прави с Gparted, то не се случва в действителност, докато не се натисне Apply, зеленото тикче или съответното от менюто на програмата. Сега го погледнах, че е в менюто Edit/Apply All Operations или CTRL+ENTER
Това е общо взето. Каква файлова система може да се използва при форматирането, предполагам, че зависи от ядрото на системата, която ползваме и какво е напъхано в него, но за това друг да се изкаже, че не ми е ясно, как се добавя поддръжка на други файлови системи.
Аз предпочитам mkfs, че някак по-бързо пиша, отколкото разхождам мишката, само дето последния път, когато ползвах това нещо, толкова бързах да изляза от вкъщи, закъснявах яко за среща, че вместо да форматирам дяла на флашката, аз форматирах /dev/sda1 , което беше Windows дяла на лаптопа ми  ;D
да
Сега се сещам, че форматирах 50GB дял под fat32 , което няма как да стане. Нищо нямаше като съобщения, не съм гледал още какъв е резултата. Не ми е трябвал от тогава Windows

Това тук претендира, че е пълен урок, как се използва програмата
http://www.dedoimedo.com/computers/gparted.html
« Последна редакция: Dec 24, 2014, 20:52 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6741
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #17 -: Dec 24, 2014, 20:55 »
Ачо е бог на форматирането на всякакви блокови устройства. Понеже се занимава с компютри от '87 година. И от тогава насам е форматирал (преди му се казваше инициализиране) толкова много дискети 5.25", а после и 3.5", най-различни хард дискове, и разбира се и флаш памети.

Аз не виждам какво толкова може да объркаш с някоя от програмите за форматиране. То така или иначе е ясно, че това което ще се форматира няма какво да го пазиш. Всичко там се изтрива, и дивайса става ново логическо устройство. Абсолютно празен, и готов за работа.

INIT HELLO -> за който е работил с DOS на 8-битов Правец, с CPU 6502.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

slhadgiyata

• Напреднали
  • Публикации: 56
  • Distribution: LxPupTahr-15.05.1-pae
  • Window Manager: LXDE
  • Мислете за мен, като за старо вино!
    • Профил
« Отговор #18 -: Dec 26, 2014, 12:21 »
Много благодаря за изчерпателния отговор, ще ми помогне! Желая здраве и успех в Бизнеса!
Активен

Не ти избираш Linux-той избира теб!
LxPupTahr-15.05.1-pae
Debian GNU/Linux 7.7_Wheezy