Автор Тема: От NTFS към EXT или друга файлова система  (Прочетена 1082 пъти)

carnelino

• Напреднали
  • Публикации: 24
  • Distribution: УСУ 5 (ubuntu)
  • Window Manager: Gnome, но иска KDE
  • za1 za Open Source
    • Профил
здравейте,
хвърлям се директно на проблема,
ситуацията е следната - имам 2 харддиска - на единия са операционните системи(виндолс и УСУ 3), а другият се използва само за съхранение на информация. Всички са NTFS. Искам да премина от NTFS към ЕХТ(или подобна), но не знам коя 3 или 4 е по-удачният вариант и има ли други файлови системи, които са специално предназначени за съхранение на данни. Ще е възможно ли да ми препоръчате файлова система???
Как се използва диска и какви изисквания имам - използва се всеки ден главно за четене на данни от него(слушане на музика и гледане на филми основно). Прави се и запис но в не големи количества. Не бих казал, че натоварвам харда. Изискванията ми са - да няма повреди или грешки в самите файлове дължащи се на файловата система(някои файлове са архиви и са големички), да може да се четат все пак  нали, да не се разваля и размеква с времето като сирене  (образно казано), да е сигурна и да се знае, че нищо няма да им стане на данните. Да не се чете от виндолс. Като бонуси - ако предлага ъндилейт или възвращане на изтритите файлове е добре дошло и ако позволява "сигурно" заличаване на изтритите файлове е пак плюс. Не са задължителни тези последните. Някак си много изисквания станаха и ми се струват несъвместими, но знам ли, линукс пак може да ме изненада приятно???

Сега е ред и на ограничителните условия, на къде без тях, няма да е весело иначе  - харда ми е пълен почти до горе!!! Възможно ли е да се конвертира от NTFS към друга линукс базирана файлова система със самата информация, без да има загуба на данни и грешки?!?!?! Или трябва да преместя инфото на друг партишън, да форматирам под УСУ съотвентия такъв и след това да си върна инфото на старото място??? Не искам да ми изчезне дори и бит!!! Как да постъпя???

Моля ви, отговорете малко по-подробно, защото въпросът ми е от изключително значение за мен.
Благодаря ви още веднъж за всичкото, което правите.
Активен

40VEK

tarball

• Напреднали
  • Публикации: 896
  • Distribution: Arch linux;Debian Testing; Ubuntu
  • Window Manager: KDE;MATE;Xfce
    • Профил
Активен

Едно време бях спортен тип,сега съм...само тип!
The Future is OPEN!

milkonoj

• Напреднали
  • Публикации: 143
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Gnome
  • FreeWorld for FreePeople
    • Профил
Re: От NTFS към EXT или друга файлова система
« Отговор #2 -: Jan 13, 2010, 15:52 »
Само не слагай ext2
Активен

tonitochev

• Напреднали
  • Публикации: 699
  • Distribution: Kubuntu and Xubuntu
  • Window Manager: KDE 4
    • Профил
Re: От NTFS към EXT или друга файлова система
« Отговор #3 -: Jan 13, 2010, 17:23 »
Много думи за нищо. Кви изисквания , кви пет лева. Избора на файлова система си е лично твой избор. Всеки може да ти препоръча това дето той ползва и мисли че е най-добрият избор. Почети малко и сам си избирай. Аз мога да кажа за мен как е. Ползвам ext3 и ext4 и проблеми нямам. Толкоз мога да кажа. Данните си седят без проблем.От ntfs няма как да конвертираш данните в друга файлова система. Вадиш ги на външен носител и тогава форматираш и ги връщаш. Друг начин няма.
Активен

Debian
 http://debian-az-propaganda.blogspot.com/
вестник за GNU/Linux  http://vestnik.hbcom.info/news.php
 http://tonitochev.net16.net/

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
ntfs
Настройка на хардуер
timonbg 1 4520 Последна публикация Dec 19, 2005, 21:28
от NaDa
Проблем с монтирането на ntfs дял.