Автор Тема: Език за начинаещи  (Прочетена 12807 пъти)

Lord Bad

• Напреднали
  • Публикации: 1667
  • Distribution: Fedora 13
  • Window Manager: GNOME
  • Jedi Knight
    • Профил
Re: Език за начинаещи
« Отговор #30 -: Jan 16, 2010, 23:29 »
Аз и като такъв се изживявам, но ме мързи да пиша повече ;-) Всеки език има своя чар и своите дупки - програмирането е като живота - няма пълно щастие :-) А и народа най-добре го е казал - ако всички мислят еднакво, значи никой не мисли въобще...
Активен

Fuelled by Fedora 13 "Goddard"
====================================
Rock it!

niksaan

• Новаци
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
« Отговор #31 -: Jan 17, 2010, 20:02 »
Така, прочетох всички мнения внимателно, размислих и като че ли се спрях на Java. Чел съм и на други места, че С е ключовият език към разбирането на програмирането /ако мога така да се изразя/, но съм и чел, че на начинаещи, а и на завършени програмисти, може да докара много главоболия. А в момента имам и други грижи като матури и тем подобни, така че прецених, че е малко рано за него. Времето ще покаже дали е било правилно решението.

И все пак, искам да благодаря на всички, които се отзоваха и да попитам също дали някой има впечатления от тази книга за Java на НАРС. Тъй като сега съм се хванал от нея да почвам и ми изглежда добре организирана, но все пак.
Активен

nifelheim

• Напреднали
  • Публикации: 328
  • Distribution: Kubuntu
  • Window Manager: KDE
    • Профил
« Отговор #32 -: Jan 17, 2010, 20:21 »
Ето едно ръководство за избор на програмен език:
http://nifelheim.homeip.net/nifelheim/fun/Shoot.pdf
 ;D
Активен

Оптимистът изучава английски език. Песимистът - китайски. А реалистът - автомат Калашников.

tyuio

• Гост
« Отговор #33 -: Jan 17, 2010, 21:47 »
Аз мисля че книгата не е лоша само деро не ми е ясно как така първите 100 страници гласят "Вижте колко сме велики!" Но ако говорят на твоя език авторите, значи всичко е наред
Активен

Lord Bad

• Напреднали
  • Jedi Knight
    • Профил
« Отговор #34 -: Jan 17, 2010, 22:58 »
На български няма нито една прилична книга за Java в актуално издание, а авторските книги като тия на Наков и компания са доста посредствени... Хубава уводна книга е например Core Java
Активен

Rock it!

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
« Отговор #35 -: Jan 18, 2010, 01:02 »
На нас ни препоръчаха в 1ви курс Thinking in Java на Bruce Eckel. Доколкото си спомням, наскоро беше преиздадена на български. Аз не съм я ползвала, но, ако някой има впечатления от нея, да каже :)
Активен

BlackMetal

• Напреднали
  • Публикации: 93
    • Профил
« Отговор #36 -: Jan 18, 2010, 07:30 »
Ами едно време когато аз започвах да се уча, ползвах освен лекциите и "java in a nutshell",  може да хвърлиш поглед на това безплатно издание, според мен не е много подходящо, но е безплатно: http://www.javabuch.de/

"Java ist auch eine Insel" - http://openbook.galileocomputing.de/javainsel8/ е също добър старт.
Активен

Lord Bad

• Напреднали
  • Jedi Knight
    • Профил
« Отговор #37 -: Jan 18, 2010, 10:47 »
Thinking in Java не е лоша книга, но разглежда ограничена част от платформата, на моменти в нея се препоръчват доста съмнителни практики и е по-скоро забавна отколкото практична. За съжаление доколкото знам в България никога не са издавали повече от второто издание на книгата... Третото издание е безплатно достъпно тук, а актуалното е четвъртото...
Активен

Rock it!

biggie

• Напреднали
  • Публикации: 142
  • Distribution: Crunchbang Linux
  • Window Manager: openbox
    • Профил
« Отговор #38 -: Jan 18, 2010, 10:50 »
Според вас Python става ли за първи език, и ако има хора, които са минали по този път - от какви източници учехте и прочее? :)
Активен

Lord Bad

• Напреднали
  • Jedi Knight
    • Профил
« Отговор #39 -: Jan 18, 2010, 11:24 »
Всичко става за първи език :) Python има на сайта си доста подробни tutorials, с които можеш да почнеш. Аз лично първо прочетох книжката Learning Python, ако нямаш никаква идея от програмиране, обаче, тази книжка мисля, че е най-добрата идея.
Активен

Rock it!

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
« Отговор #40 -: Jan 18, 2010, 16:43 »
А какво ще кажете за haXe? Сериозно питам, днес по случайност попаднах на него, още не съм имал възможност да разгледам за какво иде реч, но звучи интересно в описанието - език с отворен код, мултиплатформен, компилираш към който език поискаш (от поддържаните)... А бутонът Community в сайта ме кара да си мисля, че може би има (поне някаква) общност зад него, готова да помага, ако ръководствата се окажат непълни за някого. Какво пречи един начинаещ да започне с него - хваща юздите на няколко езика, докато програмира на един, а синтаксисът си е синтаксис - учи се с времето и опита. Интересно докъде ли е стигнал и докъде смята да стигне този проект - на мен ми се вижда полезно :)
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

schemer

• Напреднали
  • Публикации: 49
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: Gnome 2
    • Профил
« Отговор #41 -: Jan 18, 2010, 17:26 »
Аз попаднах на haXe, когато търсех някакав вариант да пиша за флаш по линукс.
След като се запознах с документацията, и без да имам какъвто и да е опит с флаш преди ( освен да
цъкам по готови неща ), си преведох един пример за поточно пускане на видео.

Определено ми хареса, въкпреки че нямам за какво да го ползвам сериозно :)
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
« Отговор #42 -: Jan 18, 2010, 19:20 »
Аз започнах на Питон двехилядната. Отличен език. Е ако не броим бъзик края на осемдесетте:

10 Go to bah go  ;D

Тъй като не станах програмист, не съм добър пример, но пък като се захванах с php влязох в час буквално за ден и можех да правя доста сложни неща, но пък също така значи, че някой елементарни просто не ми идват на акъла веднага, как стават. Питон е нож с две остриета. От една страна, много от рано можеш да ползваш всякакви висши пилотажи, от друга страна без сериозно практическо приложение, може да се окажеш в небрано лозе, когато правиш цикли с масиви в друг език например. Дано се изразих правилно.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

hyankov

• Напреднали
  • Публикации: 86
    • Профил
« Отговор #43 -: Jan 21, 2010, 16:38 »
Май само аз не съм се разписал, така че и мойто време дойде.

Според много зависи от това към каква област искаш да се ориентираш. Въпреки че във всички случаи ще трябва да се запознаеш с математиката в програмирането, а именно алгоритми и структури от данни. Освен това ако искаш да израстнеш и като акъл, и като професионалист, ще е необходимо да се научиш на тъй наречения "дизайн на софтуер", а именно - в момента в който ти дадат някаква смислена задача да не се втурваш да търсиш с коя функция се правеше еди кое си, а да си представиш нещата на още по високо ниво като блокчета и връзки между тях. Иначе казано - молива, хартията и диаграмите не са отживелица а фундамент в програмирането. Накрая, може би и по важност (според мен), идва познаването на изчислителната техника поне основни понятия. Дори да решиш да се занимаваш с разни уеб глупости (за което наблюдавам, че има сериозен глад, поне в България) трябва да имаш поне елементарна представа какво е това памет, как се заделя, освобождава, достъпва и какво коства това на процесора/ите, хеш, рекурсия, независимо колко добре даден език скрива това от теб. Не е нужно да изобретяваш колелото, но може да е само плюс ако знаеш как работи.

И след този кратък увод ето и моите предложения за езици:
1) C - лично аз го учих с наръчника на Хърбърт Шилд, но подозирам, че нещата щяха да се развият много по-добре ако бях започнал с Кърниган и Ричи (Програмният език С). Невероятно добра книга, кратка, ясна, със страхотни примери в нея. Ще се запознаеш с работата на компютрите на толкова ниско ниво, колкото е задължително за всеки програмист (независимо в каква сфера) (отново лично мнение).
2) Тук вече идва широкия избор - научи някакъв език с добра обектно-ориентирана подръжка. Моят фаворите C++, Java, Python, с РНР, Perl, JavaScript не съм запознат, но другите са изказли различни мнения. На този етап ако все още имаш интерес бих ти препоръчал и една фундаментална книга "Design Patterns", но тя би ти била доста полезна при работа върху истински проекти, заедно с други хора с повече опит в дизайна.

За алгоритмите ... нищо не мога да ти кажа, винаги ми е било скучно да ги изучавам просто, за да ги науча (може би task_struct би казал "You'd better remain poor mathematician"). Обикновено съм разучавал конкретни видове, но съм знаел каква е крайната цел. Както и да е и тях ги разучавам на C, просто на мен ми се вижда най-чист и най-лесно го рабирам.

Накратко мнението ми - започни със С (почти задължително), научи поне един ОО език (C++/Java) не толкова за езика, колкото за да опознаеш принципите на ООП и дизайна.

Поздрави,
Ицо

ПП: Вече съм в екшъна и очаквам яко оплюване :)
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
« Отговор #44 -: Jan 25, 2010, 00:23 »
Какво очакваш да кажем, че не си наред с главата щом говориш за патерица? Че само пълен некадърник би писал с патерица, за да скрие, колко не може? Или нещо друго?

Споко няма, ама като чуя за патерицата все се сещам за мъдростта на онзи народен поет от преди години Паньо:

http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=programers&Number=1949201127&page=1&view=collapsed&sb=5
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear