Автор Тема: Проблем с флаш памет  (Прочетена 13088 пъти)

Griphon

• Участници
  • Публикации: 9
    • Профил
Проблем с флаш памет
« -: Jan 20, 2010, 10:30 »
 Привет на всички :)

От 3 дена съм с "Ubuntu karmic koala 9.1 " (на Линукс съм от 3 седмици) и съм много доволен. Има само един малък проблем. Вчера исках да кача един файл (големина 2.2 гб) на флашката (pq1 - 8gb). След 20 минутно чакане ефекта е следния... http://prikachi.com/images.php?users/chich/2t.jpg
 Въпроса ми е защо става толкова бавно и как може някак си да стане по-бързо (не ми се ще да чакам 2-3 дена за едно прехвърляне :D )? С малките файлове нямам никакви проблеми. Благодаря предварително :)

Ако темата не е за този раздел, моля да ме извините.
« Последна редакция: Jan 20, 2010, 10:33 от Griphon »
Активен

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
Re: Проблем с флаш памет
« Отговор #1 -: Jan 20, 2010, 10:39 »
Това под 2-та ти дяла на десктопа, флашката ти ли е? Защо е с такава иконка?
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

Griphon

• Участници
    • Профил
« Отговор #2 -: Jan 20, 2010, 10:42 »
 Даммм, флашката е. Незнам защо е с такава икона :) Иначе си я отварям и си прехвърлям информация (малки файлове) без проблеми.

Активен

b2l

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #3 -: Jan 20, 2010, 10:56 »
А я ми обясни какво прехвърляш? Какви са тези 13028.0GB? Даже не мога да разбера - прехвърляш 13 GB ли и от къде я взе тази флашка?
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

Griphon

• Участници
    • Профил
« Отговор #4 -: Jan 20, 2010, 11:09 »
 Опитвам се да кача "Rosetta Stone Ultimate...."

Прехвърлям самата папка, в нея има

Rosetta Stone Ultimate Multi Language Disk.iso   2.75 GB
Rosetta Stone Ultimate Multilanguage.txt   8.34 kB
rosetta.stone.ultimate.multilanguage.dvd.nfo   8.33 kB

Копирам папката и и давам Paste във флашката. След което излиза това. Няколко пъти пробвам, все това излиза и се чудя дали не е от големината на файла ???
Проблеми с флашката не съм имал досега. Редовно си я форматирам, дори и в момента работя с нея.
Активен

b2l

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5 -: Jan 20, 2010, 11:23 »
Ами тогава какви са тези големи гигабайти които пише? Я покажи:
Код:
df -h
Ако искаш пробвай да и дадеш unmount и после
Код:
mount /dev/sdb /mnt/memory
И пак пробвай да копираш файла.
« Последна редакция: Jan 20, 2010, 11:33 от backtolife »
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6753
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #6 -: Jan 20, 2010, 11:28 »
Griphon здравей. Първо файла беше 2.2. GB, после на снимката размера на файла се вижда 13028 GB (а пък самата памет е 8 GB), а накрая казваш, че е в директорията има 2.75 GB + малко килобайти. Нещо намирисва таз работа, не е ТАМЪН.
« Последна редакция: Jan 20, 2010, 11:29 от Acho »
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

Griphon

• Участници
    • Профил
« Отговор #7 -: Jan 20, 2010, 12:17 »
 "backtolife" Ще  пробвам това веднага щом се прибера, че сега съм на работа :( (където съм принуден да работя на една операционна система, да не ти казвам ) Благодаря за съвета, дано да стане.

"Acho" Привет. Допуснах малка неточност с размера на файла, аз си мислех, че е 2.2 гб, а то се оказа 2.75 гб. На мене цялата работа ми е малко неясна все още :D и държа да подчертая, че

"Компютъра ми има проблем със задкомпютърното устройство"
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6753
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #8 -: Jan 20, 2010, 12:26 »
OK Griphon. Аз не съм те обвинил за това, просто се учудих, че и на 3-те места размера е различен. А нали говориш за ЕДНО И СЪЩО НЕЩО ? Затуй бях така учуден. Не за да те обидя, и прощавай ако съм те засегнал. А колкото до задклавиатурното устройство, ами то всеки греши, няма безгрешни хора. Всеки докато се учи а и после, волно или неволно ще обърка нещо. То няма начин да е иначе. Какво казват програмистите "Ако програмата ти тръгне от първия път, то в нея има ГЕНЕРАЛНА грешка !" ХАхахахаххахахаххаххааааааа така си е.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

vyrgozunqk

• Гост
« Отговор #9 -: Jan 20, 2010, 15:03 »
М/удругото има някакъв бъг в самият гном и аз съм го виждал при специфични ситуации, когато не му хареса нещо, а иначе
Флашката с каква файлова система е, ако е Fat32, нали знаеш, че на нея не можеш по-големи файлове от 2 Гб да качваш, само на NTFS :) или някоя линукска :)
Тъй като предполагам, че флаша ти е форматиран на фат32 и се опитваш да качиш 2,2 Гб фаил, най-вероятно от там ти идва проблема :)
Активен

b2l

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #10 -: Jan 20, 2010, 15:07 »
...ако е Fat32, нали знаеш, че на нея не можеш по-големи файлове от 2 Гб да качваш, само на NTFS :)

Сега те хващам в крачка fat32 поддържа до 4GB max filesize.
Активен

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
« Отговор #11 -: Jan 20, 2010, 17:30 »
Доколкото знам, флашките се форматиран фабрично с FAT16, която файлова система поддържа до 2ГБ размер, и то не само на големината на файла, но и на големината на дяла. Но в случая става дума за голяма флаш памет (8ГБ), а аз нямам опит с такива и не знам как се форматират. Ако такава голяма памет се форматира с FAT16, то би трябвало паметта на устройството да е разделена на поне 4 дяла. Какво ли е положението с тази флаш памет и фабричните файлови системи на големите памети... А дали нашият човек си е играл с форматиране на тази флаш памет...
Griphon, отвори gparted (можеш да го включиш и конзолно с команда sudo gparted) и виж каква все пак е файловата система на това устройство и колко са му дяловете.
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

v_badev

• Напреднали
  • Публикации: 1355
    • Профил
« Отговор #12 -: Jan 20, 2010, 18:27 »
neter, големите флашки (вероятно всички над 2GB) фабрично са с FAT32.

@Griphon
Времето както и размера които показва GNOME при копиране на флашка е грешно. И аз съм го виждал този бъг в 2.28. Въобще не трябва да вярваш на числата в прозореца „Файлови операции“. Последният път когато ми показваше че остават 150 дни, файла се копира за 5 минути.

А ако самият трансфер е бавен, пробвай да включиш флашката в друг USB порт, може и да е по-бързо. На домашният и на служебният ми компютри USB-тата които са отпред са бавни (USB 1.1). Бързи са само тези отзад (USB 2.0).

Все пак съм любопитен ако го оставиш да се копира 10-15 минути дали ще приключи.
Активен

Griphon

• Участници
    • Профил
« Отговор #13 -: Jan 20, 2010, 19:49 »
"backtolife" изпълнявам командата и ми излиза това http://prikachi.com/images.php?users/chich/4h.jpg
след демонтирането, въвеждам следващата команда (също на горната снимка). След което отново пробвах да кача папката. Ефект никакъв :)

"neter" изпълнявам командата, но не излиза нищо. Предполагам, че това което съм го изкарал, става въпрос за него.
http://prikachi.com/images.php?users/chich/5d.jpg

"v_badev" използвах друг порт, но ефекта е същия. Изчаках половин час ... http://prikachi.com/images.php?users/chich/6W.jpg ... лоша работа.

Прехвърлих най-важната информация от флашката на компютъра (3.4 гб снимки за приблизително шест минути и половина). Страното беше, че при прехвърлянето отново ми излязоха тези космически часове, само, че лентата се пълнеше, а не както при качването (едвам едвам). Така или иначе вече флашката може да я форматирам, само кажете каква файлова система да избера :)
Активен

b2l

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #14 -: Jan 20, 2010, 19:55 »
Ами не си я монтирал защото първо трябва да станеш root или да напишеш sudo пред командата mount.
Активен