Сложих ги тези неща за логването, но нищо не се пишеше в лога докато не сложих в конфигурацията на vhost-а това:
# Enable compression for this vhost
Include /etc/apache2/mods-enabled/deflate.conf
#
Блъскайки къде може да е проблема, конфигурирах логването така:
DeflateFilterNote deflate_ratio
LogFormat "%v %h %l %u %t \"%r\" %>s %b mod_deflate: %{deflate_ratio}n pct." vhost_with_deflate_info
CustomLog /var/log/apache2/deflate_log vhost_with_deflate_info
Гледам лога дава че компресира нещата, но въпреки всичко page speed-а продължава да ми разправя следното:
Compressing the following resources with gzip could reduce their transfer size by 38.1KiB (69% reduction).
* Compressing http://sitename.com/static/jquery.js could save 38.1KiB (69% reduction).
Давам grep jquery.js /var/log/apache2/deflate_log и в лога виждам:
sitename.com 195.138.149.52 - - [26/Jan/2010:09:34:18 +0200] "GET /static/jquery.js HTTP/1.1" 304 - mod_deflate: - pct.
Проверих
тук и видях, че този код означавал "Не е променяно". Изтрих кеша на Лисицата. Тествам отново при което лога ми казва:
sitename.com 195.138.149.52 - - [26/Jan/2010:09:34:35 +0200] "GET /static/jquery.js HTTP/1.1" 200 16710 mod_deflate: 29 pct.
Натискам рефреш на страницата и в лога получавам отново код 304. Според мен компресията работи, но лисицата има някакъв кеш от който взема не компресиран този javascript и затова page speed-а реве. Като тествах с други браузъри като ie и opera според лога компресията работи.
Дали са ми правилни разсъжденията?