Автор Тема: linux + windows 7  (Прочетена 9303 пъти)

kalanak

• Участници
  • Публикации: 6
    • Профил
linux + windows 7
« -: Feb 12, 2010, 21:12 »
Здр.Новак съм в линукса и имам нужда от малко помощ.
Искам на windows 7 да си инсталирам и Linux така че да разполагам и с двете ОС .Опитвах с две три програми да си разцепя харда и да му сменя файловта с-ма (3-4 дена голяма мъка) но накрая стигам до "file system missing" .
Ако може некой да ми каже с коя програма да си разделя дяловете на харда  и коя ОС първо да инсталирам .( знам че линукса не работи под NTFS и че с xp вместо 7 ще стане по лесно )
Ще съм много благодарен ако някой ми разкаже как  е направил тази операция ?
Активен

tyuio

• Гост
Re: linux + windows 7
« Отговор #1 -: Feb 12, 2010, 22:17 »
Еми няма да е по лесно на ХР от 7 това не е вярно! Самия диск на линукс дистрибуцията си има с какво да делиш, но трябва да знаеш какво правиш. Уиндоуса трябва да е ръв. Какво дистро си си избрал?
Активен

spec1

• Напреднали
  • Публикации: 230
    • Профил
« Отговор #2 -: Feb 12, 2010, 22:19 »
 Ако имаш инст.диск на Windows:
  Пускаш  Live дистрибуция (напр: Knoppix)   разделяш си харда на примерно 3 (2 равни части + 4GB swap) .Първо инсталираш  Windows, на първия дял.после  на втория Linux . След всичко това след  избираш коя ОС да ти стартира.(от GRUB менюто).
   Ако нямаш инст.диск на Windows, ще трябва "да отцепиш" място
и да направиш още няколко дяла (напр. с Partition Magic),
после инсталираш Linux на своб. дялове.
 Успех !
Активен

Kras

• Напреднали
  • Публикации: 155
  • Distribution: Arch
    • Профил
« Отговор #3 -: Feb 12, 2010, 23:45 »
Сваляш си Hiren's boot CD: примерно от тук: http://www.kaldata.com/modules.php?modid=1&action=show&id=1175
Използваш Partition Magic за да си направиш два дяла един за swap около 512MB и един за root около 20GB (някой препоръчват и един дял за /home)
Сваляш си примерно Ubuntu 9.10: http://www.ubuntu.com/getubuntu/download
Четеш това: http://news.softpedia.com/news/Installing-Ubuntu-9-10-126370.shtml
и си готов...
Активен

kalanak

• Участници
    • Профил
« Отговор #4 -: Feb 13, 2010, 14:01 »
направил съм си  инсталационни дискове и на linux Ubuntu. и на windows 7 .Първо ще пробвам както казвате с Partition Magic пък ще видим ко ще стане обаче май треа задължително да си преинсталирам windows 7 .Няма ли програма с която да си разделям харда без да си  форматирам  единия локален диск ?
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6507
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #5 -: Feb 13, 2010, 20:00 »
Има, нали искаш да ползваш Partition Magic. С нея програма само раздели диска на дялове, и не форматирай дяла, който искаш да е неформатиран. Остави го както си е.

Поздрави.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

pikimos

• Напреднали
  • Публикации: 49
  • Distribution: Kubuntu 9.10
    • Профил
« Отговор #6 -: Feb 13, 2010, 21:21 »
Ще имаш и още един проблем. След успешната инсталация груб няма да ти открие вин 7 и за да може да си зареждаш и вин 7 ще трябва да направиш допълнителни акробатики. Ако имаш този проблем пиши ще ти дам решение :)
Активен

plamen_f

• Напреднали
  • Публикации: 1246
    • Профил
« Отговор #7 -: Feb 13, 2010, 23:36 »
Аз не разбрах заедно или по отделно ще ги ползваш?
Щото ако е заедно инсталация под VirtulaBox бързо ще ти реши проблема.
Активен

kalanak

• Участници
    • Профил
« Отговор #8 -: Feb 14, 2010, 19:29 »
мисля че грешах при деленето на харда и ми триеше файлова с-ма на лап-топа, след като използвах partition magic (разделям си харда на три като едния е с файлова с-ма за линукс втория за вин7 и третия за боклиците ми пускам програмата и рестарт и 'file system missing')  .Незнам защо обаче има неква друга врътка с тази програмка защото пробвах 7-8 пъти с нея и ми писна само да си преинсталирам компота.А искам да направя да си пускам   една от  двете ОС  със зарежданета на БИОСА.Ако някой  е правил  тази магия ще съм много благодарен да ми разкаже с коя праграма и точно как става .А аз ще прадължа да опитвам докато ми се скапи компа  >:D
Активен

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
« Отговор #9 -: Feb 14, 2010, 20:12 »
Е ти като разцепиш харда вземи си инсталирай на единия дял Windows, след това си инсталирах Linux (на другия дял) и ако всичко е наред ще си избираш коя от 2-те ОС-и да си пускаш след като ти зареди БИОС-а. Как искаш да стане, само да си форматираш дяла и да имаш Linux на него??? Не става така! Делиш харда -> слагаш Windows, после Linux и после рестартираш и си избираш между едно от 2-те ОС-и.
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

Bagatur

• Напреднали
  • Публикации: 267
  • Distribution: Debian Squeeze
  • Window Manager: KDE Development Platform: 4.4.5 , LXDE
    • Профил
« Отговор #10 -: Feb 14, 2010, 22:12 »
мисля че грешах при деленето на харда и ми триеше файлова с-ма на лап-топа, след като използвах partition magic (разделям си харда на три като едния е с файлова с-ма за линукс втория за вин7 и третия за боклиците ми пускам програмата и рестарт и 'file system missing')  .Незнам защо обаче има неква друга врътка с тази програмка защото пробвах 7-8 пъти с нея и ми писна само да си преинсталирам компота.А искам да направя да си пускам   една от  двете ОС  със зарежданета на БИОСА.Ако някой  е правил  тази магия ще съм много благодарен да ми разкаже с коя праграма и точно как става .А аз ще прадължа да опитвам докато ми се скапи компа  >:D
От личен опит ше те посъветвам следното:
1.Инсталираш си винбоуза на дял с фаилова система Ntfs който да е с големина окло 15-20 Gb
2.Пр инсталацията на  убунту като стигнеш до часта да разделяш харда инсталатора ще те попита как искаш да го направиш да използва автоматично целия диск или да му зададеш ръчно разделяне и ти трябва да избереш да е ръчно
От там си збираш дела който си заделил за линукс и от него създаваш един примъри партишън с големина 512 mb или повече (зависи колко рам имаш) който да се исползва за SWAP a останалото да ти е под фаилова система ext3 или ext4 което си харесаш и точка за монтиране "/" и това е можеш да продължиш с инсталацията  за линукс са ти достатъчни едни 20 GB
след като инсталира и GRub следва рестарт и преди да стартира кавото и да било ще имаш меню от което да си избереш линукс или винбоуз искаш да използваш
останалата част от харда можеш също да си я форматираш под NTFS ако не е форматирана де като ще можеш да я изпозваш под двете ОС
под линукс тва става с ntfs3g но ти стигни до там :)
ще ти обясним и това как се прави :) успех
« Последна редакция: Feb 14, 2010, 22:22 от SATANIC_SOUL »
Активен

Учим се докато сме живи....

kalanak

• Участници
    • Профил
« Отговор #11 -: Feb 16, 2010, 19:23 »
Та значи успях  ;D да си инсталирам и двете ОС и всичко става както е описал  SATANIC_SOUL .Без допълнителни програми с които да се делят харда  и т.н .Виндоса не ми открива харда НА линукса (мисля че е  нормално ) ,но линукса ми открива всичко .Та така де чудя се сега за ко ми е ntfs-3g?
ИСКАМ ДА БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ КОИТО МИ ПОМОГНАХТЕ БЕЗ ЩЯХ ДА СЕ  МЪЧА ОЩЕ ДОСТА ВРЕМЕ   [_]3 [_]3 [_]3
Активен

Bagatur

• Напреднали
  • Публикации: 267
  • Distribution: Debian Squeeze
  • Window Manager: KDE Development Platform: 4.4.5 , LXDE
    • Профил
« Отговор #12 -: Feb 16, 2010, 19:30 »
Та значи успях  ;D да си инсталирам и двете ОС и всичко става както е описал  SATANIC_SOUL .Без допълнителни програми с които да се делят харда  и т.н .Виндоса не ми открива харда НА линукса (мисля че е  нормално ) ,но линукса ми открива всичко .Та така де чудя се сега за ко ми е ntfs-3g?
ИСКАМ ДА БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ КОИТО МИ ПОМОГНАХТЕ БЕЗ ЩЯХ ДА СЕ  МЪЧА ОЩЕ ДОСТА ВРЕМЕ   [_]3 [_]3 [_]3
В убунту ntfs-3g ти е инсталирано по подразбиране и служи за да може линукс да чете и пише върху NTFS дяловете на wunbouzzzz :D
Активен

Учим се докато сме живи....

plamen_f

• Напреднали
  • Публикации: 1246
    • Профил
« Отговор #13 -: Feb 16, 2010, 22:03 »
А с това: http://www.fs-driver.org/index.html
ще  виждаш и пишеш от Win в Lin  [_]3
Активен

tyuio

• Гост
« Отговор #14 -: Feb 16, 2010, 22:08 »
А с това: http://www.fs-driver.org/index.html
ще  виждаш и пишеш от Win в Lin  [_]3
Абе не знам защо обаче при жена ми на 7 не работи.
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Windows XP i LInux
Настройка на програми
DJSlavchik 1 8489 Последна публикация Oct 29, 2002, 20:24
от Tonych
За Windows-ките файлове под Linux
Настройка на програми
ext6 4 9615 Последна публикация Dec 31, 2008, 07:30
от satir
ot windows kam linux!
Настройка на програми
detelin 3 7614 Последна публикация May 28, 2003, 19:15
от detelin
windows i linux
Настройка на програми
aragorn 4 7096 Последна публикация Oct 12, 2003, 19:06
от paveldikov
Dual boot Linux and Windows XP (Linux installed first) ПРОБЛЕМ !!!
Настройка на програми
XaMeLeOnA 36 49232 Последна публикация Nov 06, 2011, 02:58
от Compare