Автор Тема: Съвет относно лаптоп  (Прочетена 6880 пъти)

Opaa

• Напреднали
  • Публикации: 268
  • Рънъта прай борбъта
    • Профил
Съвет относно лаптоп
« -: Feb 24, 2010, 16:46 »
Здравейте :) Отдавна несъм писал и занимавал с мойте глупости но и тоз момент настъпи  ;D  ;)

Искам да ви попитам не за дистрота за лаптопа, а за самия му хардуер кой е по-добър. За сега съм си харесъл 2 модела ASUS K50IJ-SX147D и IBM LENOVO G550L-3 T4300.

ASUS K50IJ-SX147D: - 885 лв. с Две години гаранция!

процесор: Двуядрен Intel Pentium Dual-Core T4300 (2.1GHz, 800MHz FSB, 1MB L2 Cache)
памет: 2GB DDR2 800MHz (1x 2GB)
твърд диск: 320GB, SATA 5400rpm
дисплей: 15.6" TFT WXGA HD Ready 1366x768 c икономична LED технология за по-реалистично изглеждащи цветове и формат на страните 16:9 за по-голяма работна площ и пълно възпроизвеждане на HD видео
видео карта: Intel 4500MHD с 64MB собствена и до 1340MB споделена памет
оптично устройство: DVD записващо устройство
мрежова карта: 10/100/1000 Ethernet controller
безжични комуникации: Wireless LAN 802.11b/g/Draft-N
звукова карта: HD Audio поддръжка
високоговорители: built-in stereo Speaker/Mic
аудио портове: Headphones/S-PDIF/Mic
камера: 1.3MP камера + микрофон
четец на карти: 3-in-1 Card Reader (SD, MMC, MS)
детайли: Вграден NumPad за работа с цифри, 4x USB 2.0, VGA
операционна система: Linux
батерия: 6-cell Li-ion Battery
тегло: 2.6 kg

IBM LENOVO G550L-3 T4300: - 899 лв. с Две години международна гаранция.

процесор: Двуядрен Intel Pentium Dual-Core T4300 (2.10GHz, 1MB L2 Cache, 800MHz FSB)
памет: 3GB DDR3 1066MHz
твърд диск: 320GB, 5400rpm SATA
дисплей: 15.6" HD Ready 1366x768 с икономична LED технология за по-реалистично изглеждащи цветове и формат на страните 16:9 за по-голяма работна площ и пълно възпроизвеждане на HD видео
видео карта: Intel 4500MHD с 64MB собствена и до 1340MB споделена памет
оптично устройство: DVD записващо устройство
мрежова карта: 10/100 Ethernet controller
безжични комуникации: Bluetooth, Wireless LAN 802.11b/g/
звукова карта: HD Audio поддръжка
високоговорители: built-in stereo speakers
аудио портове: Headphones/ speaker /line-out port; Microphone /line-in jack
камера: 0.3MP камера + микрофон
детайли: Вграден Numpad за работа с цифри, 3x USB, VGA
операционна система: Free DOS
батерия: 6-клетъчна литиево-йонна батерия
тегло: 2.8 кг.

Какво можете да кажете относно тези 2 лаптопа. Искмаъм също така да ви попитам дали самоте warless карти са им читави и дали поддържат интернет мрежа 100Mbps. Ако някой може да ми препоръча по-добър и качествен лаптоп до 900 лв. ще съм му много благодарен ;)

Поздрави  [_]3
Активен

tyuio

• Гост
Re: Съвет относно лаптоп
« Отговор #1 -: Feb 24, 2010, 18:39 »
еми за тия пари и двата са добри. По добри може да си намериш втора ръка за тези пари обаче си преценяш риска. За безжичната какво да кажа то аз никаква марка не видях да се казва но сигурно са там някъде около 100 :) ама и ти къде ще я ползваш с такова натоварване? нанкво е N  знам ама Draft-N незнам...
Активен

Opaa

• Напреднали
  • Рънъта прай борбъта
    • Профил
« Отговор #2 -: Feb 24, 2010, 18:44 »
Благодаря ти за отговора ;)

А марката на warless картата май е тази ама несъм много сигурен :)

[_]3
Активен

tarball

• Напреднали
  • Публикации: 896
  • Distribution: Arch linux;Debian Testing; Ubuntu
  • Window Manager: KDE;MATE;Xfce
    • Профил
« Отговор #3 -: Feb 24, 2010, 21:20 »
Аз като фен на марката IBM,сега известна като Lenovo бих ти препоръчал нея.Не мисля,че Asus е фирма доказала се сериозно на пазара на лаптопи и май е по-известна с нетбуците си,а не с големите си лаптопи.Специално аз бих ти препоръчал нещо на  Lenovo обаче от Thinkpad сериите.За почти същите пари ще намериш далеч по-добрите Lenovo Thinkpad SL500 и по-големия му брат Lenovo SL510.Двата лаптопа са много добри и изглеждат досущ като класическия IBM Thinkpad,като естествено имай предвид,че корпуса не е от магнезиево-титаниева сплав както на оригинала,а е пластмаса.Аз съм си играл с един SL500 и мога категорично да заявя,че бие много други марки по качество на корпуса въпреки,че е пластмасов.Много стабилно стои в ръката.Освен това клавиатурата е почти като легендарната класическа клавиатура на IBM  с тази разлика,че е доста по-мека и хлътва,но това си е недостатък на повечето съвременни лаптопи не само на Lenovo.Но пък откъм удобство няма какво да се говори.Тук определено царя е Lenovo..Също така не е за подценяване характерния за IBM/Lenovo Touchpad,както и лично за мен гениално измисления и много ефективен Trackpoint.Това нещо е невероятно удобство.Ако се спреш на SL500 внимавай защото го има и със Celeron процесор.Определено те съветвам да се насочиш към въпросните два модела има ги на пазара и в момента поразтърси се.Мога и да ти кажа къде ги има ама да не правя реклама на магазините и ще се въздържа.потърси сам ще намериш със сигурност.От това,което съм чел по ннета за линукс и Lenovo определено мисля,че ням да имаш проблем.Много добре се разбират въпросните машинки с лаптопи,даже и Trackpoint-a бачка както се казва out of the box ;)
Активен

Едно време бях спортен тип,сега съм...само тип!
The Future is OPEN!

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
« Отговор #4 -: Feb 24, 2010, 21:32 »
За SL500 да добавя, че въпреки от Линукс Тинк Пад се опъваха да пишат поддръжка, един руснак направи драйвъри за мултимедийните клавиши и съпорта е пълен. Мога да кажа, че е много здрав, издържа на падания, издържа и на заливане (има дренаж някакъв). Последните - опитно установени :D
Активен

tyuio

• Гост
« Отговор #5 -: Feb 24, 2010, 21:34 »
Абе тарбал аз не бих сравнил ефтините Лоновчета с твоя Т43 на ИБМ. не знам защо ма някак не е същото макар да се водят продължители.
Активен

Opaa

• Напреднали
  • Рънъта прай борбъта
    • Профил
« Отговор #6 -: Feb 24, 2010, 21:45 »
Добре а каква е разликата между 2-та лаптопа. До колкото видях аз те са на една и съща цена само, че:

Lenovo ThinkPad SL510 : е с 3GB RAM на 1066MHZ и е с walress карта 802.11b/g/Draft-N

Lenovo ThinkPad SL500: е с 4GB RAM  на 800MHZ  и walress карта WiFi Intel 5100

Кое е по-добро ???
 [_]3
« Последна редакция: Feb 24, 2010, 21:50 от Opaa »
Активен

tyuio

• Гост
« Отговор #7 -: Feb 24, 2010, 22:21 »
ми "първото" Леново  ;D
Активен

Opaa

• Напреднали
  • Рънъта прай борбъта
    • Профил
« Отговор #8 -: Feb 24, 2010, 22:24 »
Да само, че на SL500 warless картата му е по-хувава :) ама си мисля, че това не е от кой знае какво значение нали и с другата ще хващам интернет така, че за кво ми е такава warless карта :D :D :D

Благодаря на всички за оказаното внимание и помощ  [_]3
« Последна редакция: Feb 24, 2010, 22:28 от Opaa »
Активен

tyuio

• Гост
« Отговор #9 -: Feb 24, 2010, 22:42 »
еми ако това че поддържа някакво ниво на инжекция те кефи значи той е за теб. но иначе и другата не е лоша и е с ддр3 рам
Активен

tarball

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #10 -: Feb 25, 2010, 10:27 »
Аз съм ЗА SL 500.SL510 е  широкоекранен и по-нестандартна резолюция.Добър за филми примерно ама за ежедневна работа едва ли.
Ето ти подробно ревю на двата модела:
SL 500: http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=4592

SL510: http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=5365&review=lenovo+thinkpad+sl510

off//
tyuio,
Изобщо и не мога да правя сравнение на T43 със сегашните Thinkpad на Lenovo.Просто давам някаква база за сравнение,защото съм ги виждал на живо въпросните модели и страшно много приличат на старите Thinkpad-и.Даже и клавиатурата и тракпойнта.Друг е въпроса както съм казал,че корпуса е от пластмаса(но доста здрава) и клавиатурата е малко мека.Но пък си имат дренажи за оттичана на течности ако е залят евентуално както и защита от удари.За тия пари надали някоа марка лаптопи предлага това  ;D ;)За цената си от около 850-999лв. са перфектни пък и с линукс се разбират много добре както старите IBM,така и сегашното Lenovo.

@Оpaa взимай баце докато има още останали Lenovo-та с марката Thinkpad,че май скоро няма да има вече.Май минават под името Ideapad ама никак нямат общо със Thinkpad.Поправете ме ако греша.

P.S. и двата модела са със HDMI портове в случай че те интересуват въпросните и имаш къде да го включваш през тях.
Активен

The Future is OPEN!

plamen_f

• Напреднали
  • Публикации: 1246
    • Профил
« Отговор #11 -: Feb 25, 2010, 11:09 »
Що бе аз си бачкам на такава резолюция и си ми е добре. Но Тую е прав - малко трудно се прави сравнение между Т серия била тя и стара и по-ниските класове - били те и нови. Според мен ако можеш се насили и си вземи нещо с процесор > 58хх серия за да имаш съпорт на виртуализация. Рано или късно ще опреш до нея. А и 2 МБ кеш никога, ама никога не са излишни.

Иначе   IBM  си е IBM. Още помня на жена ми старата 40-ка. Класика - дори само при ползване на клавиатурата някой хора могат да получат оргазъм....
Активен

muxozavar

• Напреднали
  • Публикации: 497
  • Distribution: Debian Lenny / Fedora 11 x86_64 / Ubuntu 9.10 / Mac OS X 10.6.n
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
« Отговор #12 -: Feb 25, 2010, 12:26 »
Здрасти,
Преди 6 дни си купих Lenovo SL510 и съм много доволен. За 1к лв. не мисля, че има по-добри. На мен специално ми е много удобен за работа, но най-важното за мен е човек да си се кефи на лаптопа  [_]3
Активен

plamen_f

• Напреднали
  • Публикации: 1246
    • Профил
« Отговор #13 -: Feb 25, 2010, 13:46 »
Ако това е машината:

http://reviews.cnet.com/laptops/lenovo-thinkpad-sl510/4505-3121_7-33776133.html

ВЗЕМАЙ Я И НЕ СЕ ЧУДИ!!!
Активен

tarball

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #14 -: Feb 25, 2010, 14:11 »
Що бе аз си бачкам на такава резолюция и си ми е добре. Но Тую е прав - малко трудно се прави сравнение между Т серия била тя и стара и по-ниските класове - били те и нови. Според мен ако можеш се насили и си вземи нещо с процесор > 58хх серия за да имаш съпорт на виртуализация. Рано или късно ще опреш до нея. А и 2 МБ кеш никога, ама никога не са излишни.

Иначе   IBM  си е IBM. Още помня на жена ми старата 40-ка. Класика - дори само при ползване на клавиатурата някой хора могат да получат оргазъм....

Пламене аз съм от тия дето също получават оргазъм само при вида му та камо ли и при работата с него.Аз имам IBM Thinkpad T43 и от опит говоря.Колкото до сравнението съм описал подробно какво да се очаква като разлика между оригинала и имитацията ;D.Но,пък съгласи се че външния вид са го докарали като оригинала [_]3 [_]3 [_]3.
Активен

The Future is OPEN!