Автор Тема: SliTaz linux - няколко проблемчета  (Прочетена 4020 пъти)

jack_sparrow

• Напреднали
  • Публикации: 64
  • Distribution: Puppy Linux, Ubuntu, Slackware
  • Window Manager: Gnome, IceWM, JWM, KDE
    • Профил
Здравейте. Най-после намерих малко време да напиша 2-3 реда във форума. За жалост, не за да помогна (не че скоро ще имам баш такива познания ;) ), а за да търся помощ. На кратко - реших тотално да заменя оперативната си система на всичките си компютъри с Linux SliTaz - Малко, леко и стабилно дистро. Е да, ама не е като да си няма кусури, някои от които не може да не се подминат.
Като за начало - правих, струвах - кирилица неможах да инсталирам, макар, че следвах стъпките от правилата на форума точно. А ми трябва да може да пише фонетично, bds, а също и на английски и китайски. Как да стане, като системата кирилица няма? А като инсталирам програма, която е на български, въобще няма букви, само дебели черни ленти (google earth).
Друго, което е доста неприятно - няма GCC, а сигурно и други важни неща за tarball компилиране и инсталиране...
Моля, помагайте...

П.С.
Ако някой знае как да подкарам и 5+1 звук, MIDI in/out support, SPDF in/out, line in 2 и всички джвъчки на Creative X-fi platinum, каквато се пада да ми е звуковата карта, би било чудесно, защото се занимавам със звукообработка, писане на музика семплиране... Въобще - много ми трябва...
Също ме интересува, ако някой знае - дали тръгват Adobe audition, FL studio 6 и Cakewalk Sonar 8 под wine, защото ми трябват, и ако не става, май ще трябва да търся решения...
Активен

http://www.plamen-tsvetanov.org
Vir prudens non contra ventum mingit!

borovaka

• Напреднали
  • Публикации: 1331
  • Distribution: Каквото дойде
  • Window Manager: Gnome / KDE
    • Профил
Re: SliTaz linux - няколко проблемчета
« Отговор #1 -: Mar 20, 2010, 01:56 »
jack_sparrow може другите колеги да ме пооплюят обаче щом се занимаваш професионално с аудио ( състоянието с creative под Линукс до колкото знам е плачевно) съветът ми е Microsoft Windows на машината с която си изкарваш хляба.
Иначе нищо не пречи да си ползваш Линукс на някаква друга машинка.
За SliTaza аз лично не мога да помогна. Предполагам, че скоро ще ти дадат решение на проблема.
Активен

Та извода е прост: "Колкото по-големи ла*ната - толкова по-малка щетата! ... моралната де, не материалната"

betso

• Напреднали
  • Публикации: 281
    • Профил
« Отговор #2 -: Mar 20, 2010, 02:41 »
Отдавна не бях ползвал ArchLinux, но скоро ми се наложи да го инсталирам на една машина и останах приятно изненадан от развитието, което е претърпяла дистрибуцията. Та на тяхното Wiki ми попадна тази статия. Може да метнеш един поглед по отношение на Pro Audio.
Ако си зависим от някакъв специализиран софтуер, на който не можеш да намериш (достатъчно добър) аналог под Линукс, може наистина да се наложи да се върнеш назад към уиндоус. Но аз не бих направил това заради хардуер. Много отдавна съобразявам хардуера, който купувам със софтуера, който ползвам и не мисля, че обратния подход носи каквото и да било предимство (освен в много редки случаи, какъвто Creative звукова карта определено не е).
Упсех! :)
Активен

borovaka

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #3 -: Mar 20, 2010, 03:31 »
Нямах предвид креатива като казах, че е по-добре уиндоус а по-точно:
Adobe audition, FL studio 6 и Cakewalk Sonar 8.
Това са си доста сериозни програми с които обикновено хората си печелят парите.
Иначе можеш да погледнеш lmms и Ardour.
Активен

Та извода е прост: "Колкото по-големи ла*ната - толкова по-малка щетата! ... моралната де, не материалната"

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
« Отговор #4 -: Mar 20, 2010, 10:52 »
Боровака, едвам се сдържам да не те нарека идиот. Специално в обработката на звук, ГНУ/Линукс е дръпнал невероятно много, а да се сравнява с глупавия M$ Шиндош в това отношение е най-малкото смешно. Преди няколко месеца пуснах в друг портал новина, как професионалист е минал от огризката на ГНУ/Линукс:

http://homelinuxpaper.org/news.php?item.290

Моя съвет към jack_sparrow е да потърси в DW за дистро специализирано за звук. Има няколко отлични, а най-доброто по между другото е и най-грозно ;) По принцип всеки може да си качи необходимите програми, но тези дистрибуции имат оптимизации, конфигурации и магии по ядрото, които не всеки може да направи.

С креативката ще береш ядове. Тази компания е една от произвеждащите най-големите, но за сметка на това скъпи боклуци. Ако bulg надникне в темата би те посъветвал да го смениш с Xonar. И с тая платка все пак може да направиш нещо, защото има някакви свободни водачи и то от самите амеркано-тайванци. Но борбата ще е трудна и не равна.

За някоя и друга хитрост може да попречетеш публикациите на моя приятел и меломан Делафер:

http://delafer.blogspot.com

Там доста подробно, многократно е описвал борбата си.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

borovaka

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5 -: Mar 20, 2010, 16:02 »
go_fire разбира се не ти се сърдя. Аз също съм за свободните решения.
Просто казвам, че ако човека си изкарва хляба от даден продукт, на който няма подходяща алтернатива, не е удачно да намали приходния си капитал заради сфтуера който ползва.
Ако наистина той прецени, че съществуват свободни алтернативи който покриват до максимум изискванията му за производителност и креативност от дадения софтуер, съм с двете ръце за свободното решение.

Редактирано, съгласно т. 5 от http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=6115.0
bop_bop_mara
« Последна редакция: Mar 20, 2010, 16:34 от bop_bop_mara »
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #6 -: Mar 20, 2010, 16:21 »
Ами и аз не ти се сърдя. То какво да се сърдиш на човек, дето като му кажеш, че говори смешки и е светлинни години назад в инфото, а той не те разбира??? Никое уважаващо себе си профи (в тая група включвам даже пропадналите, безмозъчни, не ставащи за нищо типове наричащи се DJ) не би се занимавал с боза. Може и да се занимае, ама последното, което може да се каже за него е, че се занимава професионално.

Редактирано, съгласно т. 5 от http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=6115.0
bop_bop_mara
« Последна редакция: Mar 20, 2010, 16:34 от bop_bop_mara »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

borovaka

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #7 -: Mar 20, 2010, 16:25 »
go_fire ок, отминавам темата и няма да споря :)

bop_bop_mara
« Последна редакция: Mar 20, 2010, 16:35 от bop_bop_mara »
Активен

jack_sparrow

• Напреднали
  • Публикации: 64
  • Distribution: Puppy Linux, Ubuntu, Slackware
  • Window Manager: Gnome, IceWM, JWM, KDE
    • Профил
« Отговор #8 -: Mar 21, 2010, 13:10 »
Благодаря за отговорите.
borovaka, принципно съм съгласен, че win-a имат по-развита медия, но повече не мога да търпя глупостите, които измислят, да не говорим колко ресурс ми взема, само защото искам да изглежда нормално на вид.  Да не говорим, че са платени, а глистата вчера ми обяви, че след 15 дена няма да работи, защото ключа ми бил за пробната версия O_o По тази причина ще работя с wine като за начало. Открих, че програмите, които ми трябват тръгват, макар някои от тях да са по-стари версии от тези, които ползвам. Но благодаря за честното мнение :)
go_fire, благодаря за линковете - много са полезни. За жалост не съм толкова богат, че да си позволя да сменям хардуера... Пък и съм почитател на creative, защото работя с техните продукти от '98 на миналия век - свикнал съм им, пък и ми харесва звука, който вадят - имам предвид after mastering.
И така - връщам се на началните въпроси - как да си настроя да има български и китайски (китайския заради жена ми), и как да инсталирам gcc и ако нещо още липсва за компилиране и инсталиране на ресурс...
Активен

http://www.plamen-tsvetanov.org
Vir prudens non contra ventum mingit!

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #9 -: Mar 21, 2010, 14:26 »
За гцц, Гошо изплю да качиш slitaz-toolchain пакета. Имали някакъв пакетен управител наречен taz  и през него. За езикова поддръжка, опита ли съветите на Стойков?

http://bg-howto.hit.bg/

И ако да, какъв е резултата?

Питам така намерки, защото въпреки, че знам за паячето от няколко години, никога не съм го ползвал. В SKSS имаше подробна статия за него, но за съжаление, поради проблеми с хостинга, този ресурс в момента е недостъпен.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

tolostoi

• Напреднали
  • Публикации: 1337
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Unity
  • левел: авераж :)
    • Профил
« Отговор #10 -: Mar 21, 2010, 22:39 »
За бг и китайски ... сигурно има по лесен начин, но на мен не ми се търсеше и го направих както си знам. Понеже в slitaz няма инсталиран целия xserver а само няколко модула от него (това с цел да е по-лек и наистина има голяма разлика) не можеш само с редакция на xorg.conf да минеш. Аз инсталирах целият xserver (във викито им мисля имаше обяснение, но не съм го чел, става по познатия начин през пакетния мениджър)  и тогава редактирах xorg.conf като си добавих каквото ми трябва. Имах и друга причина да инсталирам целия Х понеже исках да си инсталирам и драйвера на nvidia. Пакетния мениджър се стартира или от менюто, или доло в дясно има едно пакетче нарисувано. Ако ти е грозна дифолтната тема можеш да сложиш e17 изглежда лъскав.
Активен

... в Столичен инспекторат една година след миграцията, продължават да работят под Linux. Което, май прави "експеримента" успешен
by entusiast

pnio

• Напреднали
  • Публикации: 14
    • Профил
« Отговор #11 -: Aug 20, 2010, 11:26 »
Slitaz е много приятно дистро, но и аз имам проблеми с кирилицата. Пробвах инструкциите от даденя по-горе линк, добавих нужните редове, но кирилица няма.
Другият ми проблем е, че не разпознава Wi-fi нито на Acer Aspire One, нито на Dell Inspiron 1525.
Много ще ви бъда благодарен ако някой може да помогне.
Активен

trosho

• Напреднали
  • Публикации: 321
    • Профил
« Отговор #12 -: Aug 21, 2010, 18:12 »
@pnio  Опитай да си добавиш фонетична (или БДС) подредба за клавиатурата с подобна команда:
Код:
setxkbmap -model pc105 -layout us,bg -variant ,phonetic -option grp:ctrl_shift_toggle,grp_led:scroll
Самата команда я добави в ~/.config/openbox/autostart.sh.
Това е обсъждано в един друг форум (цък), но питащият така и не върна информация дали се е получило при него.
За проблема с безжичната връзка не мога да помогна.
Активен

H0lyGanGs7eR

• Напреднали
  • Публикации: 163
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: GNOME
    • Профил
« Отговор #13 -: Aug 23, 2010, 15:42 »
Според мен решението е едно - http://ubuntustudio.org/

Най-добрата хардуерна поддръжка, никакви проблеми с азбуки езици и кодировки, доста добър набор от софтуер специално подбран за разработка на мултимедия.  :)
Активен

mari20

• Участници
  • Публикации: 3
    • Профил
« Отговор #14 -: Oct 13, 2010, 14:12 »
Slitaz много ми хареса, но не мога да го инсталирам на нетбука. Инсталацията уж започва, но след това изписва съобщение, че не може да намери rootsf.gz. Някой може ли да ми помогне?
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Mandrake Linux 10 and Linux
Настройка на програми
aaaSASlover 3 14004 Последна публикация Dec 08, 2012, 20:46
от UBIGI
Remote връзка Linux<--> Linux
Настройка на програми
stoyanovs 5 11533 Последна публикация Jan 24, 2006, 16:49
от gostenin
Experienced linux enginnced linux engineers
Търсене
bulwork 0 10921 Последна публикация May 10, 2008, 14:24
от bulwork
Dual boot Linux and Windows XP (Linux installed first) ПРОБЛЕМ !!!
Настройка на програми
XaMeLeOnA 36 49046 Последна публикация Nov 06, 2011, 02:58
от Compare
проблем със Slitaz 3.0
Настройка на програми
skafandar 1 807 Последна публикация Jan 05, 2012, 20:30
от AMD