Просто ползвай гугъл и чети внимателно къде и какво пише
@vyrgozunqk: Благодаря за съвета и за окуражаването. То си беше ясно че това е решението. Аз все пак исках да видя има ли някой с подобен опит в родни условия. И къде е най-логично да питам - във форумите на най-големия български Линукс портал, нали?
Е, последвах съвета ти. Ясно беше че няма да е лесно - то си го пише и в
Wikipedia, и в блога на един
колега по съдба. После намерих
конкретни стъпки какво да направи човек ако иска да се пробва да си получи парите обратно. И от съветите там разбрах че (принципно) малко съм закъснял - трябвало е
да записвам всяка стъпка от отварянето на компютъра, и
НЕ ТРЯБВА да се съгласявам с лицензионното споразумение (което принципно ми беше ясно, само дето при включването на компютъра тръгна инсталацията и в ръководството пишеше, че не трябва да я прекъсвам). А, щях да забравя - намерих и
това.
Както и да е - това не е единствения проблем. Оказва се че
HP не ми дават право на избор - в лицензионния договор за крайни потребители пише, че
"ако не сте съгласни с тези лицензионни условия, единственото ви право е да върнете целия неизползван продукт (хардуера и софтуера) в рамките на 14 дни за възстановяване на платената сума..." и т.н. Тоест HP са женени за Microsoft и няма как да получи човек едното без другото.
Жалко.
Не ме е яд нито на Microsoft - то е ясно че те си гонят интереса, по всички възможни начини, колкото и некоректни да са. Те винаги това са и правили (
справка, PDF /
превод), и отчасти затова имат и тази позиция на пазара.
Разбирам ги и от HP - явно си имат договорка с Microsoft на корпоративно ниво, и със сигурност са получили разни облаги за това.
Жалко е само че общността и обществото никъде ги няма, и че гражданите (и потребителите) не си знаят правата и интересите. Ако си ги знаеха, и ако си ги търсеха, нямаше всеки (и политици, и корпорации) да ни купува и продава, и да си прави каквото си иска с нас, както (общо взето) е ситуацията сега.
Аз, като потребител и гражданин, бих искал да имам правото на информиран избор, и това мое право да е защитено. В един по-добър свят, в който хората живеят в общност и се подкрепят, бих си пожелал:
1. Най-малкото -
едно подробно ръководство какво трябва да направя (и какво да не правя!), ако искам да се откажа от ненужен лиценз на ОС, която не желая да ползвам.
2. Защо не - при закупуване на компютър, да получа малка
брошурка, която да казва че ако желая бих могъл да се откажа от преинсталираната ОС. Или предупреждение, че точно с тази фирма няма да мога да го направя (както е моят случай), както и препоръки с кои фирми ще е най-лесно да стане. Смятам че като потребител имам правото на информиран избор.
3. Защо не - да има
адреси на организация или адвокати, които могат да ми укажат съдействие да си искам парите за лиценза обратно. Готов съм да отстъпя част от възстановените пари на тях - нали са ми ги отвоювали.
4. И накрая - защо не -
да имам правото да получа даден хардуер и без към него да е прикачен нежелан за мене софтуер, и при това да ми е приспадната цената на последния. Може и тази на която доставчика на хардуер го е придобил. И да не се отброява моя компютър като още една продажба, а аз да плащам два пъти лицензи.
Вероятно ако живея в едно по-добро общество, някоя организация защитаваща правата на потребителите ще ми е осигурила това.
Макар че е смешно - да воюваш за нещо нещо което би трябвало да си ти принадлежи по право. Както и да е. За някои всичко това може да изглежда издребняване - за мен не е. Както се казва: "всеки народ си заслужава Оправниците". Така и ние нашите.
Затова аз ще чакам моето по-добро, по-осъзнато и по-задружно общество. А до тогава ще правя каквото мога по въпроса.
С уважение,
Данаил Трайчев @
Учи Свободен