Автор Тема: Връщане на Vista закупена с HP Compaq 2510p  (Прочетена 5573 пъти)

dmanolov

• Напреднали
  • Публикации: 39
    • Профил
Здравейте

От днес съм (засега) щастлив собственик на HP Compaq 2510p. Преди да го купя, специално гледах да има добра поддръжка за Линукс, така че смятам да му кача Убунту, и по-точно УСУ. Лаптопът идва с Vista Business 32/64 bit. Интересуват ме отговорите на следните въпроси:

1. Мога ли да върна вистата и да ми върнат парите за нея? Други съфорумци правили ли са го (успешно), каква е процедурата за да го направя и аз, и трябва ли да правя или не правя нещо (например да не инсталирам ОС-а, да не го активирам на сайта на Microsoft и т.н.) за да ми признаят отказа от продукта?

2. Ако го върна, и ако инсталирам Убунту, има ли шанс това да ми повлияе негативно на гаранцията? Защото тя е 3 год. и не искам някой да си намери повод да не ми я признае - по-добре да държа и двете ОС тогава...

3. Някакви съвети и препоръки относно ползването на Линукс на този лаптоп?
Има датчик за пръстов отпечатък, 1394 и wifi които искам да подкарам. Просто ако вие имате такъв и искате да ми обърнете внимание върху нещо, иначе аз ще си търся информация в Интернет и ще питам тук само ако не успея.

Специално гледах да е лаптоп който е хем малък и лек, хем има CD/DVD, хем да поддържа интелската технология за виртуализация. И този беше най-добрата оферта. Надявам се да не съм сгрешил...

Предварително благодаря за отговорите!
« Последна редакция: Apr 07, 2010, 14:04 от dmanolov »
Активен

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
Re: Връщане на Vista закупена с HP Compaq 2510p
« Отговор #1 -: Apr 07, 2010, 14:32 »
1. Не.
2. Не.
3. Съвети от потребители които имат такъв лаптоп.
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

dmanolov

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2 -: Apr 07, 2010, 14:41 »
1. Не.

И аз така предположих, и така ми казаха от магазина от който го взех (питах може ли да го купя без ОС), но все се надявах че като сме част от Европейския съюз вече ще са влезли някакви по-читави закони за защита на потребителя. Защото в крайна сметка в цената на лаптопа е включена и цената на ОС която аз не желая нито да ползвам, нито да ми я отброяват като продадена от MS...
Активен

borovaka

• Напреднали
  • Публикации: 1331
  • Distribution: Каквото дойде
  • Window Manager: Gnome / KDE
    • Профил
« Отговор #3 -: Apr 07, 2010, 15:01 »
dmanolov В повечето случаи цената на лаптопите със и без windows не се променя особено, лошо няма, че имаш легално копие.
Да вземем примерно нетбуците за 600 лв взимаш компа с windows не вярвам да са ти начислили много пари за продукта. Като не искаш да го ползваш недей, слагай каквото искаш и си бачкай с кеф :)
Активен

Та извода е прост: "Колкото по-големи ла*ната - толкова по-малка щетата! ... моралната де, не материалната"

vyrgozunqk

• Гост
« Отговор #4 -: Apr 07, 2010, 15:15 »
dmanolov В повечето случаи цената на лаптопите със и без windows не се променя особено, лошо няма, че имаш легално копие.
Да вземем примерно нетбуците за 600 лв взимаш компа с windows не вярвам да са ти начислили много пари за продукта. Като не искаш да го ползваш недей, слагай каквото искаш и си бачкай с кеф :)
На скоро четох писанията на един македонец, който каза, че са му върнали към 100 долара от микропрост...
Има начини за връщане, но трябва да се поинтересуваш, как стоят нещата за твоя производител, примерно делл имат някаква клауза, която е нещо от типа, че трябва да им пратиш целият лаптоп и те да ти пратят обратно нов без ОС, заедно с разликата в цената...

Интересното е, обаче, че майкрософт наскоро обявиха, че за някой компании лицензите им за уиндоус 7, няма да са повече от 10-15 долара( може да се бъркам, но пиша по спомени...) :). Реално погледнато само шипинга на лаптопа, или софтуера ще ти струва повече.

Просто ползвай гугъл и чети внимателно къде и какво пише, според мен можеш да вземеш пари, но ще ти трябват нервички и инат :Р
Активен

dmanolov

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5 -: Apr 07, 2010, 15:17 »
dmanolov В повечето случаи цената на лаптопите със и без windows не се променя особено

Абе той въпроса не е толкова за парите - ясно е че така или иначе съм ги дал. Но принципно погледнато не ми харесва да нямам избор. Дето се казва: "Няма не искам, няма недей, Виста ти слагам, че велики сме, ей!"

Аз пък не харесвам такива изнадоброволвания, затова гледам когато има начин да им вървя напук.
Активен

dmanolov

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #6 -: Apr 07, 2010, 16:53 »
Просто ползвай гугъл и чети внимателно къде и какво пише

@vyrgozunqk: Благодаря за съвета и за окуражаването. То си беше ясно че това е решението. Аз все пак исках да видя има ли някой с подобен опит в родни условия. И къде е най-логично да питам - във форумите на най-големия български Линукс портал, нали?

Е, последвах съвета ти. Ясно беше че няма да е лесно - то си го пише и в Wikipedia, и в блога на един колега по съдба. После намерих конкретни стъпки какво да направи човек ако иска да се пробва да си получи парите обратно. И от съветите там разбрах че (принципно) малко съм закъснял - трябвало е да записвам всяка стъпка от отварянето на компютъра, и НЕ ТРЯБВА да се съгласявам с лицензионното споразумение (което принципно ми беше ясно, само дето при включването на компютъра тръгна инсталацията и в ръководството пишеше, че не трябва да я прекъсвам). А, щях да забравя - намерих и това.

Както и да е - това не е единствения проблем. Оказва се че HP не ми дават право на избор - в лицензионния договор за крайни потребители пише, че "ако не сте съгласни с тези лицензионни условия, единственото ви право е да върнете целия неизползван продукт (хардуера и софтуера) в рамките на 14 дни за възстановяване на платената сума..." и т.н. Тоест HP са женени за Microsoft и няма как да получи човек едното без другото.

Жалко. Не ме е яд нито на Microsoft - то е ясно че те си гонят интереса, по всички възможни начини, колкото и некоректни да са. Те винаги това са и правили (справка, PDF / превод), и отчасти затова имат и тази позиция на пазара. Разбирам ги и от HP - явно си имат договорка с Microsoft на корпоративно ниво, и със сигурност са получили разни облаги за това.

Жалко е само че общността и обществото никъде ги няма, и че гражданите (и потребителите) не си знаят правата и интересите. Ако си ги знаеха, и ако си ги търсеха, нямаше всеки (и политици, и корпорации) да ни купува и продава, и да си прави каквото си иска с нас, както (общо взето) е ситуацията сега.

Аз, като потребител и гражданин, бих искал да имам правото на информиран избор, и това мое право да е защитено. В един по-добър свят, в който хората живеят в общност и се подкрепят, бих си пожелал:
1. Най-малкото - едно подробно ръководство какво трябва да направя (и какво да не правя!), ако искам да се откажа от ненужен лиценз на ОС, която не желая да ползвам.
2. Защо не - при закупуване на компютър, да получа малка брошурка, която да казва че ако желая бих могъл да се откажа от преинсталираната ОС. Или предупреждение, че точно с тази фирма няма да мога да го направя (както е моят случай), както и препоръки с кои фирми ще е най-лесно да стане. Смятам че като потребител имам правото на информиран избор.
3. Защо не - да има адреси на организация или адвокати, които могат да ми укажат съдействие да си искам парите за лиценза обратно. Готов съм да отстъпя част от възстановените пари на тях - нали са ми ги отвоювали.
4. И накрая - защо не - да имам правото да получа даден хардуер и без към него да е прикачен нежелан за мене софтуер, и при това да ми е приспадната цената на последния. Може и тази на която доставчика на хардуер го е придобил. И да не се отброява моя компютър като още една продажба, а аз да плащам два пъти лицензи.
Вероятно ако живея в едно по-добро общество, някоя организация защитаваща правата на потребителите ще ми е осигурила това.

Макар че е смешно - да воюваш за нещо нещо което би трябвало да си ти принадлежи по право. Както и да е. За някои всичко това може да изглежда издребняване - за мен не е. Както се казва: "всеки народ си заслужава Оправниците". Така и ние нашите.

Затова аз ще чакам моето по-добро, по-осъзнато и по-задружно общество. А до тогава ще правя каквото мога по въпроса.

С уважение,
Данаил Трайчев @ Учи Свободен
Активен

shoshon

• Гост
« Отговор #7 -: Apr 08, 2010, 00:50 »
Първо да кажа - честит лаптоп. Аз също съм горд собственик на бизнес-ориентирания nc6400 и съм много доволен от хардуера макар и не напълно поддържан.
1) Fedora има МНОГО хубав мод на gdm за FingerPrint сензора и разпознава целия ми хардуер без инфрачервения порт и smart card reader-а. За wireless-а - мисля, че няма да подараш ad-hoc мрежа.  Въпреки това, смея да твърдя, че това е най-добре поддъжания хардуер на лаптоп от линукс, който съм виждал.
2) Виртуализацията - КVM упорито твърди, че виртуализацията ми е изключена от BIOS ( еми /proc/cpuinfo казва друго ). Nevermind. VirtualBox държи 5 виртуалки на 2,5 GB ram без проблем. Един виртуализиран XP подкарва Warcraft 3 ( a wine не ще ).

До колкото правния въпрос. Ами всъщност хората си знаят правата и интересите.

Всичко явно е било явно описано в лицензионното споразумение. Т.е както ти сам казваш няма защо да негодуваш. Ако се бориш да разрешиш спорен правен проблем, поне според мен би трябвало внимателно да изчетеш договора който подписваш.
От друга страна HP предлагат доста софтуер, а не само Windows, за това са "женени" за тях ( Имат и хранилища за партньори)
От трета страна какво става ако компютъра не работи? Кой е виновен софтуера или хардуера. Да, аз и ти ще знаем кой е виновен, но на сервизния техник едва ли му плащат да се чуди за това.
Аз не бих позволил подобна свобода. Нека дадем за пример Nexus One.  Машинката представляваше последно поколение свободен хардуер който трябваше да може да се използва с всички оператори и съдържаше безплатен свободен софутер. ( + това струва доста(х2) повече  от IPhone  към АТ&Т)  Резултат: прекъсващи разговори и прехвърляне на топката м-у Verizon и Google )
Аналогията при компютрите е пълна. Фактатът, че ти позволяват да базикаш машинката до такава степен без да ти премахват гаранцията е точно проява на свобода, не направо щедрост. Защото свобода нямаше да имаш ако НЕ можеше да инсталираш каквото си искаш ( пример: Apple и техния AppStore )

Въпреки това, не мога те упрекна за много от споменатите по-горе точки.
За точки 1-3. Истината е, че повечето от тези неща ги има, но за тяхната незабележимост, не са виновни нито от HP, нито от Microsoft. Задължения на продавача е да информира клиента за всички подробности в договора. Имам усещането, че ако потърсиш документация за машинката в домейна на HP ще се учудиш колко достъпна информация има.

Ако това, което казваш беше истина нямаше да сме... Айде да запазя неутралитет отностно нашата държавност.

За точка 4. Тук няма как да отсечеш толкова категорично. HP са партньори с MS. Oк. Но за другите производители това не е така. Виж примерно в магазин на Multirama(3/4 от лаптопите са с Убунту). Повечето ок компютрите в Technopolis ( не купувай НИЩО от там ) са без ОС.

Не, че искам да става досаден, но моля пручи ако имаш свободно време как са нещата с всичко на ATI преди R5xx, безизвестните марка Cannon, LG, Samsung, Philips ( говоря за камери и мобилни устройства ). За скромната сума  < $100 за лиценз защо доставчика да не осигури известен "комфорт" на клиента?

Поздрави и светло бъдеще на УСУ!
« Последна редакция: Apr 08, 2010, 01:14 от shoshon »
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
compaq deskpro 2000
Хардуерни и софтуерни проблеми
FreeJak 1 5464 Последна публикация Jul 29, 2002, 01:52
от Beliq
Убунту на HP Compaq
Настройка на хардуер
apogza 1 5350 Последна публикация Feb 24, 2006, 19:06