Страници: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 23   Надолу

Автор Тема: Тема за междуличностни спорове  (Прочетена 55404 пъти)

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
Re: Идеи за създаване на инсталационно cd
« Отговор #270 -: May 07, 2010, 18:14 »
И все пак Roko ще напишеш ли manual-а?
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

ROKO__

• Напреднали
  • Публикации: 1531
  • Distribution: Calculate Linux Workstation amd64
  • Window Manager: GNOME 2.30
  • AMD Athlon64 4000+ Dual Core 2100 MHz 2MB L2 cache
    • Профил
« Отговор #271 -: May 07, 2010, 18:22 »
И все пак ще ме хванете ли за оная работа, изгубих интерес да помагам в този проект
Активен

Не е важно да си добър, важно е да си най добрия!!!

http://www.calculate-linux.ru/
http://www.agilialinux.ru/

b2l

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #272 -: May 07, 2010, 18:24 »
РОКО, MySQL - не е проекта заради което е създадена тази тема. Прави разлика между двете. Но явно те мързи и не ти се прави manual за MySQL-а. Ако все пак решиш да превеждаш, мога да ти помогна :).
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

ROKO__

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #273 -: May 07, 2010, 18:27 »
И ще помоля колегата без лични нападки от типа "Линукс за идиоти"
Активен

tyuio

• Гост
« Отговор #274 -: May 07, 2010, 18:30 »
@vixon Нали те предупредих да не отговаряш на разбирача роко :)
Как на някой магазинер или склададжия ще му пука от хакване щом през цялото време е бил на уиндоус и това си е нещо обичайно. И как аджаба се хаква магазин на който е с офлайн комп? И ако някой реши да го хаква какво толкова ще хакне в един магазин? А кой изобщо хаква освен целенасочено магазин това да не е уиб сайт бе роко? И как то казва @vixon кой магазинер ще си играе с база данни той най вероятно не знае че такава не съществува (сигурен съм в това моите не знаят какво правят всяка вечер на базата си).
Потребителя на такъв софт се интересува той да е удобен, да работи без проблемно, и да е надежден.
 Представям си една камара генту базирани магазини поддържани от собствениците си :)
Обикновените хора не се интересуват от технологията в самата и същност, как то ние не се интересуваме от техните ежедневни магазинно-складови проблеми.
@vixon какво стана с направата на деб пакета? Аз направих един но е пълна скръб и не ми се споделя с общността :)

Роко ти си един от най цензурираните във форума така че недей да молиш за цензура :)
Активен

ROKO__

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #275 -: May 07, 2010, 18:40 »
Нецензуриран но не е без причина :)
Активен

vixon

• Напреднали
  • Публикации: 170
    • Профил
« Отговор #276 -: May 07, 2010, 18:43 »
Задачите, които решаваме в момента са:
1. Опитомяване на новото Ubuntu. Досега работехме като преработвахме съществуващия диск. Новата стратегия е да направим диска от нулата.
2. Да пуснем новата версия с допълнителните модули, които са за ресторант и Touch Screen.
3. Да допълним документацията с всички промени.

И след това започваме работа по deb пакети. Тук също се надяваме на пробив, защото разговаряме с Canonical.
Активен

tyuio

• Гост
« Отговор #277 -: May 07, 2010, 18:53 »
Един съвет! Както знаеш предишния ви диск не се събираше на нормално ЦД и на мен ми се наложи да си направя свое. За целта ползвах 12 мегабайтовия диска за инстал на Убунту от който си направих много минималистичен гном само с нужните ми пакети. Няма нищо което да не е нужно. Торент клиенти  и тем подобни неща дето не му трябват на магазин.
Мисля че може да си поиграете с него и да си направите собствено убунту само с нужните ви пакети.
« Последна редакция: May 07, 2010, 19:08 от tyuio »
Активен

vixon

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #278 -: May 07, 2010, 19:37 »
Затова сменихме стратегията. Преди изваждахме, докато сега строим от нулата. И работещото CD е около 550 МВ, при това почти на 100% като Ubuntu 10.04. Резултатите са отлични, но много работа беше свършена. Това е почти като да направим собствена дистрибуция.
Активен

tyuio

• Гост
« Отговор #279 -: May 07, 2010, 19:46 »
Какви пакети сте подбрали?
Активен

vixon

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #280 -: May 07, 2010, 20:43 »
Ако искате, свалете LiveCD-то и ни напишете Вашите препоръки.

Старали сме се оптимален баланс за малки предприемачи + добро Internet покритие.
Активен

b2l

• Напреднали
    • Профил
Re: Тема за междуличностни спорове
« Отговор #281 -: May 07, 2010, 20:46 »
РОКО ТИКВА С ТИКВА ТАКАВА...
Понеже марчето ще ми изтрие поста, като го прочете да ти кажа и тука, че си полендак, а и чакам да ми кажеш IP-то, ако искаш може да влезеш в IRC, от там може да го видиш, вс случай, че си си спрял resolv-а -  :D :D :D :D :D :D
Активен

dvasilev

• Напреднали
  • Публикации: 200
  • Distribution: Kubuntu, Debian
  • Window Manager: KDE
    • Профил
« Отговор #282 -: May 07, 2010, 21:49 »
@vixon: Според мен си е чиста загуба на време да се занимавате с инсталационно cd. Разбира се, за нуждите на демострацията е хубаво да имате някакво live cd, но при него е необходимо да се ограничите само до това да работи програмата ви (mysql сървър, x сървър, лек window manager и всичко, от което зависят). По-практично е да си изградите хранилище с пакети, така че дори и потребителите с минимални технически познания да могат да инсталират програмати ви през пакетния менажер, който използват. По този начин, че можете да обхванете по-голям набор от дистрибуции и техни версии, отколкото да налага конкретна дистрибуция или по-скоро нейна модификация, за която така или иначе няма да има официално документация.

По отношение на меренето на редовете изходен код, бих искал да отбележа, че 80 хиляди не е чак толкова голямо число. Както и когато се говори за български проекти, нещата не свършват до складов софтуер. И понеже искаш да ти бъде посочен поне един проект, хвърли поглед на sip communicator.

Не знам за каква жлъч говориш, но нещо което прави впечатление е, че макар и по форуми да обясняваш как търсите подкрепа, по-скоро отблъсквате потенциалните кандидати. Един прост пример - направили сте чудесна страница на проекта, но на нея няма никаква информация как някой може да се включи към проекта и с какво да помогне. Едва ли коства кой знае колко да сложите една bugtracking система, така потребителите да рапортуват за проблеми, а хора със свободно време да се пробват да ги разрешават. Нищо не пречи да сложите и система за отчитане на задачи, така че ако искате нещо да се появи в програмата, но е ниско приоритетно за вас, някой друг от спорт да реши да се пробва. Разбира се, хубаво е да сложите и публично хранилие на изходния код. Така няма да изпадате в неудобни ситуации да разпространявате компилирани бета версии, които не са съпроводени със съответния изходен код. Отделно това ще позволи на хора външни за microinvest да пращат patch-ове и нови feature-и. Разбира се, дори и всичко от това да направите, нищо не ви гарантира, че се намерят ентусиасти, но поне ще знаете, че каквото е зависело от вас, сте го направили.

@tyuio: По отношение на сигурността складовата програма на microinvest страда от един сериозен недостатък (макар и vixon да е заявявал, че не го притеснява) - програмата се връзва към sql сървъра с sql потребител, който имат пълен контрол (пълен може би не е точната дума, но е достатъчно, че трябва да може да модифицира и изтрива цялата налична информация) върху базата. От там насетне контролът върху достъпа до конкретни функционалности на складовата програма се осъществява на ниво клиент. Или с други думи казано, независимо с какви права се връзва даден оператор към складовата програма, на ниво sql връзка той може да замаже базата. Разбира се, логиката на складовата програма не му позволява да направи това (стига да няма грешки в нея), но така или иначе нищо не пречи да се вържеш директно към сървъра и да правиш каквито зулуми искаш. Не е чак толкова трудно да разбереш с какъв потребител и парола програмата със затворен код комуникира със sql сървъра, а при софтуер с отворен код нещата са повече от тривиални. Макар и системата в повечето случаи да е извън всякаква глобална мрежа, това позволява някой от ползвателите и да манипулира в нея данните, по такъв начин, че да извлече материална облага. Прав си, че това най-вероятно няма да е по силите на някакъв обикновен продавач, но нищо не пречи той да потърси "помощ от приятел".
Активен

tyuio

• Гост
« Отговор #283 -: May 07, 2010, 22:26 »
Прав си и все пак от части. Да това би могло да бъде доста сериозна дупка в сигурността. Обаче това е хипотетично както е и е възможно да се поправи в зависимост от това колко кадърен е човека който я инсталира и настройва. Проблема или по точно липсата на проблем е в това че фирмата се стреми да набави клиенти които не са никак линукс грамотни и даже компютърно грамотни. Самия обем на линукс потребителите в момента у нас е толкова малък че един такъв проект ако разчита само на тях той реално не си струва.
Все пак мисля че трябва да вземат под внимание това което казахте за сигурността ако не сега то поне на един по скорошен етап за да не виси като Демоклиев меч над главата и да бъде плют от разбиращи тези неща, което най малкото е анти реклама (а може и по лошо).
Съгласен съм също че трябва да има пакети за повечето разпространени дистра за да може да не се създават проблеми и ненужни затруднения на бъдещи реални потребители. Все пак смея да твърдя че техния инсталатор на кога направо от моно работи доста добре и не създава проблеми общо взето, пробвал съм го на няколко дистрибуции, и под гном направо е ок.

За живия диск не съм съгласен че не трябва да се наблегне. Понеже както казах надеждата е да се покаже на потребители от уин среда и това е един от удобните методи, хората които съм запознал с продукта са се убедили в достойнствата му именно от жив диск, който след това са инсталирали.

Обаче съм напълно съгласен за сайта много кофти е така уж има сайт а всъщност изобщо няма. Понеже все едно има някъде си тамплейт на прясно инсталирана джумла и нищо повече.
« Последна редакция: May 07, 2010, 22:30 от tyuio »
Активен

Ipolit

• Напреднали
  • Публикации: 418
    • Профил
« Отговор #284 -: May 08, 2010, 00:04 »
Аз тъй и не разбрах какво искат тез момчета. Даже имах глупостта да отделя около час от живота си да им напрая нещо, към което не проявиха интерес.
Активен

Face Your FreeBSD at http://ipolit.hit.bg
Страници: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 23   Нагоре
« назад напред »