Автор Тема: Губят ми се 70 ГБ от хард диска...  (Прочетена 3873 пъти)

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
Re: Губят ми се 70 ГБ от хард диска...
« Отговор #15 -: Apr 10, 2010, 19:16 »
Ами не, без формат няма да стане.
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
« Отговор #16 -: Apr 10, 2010, 19:17 »
ОК, де, а под Уин колко голям го виждаше този диск :) Сега ли забелязваш, че практически използваемото пространство е по-малко от 500 ГБ :)
Активен

vankataloz

• Напреднали
  • Публикации: 48
    • Профил
« Отговор #17 -: Apr 10, 2010, 19:40 »
Да... сега го забелязох :D Ам с тази програма регулирането на хард диска ми не е активно... Някакви идеи?

П.П. Как да усиля Rhythmbox-a на 200% знам, че ставаше...
Активен

borovaka

• Напреднали
  • Публикации: 1331
  • Distribution: Каквото дойде
  • Window Manager: Gnome / KDE
    • Профил
« Отговор #18 -: Apr 10, 2010, 19:51 »
vankataloz Ами номрмално е да не ти е активно преуразмеряването на диска. Все пак в момента си подкарал операционната система от дяла който се опитваш да буташ.
Пусни gparted през live-cd и тогава всичко би трябвало да е ОК.
Ако искаш да си връщаш някаква информация от изгубената може да опиташ PhotoRec от TestDisk пакета.
Активен

Та извода е прост: "Колкото по-големи ла*ната - толкова по-малка щетата! ... моралната де, не материалната"

Bagatur

• Напреднали
  • Публикации: 267
  • Distribution: Debian Squeeze
  • Window Manager: KDE Development Platform: 4.4.5 , LXDE
    • Профил
« Отговор #19 -: Apr 10, 2010, 23:48 »
/off-topic
Хм това новаците защо ви мързи да ползвате търсачка не знам ??? ??? ???
И по темата тъй като си нов в света на линукс ти препоръчвам да си оставиш виндовса за известно време и да метне6 един поглед на тази тема http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=37156.0
Активен

Учим се докато сме живи....

cofybreak

• Напреднали
  • Публикации: 37
    • Профил
« Отговор #20 -: Apr 11, 2010, 00:52 »
Тия 2-те по 10 ГБ дали немога да ги изтрия :D и да си ги добавя към другите?

http://img708.imageshack.us/img708/2050/screenshot1qe.png

Тия 2-те по 10 всъщност е само 1 по 10  ;D
Като го събереш с другите 455 става 465, което си е истинската големина на един 500 Гиги хард
Активен

vankataloz

• Напреднали
  • Публикации: 48
    • Профил
« Отговор #21 -: Apr 11, 2010, 09:28 »
Сложих този PhotoRec но немога да го намеря къде е ...
Активен

borovaka

• Напреднали
  • Публикации: 1331
  • Distribution: Каквото дойде
  • Window Manager: Gnome / KDE
    • Профил
« Отговор #22 -: Apr 11, 2010, 13:43 »
vankataloz В конзолата пиши "photorec".
Активен

Та извода е прост: "Колкото по-големи ла*ната - толкова по-малка щетата! ... моралната де, не материалната"

pulsari

• Напреднали
  • Публикации: 27
  • Distribution: Debian, Arch, Gentoo, Slackware
  • Window Manager: KDE, Gnome
    • Профил
« Отговор #23 -: Apr 11, 2010, 18:00 »
 От това, което виждам мога да заключа, че си оплескал нещата при инсталацията на Ubuntu. Първо си унищожил дяла си с Windows и другата информация, която си имал на компютъра. Второ инсталирал си Ubuntu на дял с големина 455GB a swap на 10GB  и двата дяла са с неподходяща големина. Освен това инсталацията ти на Ubuntu заема 11GB, което е необичайно много и вероятно имаш и друга информация на дяла ти освен операционната система. Виждам, че си форматирал дяла на Ubuntu преди инсталацията на ext3, това е изтрило всички данни, които са се намирали там. И най вероятно си инсталирал няколко пъти Ubuntu върху същия дял, защото нормалната инсталация заема някъде около 3-4GB а при тебе е 11. По принцип възстановяване на данните е възможно но не те съветвам да се опитваш да го правиш,защото виждам, че си начинаещ потребител и нямаш достатъчно знания за да се справиш.
Тъй като, това което си направил не е правилно бих те посъветвал да започнеш всичко от начало. Първо зареди Ubuntu от  Live CD-то и стартирай GParted  ако не е инсталирана я инсталирай (вече знаеш как). След това си направи наново дяловете на диска. Първо създай дял с големина 1GB и му инсталирай файлова система swap. След това създай дял с големина 40GB  на него ще инсталираш след това Windows. После създаваш терти дял с големина 10GB  за Ubuntu и четвърти extendet (разширен) дял. В разширения дял можеш да създадеш колкото си искаш логически дялове и те съветвам на тях да си съхраняваш важните данни. За да са видими данните и от двете операционни системи най добре е да създадеш на логическите си дялове файлова система NTFS. Също така бих те посъветвал  да зададеш на дяловете етикет (име) за да не се бъркаш кой дял за какво ти е.Това можеш да направиш от GParted, като натиснеш десния бутон на мишката върху дяла и избереш етикет. При инсталацията на операционните системи първо инсталирай Windows7 а след това Ubuntu, защото мениджъра за начално зареждане на Windows няма да ти засече Ubuntu. Освен това внимавай при инсталацията коя операционна система на кой дял инсталираш. Когато инсталираш Ubuntu избираш ръчно оразмеряване на дяловете и трябва да посочиш на кой дял да се инсталира Ubuntu и кой дял да се използва за swap. Ако спазиш схемата за разделяне на дяловете която съм те посъветвал  да направиш swap дяла ще ти е  sda1 а Ubuntu sda3. За да си сигурен, че на дяловете няма някъкви стари данни сложи отметка на полето format (това не е необходимо ако си форматирал файловите системи с GParted) за да нямаш няколко копия на една и съща операционна система върху един дял. Това е, което мога да те посъветвам да направиш. Не се отчайвай в началото подобни глупусти е вършил всеки един от нас. И един последен съвет за да не се получават подобни проблеми за в бъдеще най-добре е преди да започнеш да правиш нещо да отвориш Google или някоя друга търсачка и предварително да събереш достатъчно информация по конкретния въпрос. Защото не винаги колегите имат достатъчно свободно време или нерви за да повтарят непрекъснато на всеки начинаещ Linux потребител основните и сравнително елементарни неща.
Активен