Автор Тема: Проблем с дебиан (неще да боотва от флашката)  (Прочетена 6194 пъти)

rams

• Напреднали
  • Публикации: 61
  • Distribution: Linux Mint 17
  • Window Manager: Mate
    • Профил
трябват ти две неща:
1.http://debian.nctu.edu.tw/debian-cd/current-live/i386/usb-hdd/debian-live-503-i386-gnome-desktop.img
2.http://www.gazup.com/GATZb-win32diskimager-release-0.2-r23-win32.zip-download-mirrors

и следва:
 - разархивираш зипа ор втория линк.,стартираш приложението
 - следваш инструкциите и еготово.

п.с. пробвано , работи

SSEERR

• Напреднали
  • Публикации: 16
    • Профил
Аз го имам инсталирам линукса,но не мога да пускам .деб файлове..като ги отворя примерно скайп ми пише,че този вид архиви не се поддържа.. >:(
« Последна редакция: Apr 15, 2010, 20:39 от SSEERR »
Активен

rams

• Напреднали
    • Профил
е па питай гугъл за това - debian-live-503-i386-gnome-desktop.img - и съм сигурен че ще ти излезат още няколко резултата и все някъде може би ще стане по бързо

SSEERR

• Напреднали
    • Профил
Е да ама това не е ли за инсталиране на дебиан?А аз го имам вече инсталиран,,.И както казах на миналата страница инсталирах го от СД диск..
Активен

rams

• Напреднали
    • Профил
а немога да разбера какво е обьото между  .деб файловете и скайп

SSEERR

• Напреднали
    • Профил
Изтеглих си скайп за линукс който е с .деб разширение..
Активен

rams

• Напреднали
    • Профил
има за тая цел  apt-get update и apt-get install

SSEERR

• Напреднали
    • Профил
Да..точно това се сетих,защото така си инсталлнах и wine,а за скайп какво точно се пише?
Оправих го..,а как да инсталирам видео драйварите иии някакви идеи,защо "half-life" ми върви много накъсано?
« Последна редакция: Apr 15, 2010, 21:27 от SSEERR »
Активен

rams

• Напреднали
    • Профил
питах гугъл и виж той какво ми каза:
Мразя я тая…забутана програма. Ама налага ми се, заради познатите ми вътре, които даже и не искат да чуят за нещо друго. Единия начин го бях описал в стария ми блог, с използването на linux32 библиотеките, и стандартните i386 пакети na Debian(лиян:-)).

Ето още един, малко тролски начин:

wget http://skype.com/go/getskype-linux-deb
dpkg -i –force-architecture skype-debian_1.4.0.118-1_i386.deb
ldd /usr/bin/skype | grep not

виждаме какво няма и инсталираме с apt-get.

Не съм сигурен дали това ще работи с Убунту, но може да пробвам скоро.

ВЗЕТО от тоя линк :http://atancho.wordpress.com/2007/10/30/o%D1%89%D0%B5-%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD-%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B8%D0%BD-%D0%B7%D0%B0-%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-skype-%D0%BD%D0%B0-debian-amd64/

rams

• Напреднали
    • Профил
Бих ти препоръчал по честичко да питаш гугъл и така ще спестиш времето на хората които ще ти отговарят ,а си мисля че и по лесно ще научиш нещата

SSEERR

• Напреднали
    • Профил
Да това правих и преди да видя твоя отговор го оправи,но как да инсталирам видео драйварите иии някакви идеи,защо "half-life"(cs) ми върви много накъсано? Даже целия комп и скайп всичко върви много накъсано..
« Последна редакция: Apr 15, 2010, 21:30 от SSEERR »
Активен

ROKO__

• Напреднали
  • Публикации: 1531
  • Distribution: Calculate Linux Workstation amd64
  • Window Manager: GNOME 2.30
  • AMD Athlon64 4000+ Dual Core 2100 MHz 2MB L2 cache
    • Профил
Изтрито, съгласно т. 4 и 5 от Правилата на форума.
bop_bop_mara
« Последна редакция: Apr 16, 2010, 08:36 от bop_bop_mara »
Активен

Не е важно да си добър, важно е да си най добрия!!!

http://www.calculate-linux.ru/
http://www.agilialinux.ru/

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
SSEERR, на всичките ти въпроси има отговори в търсачката на форума.
Активен

SSEERR

• Напреднали
    • Профил
Да,но явно аз не мога да работя с нея... >:( немога да намеря само една важна информация за мен..примерно имам файл на десктопа как да го инсталирам през терминала? apt-get install после?
Активен

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
Основните Линукс дистрибуции си има т.нар. пакетни системи. Това е най-общо казано начин на архивиране на софтуер в т.нар. пакети, така, че после при разархивиране всяко нещо да си иде на мястото. Ти вече си запознат с пакетите за Дебиан - това са файловете с разширение .deb. Заедно с пакетната система върви и програмка пакетен мениджър, която да знае как да разархивира правилно тези видове пакети. За Дебиан тази програмка се казва dpkg.
И така, ако имаш файл /home/user/Desktop/blabla.deb, за да го инсталираш, командата е
Код
GeSHi (Bash):
  1. dpkg -i /home/user/Desktop/blabla.deb
(изпълнява се с администраторски права).

Хубавото на Линукс дистрибуциите е, че при тях софтуера не е нужно да го издирваш надлъж и нашир из интернет, а 90% от това, което ти трябва е налично в т.нар. софтуерни хранилища (repositories). Разбира се софтуера там не е просто изсипан, а е систематизиран и подреден. Затова хората са направили надграждания над простичкия пакетен мениджър, на които можеш да им кажеш - ето тук, тук и тук има хранилища за софтуер, я сега ми издърпай и инсталирай ето тази програмка. В Дебиан такава надградка е apt. Тя прави управлението на софтуера ти много много по-лесно. Тя има голямото предимство сама да се справя и с всички пакети, от които зависи желания от теб софтуер, т.е. ти казваш инсталира ми това, тя казва, добре, инсталирам ти го, но, за да го направя, първо ще ти инсталирам и всичко, от което това се нуждае.
В общия случай, това, което трябва да направиш, за да си инсталираш програмата blqblq е:
Код
GeSHi (Bash):
  1. apt-get install blqblq
(отново изискват се администраторски права).

И понеже дори и apt не се е оказал достатъчно удобен за някои неща, хората са надградили дори и над него и са направили програмки като aptitude и synaptic. Aptitude е програма с конзолен интерфейс, която при много големи счупвания на зависимостите в пакетите може да те спаси. Но е малко неинтуитивна. За сметка на това synaptic е графично приложение, което е особено подходящо за сега навлизащите в света на Дебиан хора. Ще го намериш на System->Administration->Synaptic Package Manager в Gnome менюто. Когато го отвориш, ще видиш един дълъг списък с пакети, всичко, което трябва да направиш, е да цъкнеш с десния бутон върху някой и да кажеш дали искаш да го инсталираш, обновиш или премахнеш. Със synaptic можеш да управляваш списъка със софтуерни хранилища, да обновяваш базата данни със наличните в тях пакети, той също има функционалност да поправя развалени зависимости. Много силно ти препоръчвам да използваш тази програма за управлението на софтуера ти.

Сега, относно инсталацията на Скайп, едно простичко решение е да издърпаш не Дебианската, а статичната версия, просто я разархивираш и цъкаш два пъти на изпълнимия файл и Скайп тръгва.
Относно драйвърите - кажи каква ти е видео картата.
Активен