Автор Тема: Проблем с гледане на филми и клипове под Линукс  (Прочетена 1638 пъти)

Presida

• Новаци
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
Здравейте, може би има такава тема вече, но т.к. съм от днес тук (25.04.2010г.) а и във форума има над 702 страници с теми, реших да започнна нова, поради физическата ми невъзможност да прегледам всички и да видя дали има сходен с моя проблем тема.

Става дума за гледането на филми и клипове под Лунукс, аз съм със SUSE 11.2
Когато пусна филм или клип, с разширение .avi, .mpg и други, нямам картина, а имам само звук.
Пробвах с програмите: xine, KMPlayer, MPlayer, Kaffeine, Dragon. Повечето ми дават грешка, а с MPlayera имам звук без картина. Имам инсталирани всички видео кодеци, пакети за видеокартата ми и не мога да намеря какъв е проблема и решението му. Някакви идеи и насоки?
Не съм много навътре с Линукса, затова ако може, който ми пише да ми обяснява като за начинаеща:)
Мерси предварително.
« Последна редакция: Apr 25, 2010, 17:12 от Presida »
Активен

borovaka

• Напреднали
  • Публикации: 1331
  • Distribution: Каквото дойде
  • Window Manager: Gnome / KDE
    • Профил
Presida добре дошла в Линукс :)

Не ползвам Suse но до колкото съм запознат има пакети които са аутоинстал например като този:
http://opensuse-community.org/1-click-collection#Multimedia
Отвори линка с firefox щракни на линка Codecs pack for KDE или Codecs pack for GNOME според графичната среда която ползваш, дай му Open и би трябвало да започнат да ти се теглят нужните кодеци, Yast ще свърши останалото.

п.с. ако нещо не обяснявам като хората, моля колегите потребители на Suse да ме поправят.
Активен

Та извода е прост: "Колкото по-големи ла*ната - толкова по-малка щетата! ... моралната де, не материалната"

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
Напиши в конзолата:
1. su
2. zypper install vlc

Без номерацията отпред, с нея само указвам последователността.
Suse след инсталацията няма никакви кодеци затова не можеш да гледаш филми. vlc mplayer се инсталира заедно с всички декодери.
Надявам се, че си добавила източници на софтуер-Yast>>източници на софтуер>>add /долу вляво/>>community repositories
Тези плеъри, които си опитвала няма да ти трябват. За линукс качествени плеъри са vlc и smplayer.
Не знам кой ви лъже, че сусе е подходяща за начинаещи. Ако беше с ubuntu или Kubuntu при пускането на филм или музика щеше да ти излезе съобщение кои кодеци са ти нужни и да те попита дали да ги инсталира.
« Последна редакция: Apr 25, 2010, 14:31 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

Presida

• Новаци
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
Благодаря и на двама ви за включването.
Cybercop това с инсталирането на vlc чрез конзолата стана + това сложих и smplayer - и с двата вече мога да гледам клипове и филми.
Много, много мерси :)
Ако имам нужда, пак ще се обърна към форума и към вас.
Относно SUSE, мой познат ми я сложи, щото той работи с тази дистрибуция, а по-малко и аз почвам да й разбирам :)
« Последна редакция: Apr 25, 2010, 17:06 от Presida »
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
Тогава за да си в час напиши "zypper --help" за да се запознаеш с основните команди. Музика можеш да слушаш с xmms- "zypper install xmms". Той също идва с кодеци. Само му смени скина с по приличен от настройки. А изборът на твоят познат е много добър - според мен 11.2 е най- качествената дистрибуция от тези, които излязоха в края на 2009г.
« Последна редакция: Apr 25, 2010, 14:47 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png