Автор Тема: Как да премхна swap дяла и да премина на swap файл?  (Прочетена 12677 пъти)

grizli

• Напреднали
  • Публикации: 64
  • OpenSuse
    • Профил
Не че според мен имам смисъл, понеже онзи дял дето е заделен за XP не може да бъде primary
Защо да не може? Наистина и сега след като изтрих swap дяла пак не ми дава да направя нов дял от заделеното място.
Активен

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
Ами трябва да си направиш единия дял extendet за да може да създаваш още партишъни.

PS: Грешка, това зеленото, което ти е до Д:-то как го форматираш? Трябва да го форматираш като Logical дял.
« Последна редакция: May 24, 2010, 00:56 от backtolife »
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

grizli

• Напреднали
  • OpenSuse
    • Профил
Ами трябва да си направиш единия дял extendet за да може да създаваш още партишъни.

PS: Грешка, това зеленото, което ти е до Д:-то как го форматираш? Трябва да го форматираш като Logical дял.

Това зеленото изобшо не знам какво да го правя. То се оказа безсмислено правенето на swap файла - това зеленото е освободеното ммясто от swap дяла. Няма как да разширя останалата част от extendet дяла и това да влезе в него. А как изобщо  да постъпя та да си направя дял за XP-то?
Активен

H0lyGanGs7eR

• Напреднали
  • Публикации: 163
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: GNOME
    • Профил
Добре, не виждаш ли че в края имаш  11ГБ свободно пространство? Дърпаш си Partiton Magic, този дял Е: му даваш дясно копче Convert to => Logical drive, apply. Рестартираш, и си създаваш на свободното място диск NTFS и инсталираш...

ПС: можеш ли да ми обясниш по каква причина си изтрил swap дяла?
Активен

bazu

• Напреднали
  • Публикации: 810
  • Distribution: Debian
  • superman
    • Профил
Да може да инсталираш ако щеш и windows 7 и пак няма да преинсталираш сусето. :) Просто трябва да върнеш grub, а тука във форума поне 10 теми има за това как да го направим, а пък ако питаш гугъл... :)
Активен

grizli

• Напреднали
  • OpenSuse
    • Профил
Добре, не виждаш ли че в края имаш  11ГБ свободно пространство? Дърпаш си Partiton Magic, този дял Е: му даваш дясно копче Convert to => Logical drive, apply. Рестартираш, и си създаваш на свободното място диск NTFS и инсталираш...

ПС: можеш ли да ми обясниш по каква причина си изтрил swap дяла?

Приятел, не виждаш ли, че нарочно съм заделил тези 11 GB и точно от тях се опитвам да направя нов дял. А Partiton Magic не работи под уиндоус 7.
« Последна редакция: May 24, 2010, 11:54 от grizli »
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
Гледай сега приятел, обяснявам като за малко дете. Линукс ядрото е досифицирано, точно както бозавото такова. Това означава, че можеш да имаш само 4 дяла. Обаче има хак на тая история, който е измислен бая отдавна. Правиш един от четирите да е разширен, точно както вече поне три пъти прочетох да те съветват. И от тук нататък можеш да правиш колкото си искаш допълнителни "логически" дялове. Ясно?
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

grizli

• Напреднали
  • OpenSuse
    • Профил
Гледай сега приятел, обяснявам като за малко дете. Линукс ядрото е досифицирано, точно както бозавото такова. Това означава, че можеш да имаш само 4 дяла. Обаче има хак на тая история, който е измислен бая отдавна. Правиш един от четирите да е разширен, точно както вече поне три пъти прочетох да те съветват. И от тук нататък можеш да правиш колкото си искаш допълнителни "логически" дялове. Ясно?

Нали D-то ми е extendet. Опитвам това, което ми каза колегата "този дял Е: му даваш дясно копче Convert to => Logical drive, apply". Но понеже той малко се пообърка с partition magic, изтеглих и инсталирах Partition Wizard Professional Edition, но никъде не виждам опция "Convert".
Има тази опция, която е неактивна:
« Последна редакция: May 24, 2010, 12:51 от grizli »
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
Понеже съм линуксар, препоръчвам този инструмент:

http://gparted.sourceforge.net/livecd.php

Освен всичко друго е и много по-нов от онази боза дето ти препоръчаха подир.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

mystical

• Напреднали
  • Публикации: 325
  • Distribution: Debian, FreeBSD
  • Window Manager: XFCE
    • Профил
По-принцип swap дяла трябва да е два пъти по-голям от рам памета ти.
Абе къде ги четете тези глупости? Не за първи път чета/чувам такова изказване. Ако имаш 32MB RAM, за swap 64MB ли ще отделиш, та като включиш Firefox и няколко таба в него и да го сринеш, понеже ще е свършила и RAM-та, и swap-а? Току виж и още някой процес се сринал. Големината на swap паметта се определя на база преценка каква вероятност има от надхвърляне на наличната RAM памет и колко голямо би било това надхвърляне. Когато наличната RAM памет е малка (да речем 128MB), а потребителят планира да използва нормално системата спрямо съвремието, трябва да се зададе повече swap, за да няма сривове, заради недостигаща RAM памет, но все пак трябва да се има предвид, че swap паметта е доста по-бавна от RAM паметта и е хубаво да се помисли за добавяне на повече RAM памет. Когато наличната RAM памет е голяма (да речем 4GB) и потребителят планира да използва нормално системата спрямо съвремието, то е много вероятно да не се стигне до използване на swap паметта, тъй като RAM паметта ще успее да побере всичко необходимо за работата на процесите и swap памет може въобще да не се задава или, ако се зададе, да се зададе малка стойност (да речем 256MB) за всеки случай. Естествено, повечето потребители не биха могли да преценят използваемостта на системата си предварително. В този случай, по-удачно е да не се използва swap дял, а да се използва swap файл. Размерът на този swap файл може да бъде променен по всяко време, в което swap паметта не се използва или, ако се използва, да има достатъчно място на RAM паметта, за да бъдат прехвърлени данните от swap-а в RAM-та и така да се освободи. Пример за алгоритъм за създаване на swap файл и пускането му в употреба (действаме с права на root):
1. Създаваме файла в директория /root с големина 512MB
Код
GeSHi (Bash):
  1. dd if=/dev/zero of=/root/swap.img bs=1024k count=512
2. Форматираме го като swap файл
Код
GeSHi (Bash):
  1. mkswap /root/swap.img
3. Пускаме го в употреба
Код
GeSHi (Bash):
  1. swapon /root/swap.img
4. Добавяме следния ред във файла /etc/fstab, за да се монтира swap файлът със зареждането на системата
Цитат
/root/swap.img none swap sw 0 0
Ако искаме да демонтираме swap файла, за да го променим или просто да го премахнем, използваме следната команда
Код
GeSHi (Bash):
  1. swapoff /root/swap.img
Това действие ще прехвърли данните от swap файла към RAM паметта (ако има данни в swap-а) и ще демонтира swap файла от системата. При това действие, съобщение от рода
Цитат
swapoff: /root/swap.img: Cannot allocate memory
означава, че системата не може да събере данните от swap-а в наличната свободна RAM памет и е нужно първо да бъде освободено достатъчно място на RAM паметта (с изключване на процеси), за да може да се демонтира swap файлът.
Успех, с която и дистрибуция и графична среда да избереш ;)
Активен

Ако не можеш да градиш, поне не руши!

grizli

• Напреднали
  • OpenSuse
    • Профил
А бе, пичове! Това, което се опитвам е просто, само че аз не знам как да го направя. Искам да си направя нов дял от тези 11 GB за XP и да направя използваеми ония 2 ГБ в extendet дяла, които останаха неизползваеми след премахването на swap дяла. Някой ще ми каже ли как да го направя. Swap файла си го направих вчера. Та? Приказки от рода кое колко просто е не ми помагат. 1 - направи това, 2 - направи онова, 3... - това помага.
Активен

grizli

• Напреднали
  • OpenSuse
    • Профил
Понеже съм линуксар, препоръчвам този инструмент:

http://gparted.sourceforge.net/livecd.php
Това, след като зареди (изписването ня цял куп команди), изкарва черен екран. 7-8 минути го чаках и все тая. И опция да зареди в рамта му избрах - пак същото.
Активен

H0lyGanGs7eR

• Напреднали
  • Публикации: 163
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: GNOME
    • Профил
Ти сега на луд ли ще ме правиш? Partition Magic РАБОТИ под windows 7. Според мен swap ти е бил малкия дял 3гб. До сега не съм виждал 11гб swap дял. Няколко пъти ти се казва едно и също нещо.  Идеята е просто да намалиш броя на primary дяловете като направиш някой на logical. По ясно не мога да ти го обясня.
« Последна редакция: May 24, 2010, 15:21 от H0lyGanGs7eR »
Активен

grizli

• Напреднали
  • OpenSuse
    • Профил
Ти сега на луд ли ще ме правиш? Partition Magic РАБОТИ под windows 7. Според мен swap ти е бил малкия дял 3гб. До сега не съм виждал 11гб swap дял. Няколко пъти ти се казва едно и също нещо.  Идеята е просто да намалиш броя на primary дяловете като направиш някой на logical. По ясно не мога да ти го обясня.
TABLE OF CONTENTS
-----------------
1. Back up Your System!
2. Activating PartitionMagic
3. General Usage Notes
4. Known Issues - Windows NT/2000/XP only
5. Known Issues - Windows 9x only
6. Uninstalling Windows Me

Поне да чета съм се научил. А и в нета мнения видях, че няма как да стане. Но понеже ти упорито си твърдиш, че Partition Magic работи под windows 7, то ето ти нагелдно резултата:

Сигурно си по-знаещ като цяло от мен, но тук май караш наизуст. 100 пъти казах, че свободното място в 'D' (въпросните 3 ГБ, за които говориш) е от бившия swap файл. Схванах ти идеята още 1-ия път и се опитвам да я реализаирам. Затова инсталирах Partition Wizard Professional Edition и съм показал снимка - неактивна е опцията, която ми трябва.
Активен

cofybreak

• Напреднали
  • Публикации: 37
    • Профил
Не че според мен имам смисъл, понеже онзи дял дето е заделен за XP не може да бъде primary
Защо да не може? Наистина и сега след като изтрих swap дяла пак не ми дава да направя нов дял от заделеното място.

Защото на един диск може да има максимум 4 дяла. Ти вече имаш 4 - 3 primary и 1 extended.
T.e. не можеш да създадеш primary дял. Само логически като част от extended дяла. Само че при създаването си има точно определен обем, който вече е използван от дяловете D: и бившия swap.
Можеш да създадеш лочически дял с размера на изтрития swap, но на него не можеш да инсталираш XP

За мен решението е разделяне на диска от нулата. Това обаче създава доста работа ако имаш информация която трябва да запазиш.
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
SWAP
Настройка на програми
icet 7 4148 Последна публикация Jan 13, 2005, 20:07
от icet
Динамичен SWAP ?...
Начини за увеличаване на бързодействието
sana 8 5218 Последна публикация Feb 20, 2005, 10:54
от the_real_maniac
Въпрос относно Swap