Автор Тема: 4 различни буут опции за Линукс - как да махна излишните?  (Прочетена 2171 пъти)

cheeseus

• Напреднали
  • Публикации: 16
    • Профил
Здравейте!
Вчера инсталирах Кубунту 10.4 на лаптоп, на който преди това бях сложил Уиндоус 7. Разбира се, машината стана dual-boot. След два ъпдейта на системата (ъпдейти, които Линукс сам си поиска), когато избера в началото Кубунту, ми се отваря втори екран за избор на ОС. Там има 5 опции:
- Linux 2.6.32 - 22 - generic
- Linux 2.6.32 - 22 - generic (recovery mode)
- Linux 2.6.32 - 21 - generic
- Linux 2.6.32 - 21 - generic (recovery mode)
- Windows 7 (loader) (on /dev/sda1)

Предполагам различните Линукс версии са заради ъпдейта. Въпросът ми е как да ги премахна и да си остана само с първоначалния избор Windows 7/Kubuntu? Също така, как да променя последователността, т.е. първо да е Кубунту, а после Уиндоус?

Благодаря!
Активен

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
Най-лесният начин е да коментираш ненужните редове в /boot/grub/grub.cfg.
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

cheeseus

• Напреднали
    • Профил
Благодаря! Намерих къде е този файл :) [вчера ми беше първата близка среща с Линукс]
Открих и menuentry опциите. Предполагам знакът # пред всеки един от редовете ще свърши работа. Има ли по-обемно коментиране, напр. както в PHP/CSS -- /* ... редове код .... */ ?

Но не ми дава право да правя промени по файла. Десен бутон върху файла отваря Правата, но всички опции, освен четене са сиви...

Също така, казваш "най-лесния начин"... това, предполагам, означава, че самите файлове (версии на Линукс) си остават. Могат ли да се премахнат изцяло, за да не заемат място?
« Последна редакция: May 23, 2010, 11:58 от cheeseus »
Активен

b2l

• Напреднали
    • Профил
Но не ми дава право да правя промени по файла. Десен бутон върху файла отваря Правата, но всички опции, освен четене са сиви...
През терминала пиши:
Код:
sudo gedit /boot/grub/grub.cfg
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

Ivshti

• Напреднали
  • Публикации: 322
  • Distribution: Linvo 2010.3
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
И се декоментират с # на всяка линия.
Активен

cheeseus

• Напреднали
    • Профил
Казва ми: command not found. Проверих няколко пъти дали съм го написал правилно.
Активен

b2l

• Напреднали
    • Профил
Код:
sudo nautilus .
Активен

cheeseus

• Напреднали
    • Профил
Код:
sudo nautilus .

И с точката и без точката пак - command not found.  ???
Активен

b2l

• Напреднали
    • Профил
Къде го пишеш това? Я дай screenshot.
Активен

cheeseus

• Напреднали
    • Профил
Къде го пишеш това? Я дай screenshot.

Активен

b2l

• Напреднали
    • Профил
Да беше казал, че си с КДЕ. Или по-точно да се бях сетил ли:
Код:
sudo kate /boot/grub/grub.cfg
Активен

cheeseus

• Напреднали
    • Профил
Код:

Чудесно! Благодаря! Получи се.
Ъм, в началото на поста си написах "Кубунту" - ограничените ми познания са, че Кубунту значу Убунту с KDE. Поправете ме ако бъркам.

Преди малко ъпдейтнах два драйвера на NVidia Go 6100, които системата сама предложи за ъпдейт и разликата е, че сега стартирането е по-бавно - преди да стигне до екрана, в който въвеждам потребител/парола се бави около 40-50 секунди, фонът светва в синьо, после ярко зелено, а самия стартов надпис UBUNTU вече не е в пълната резолюция на екрана, както преди ъпдейта (по-груби са буквите).

Също така ми иска и потребител и парола на черен екран (като под ДОС), след като ги напиша, едва тогава стига до екрана, в който въвеждам пак паролата. Май нещо съм прецакал с тия ъпдейти?

Имам и друг проблем (не знам дали да започвам нова тема): не мога да видя (през Dolphin) втория дял на хард диска. Вдясно имам само: Home / Network / Root / Trash. Ровичках из всичките и не откривам втория дял, на който има филми, музика и пр.
Активен

b2l

• Напреднали
    • Профил
Код:

Чудесно! Благодаря! Получи се.
Ъм, в началото на поста си написах "Кубунту" - ограничените ми познания са, че Кубунту значу Убунту с KDE. Поправете ме ако бъркам.

Преди малко ъпдейтнах два драйвера на NVidia Go 6100, които системата сама предложи за ъпдейт и разликата е, че сега стартирането е по-бавно - преди да стигне до екрана, в който въвеждам потребител/парола се бави около 40-50 секунди, фонът светва в синьо, после ярко зелено, а самия стартов надпис UBUNTU вече не е в пълната резолюция на екрана, както преди ъпдейта (по-груби са буквите).

Също така ми иска и потребител и парола на черен екран (като под ДОС), след като ги напиша, едва тогава стига до екрана, в който въвеждам пак паролата. Май нещо съм прецакал с тия ъпдейти?

Имам и друг проблем (не знам дали да започвам нова тема): не мога да видя (през Dolphin) втория дял на хард диска. Вдясно имам само: Home / Network / Root / Trash. Ровичках из всичките и не откривам втория дял, на който има филми, музика и пр.

Еми хубуу си го написал, ама не съм го прочел. Сори.
Активен

angie_bg

• Напреднали
  • Публикации: 842
  • Distribution: Ubuntu 10.04
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
За втория дял: - вероятно не ти се монтира автоматично дяла. Дай листинг на /etc/fstab.
Активен

plandz

• Напреднали
  • Публикации: 535
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Най-лесният начин е да коментираш ненужните редове в /boot/grub/grub.cfg.

И при следващия ъпдейт на ядрото какво става?Пак същото...Появява се пак.
Това не е съвет.Нищо не бива да се пипа в grub.cfg,защото е безсмислено.
Най-доброто е да се премахне старото ядро (Linux 2.6.32 - 21) със synaptic.
Тогава автоматично ще се обнови и груб-а и ще се премахне реда му там.

Гледам,че напоследък все по-често има съвети да се редактира grub.cfg.В новия груб това е безполезно.Има Гугъл,четете.
А иначе,давайте съвети като хората....Не само да напишете нещо.

Поздрави!
Активен

Ако се чувствате добре,не се тревожете.Ще ви мине. - Murphy's Laws