Автор Тема: 4 различни буут опции за Линукс - как да махна излишните?  (Прочетена 2196 пъти)

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
//offtopic
А иначе,давайте съвети като хората....Не само да напишете нещо.

Добре, добре я питай gat3way да ти каже какво е правил цяла нощ. ЧЕЗ спират тока и после Дебиана не тръгва. Добре, че имал инсталиран още един на втория хард. А ако случaя му беше като на този пич, можеше спокойно да пусне един Rescue disk пък и да не е Rescue, а само обикновенно life дискче, щеше да си пусне линукса, да си редактира grub.cfg-то и да му тръгне линукса.

Ти си на ход!
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

frantic

• Напреднали
  • Публикации: 63
  • Distribution: Fedora
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Ами според мен е добре да има едно резервно ядро. Ако нещо се омаже с новото винаги може да си зареди системата и да оправи бъркотията. Не знам как е в *buntu, но все някакъв графичен инструмент трябва да има за редактиране на настройките на GRUB.
Има нещо подобно, и изглежда добре ...
И все пак не е добра идея редактирането на конфиг файла.
Активен

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
Ами според мен е добре да има едно резервно ядро. Ако нещо се омаже с новото винаги може да си зареди системата и да оправи бъркотията. Не знам как е в *buntu, но все някакъв графичен инструмент трябва да има за редактиране на настройките на GRUB.
Има нещо подобно, и изглежда добре ...
И все пак не е добра идея редактирането на конфиг файла.

Добре де, тоя инструмен за редактиране на настройките на GRUB според теб какво ще направи? Нали ще редактира точно конфига.
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

jet

• Напреднали
  • Публикации: 3469
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
не знам как е в убунту-то, но в дебиан има един фаил
/etc/default/grub

ако се редактира

GRUB_DISABLE_LINUX_RECOVERY="true"

след
#update-grub2
ще ти изчезнат тези редове с recovery опциите в менюто
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

niakoi

• Напреднали
  • Публикации: 49
    • Профил
привет,
plandz много добре го е написал, в груб2 няма особен смисъл да се пипа по груб.кфг, а по-скоро в /etc/grub.d/*
защото update-grub2 се изпълнява всеки път, когато се инсталира ново ядро от апт, а единствената задача на update-grub2 е да направи груб.кфг, който е адекватен на системата ти.
принципно и аз държа последните 2 кърнъла 'за-всеки-случай'

поздрави
нас
Активен