Автор Тема: Читав бекъп  (Прочетена 882 пъти)

madmad

• Напреднали
  • Публикации: 226
  • Distribution: Ubuntu, OpenSuse
  • Window Manager: Gnome 3.4
    • Профил
Читав бекъп
« -: Jul 24, 2010, 15:02 »
Знам че доста начин да се прави бекъп и множество теории кой е най добрият метод, но се надявам да изчистим клишетата в тази теме.

Аз ползвам openSUSE 11.2, вероятно ще упгрейдвам скоро така че е време да се помисли за качествен бекъп. Имам 2 партиции една за home и една за /. Нямам отделна boot. По принцип ползвам back in time за бекъм на музика снимки и други глупости на usb drive и spider oak за да качвам най важните неща на бакъп в интернет. Проблема е че там имам до 2 гб място.

Та големия въпрос е какво да бекъп-вам. Кой директории, файлове, дискове. Трябва ми само най важното така че в случай на гаф да мога да си върна всички настройки и данни както са сега.
Активен

vladi246

• Напреднали
  • Публикации: 41
  • Ако можех бих взривил КАТ
    • Профил
Re: Читав бекъп
« Отговор #1 -: Jul 24, 2010, 17:29 »
Знам че доста начин да се прави бекъп и множество теории кой е най добрият метод, но се надявам да изчистим клишетата в тази теме.

Аз ползвам openSUSE 11.2, вероятно ще упгрейдвам скоро така че е време да се помисли за качествен бекъп. Имам 2 партиции една за home и една за /. Нямам отделна boot. По принцип ползвам back in time за бекъм на музика снимки и други глупости на usb drive и spider oak за да качвам най важните неща на бакъп в интернет. Проблема е че там имам до 2 гб място.

Та големия въпрос е какво да бекъп-вам. Кой директории, файлове, дискове. Трябва ми само най важното така че в случай на гаф да мога да си върна всички настройки и данни както са сега.
За бекъп на файлове аз ползвам rsync вкарал съм го във крона и повече не се занимавам
Активен

Mikrotik-bg.net - ISP Network Forum

morbid_viper

• Напреднали
  • Публикации: 266
  • Distribution: (Open)SUSE since v5.3 (1999)
  • Window Manager: KDE ориентиран
    • Профил
Re: Читав бекъп
« Отговор #2 -: Jul 25, 2010, 22:15 »
По подразбиране suse ти прави отделен дял за /home и е направо чудесно, че не си правил своеволия в тази насока. В такъв случай следните неща можеш да направиш:
1) повечето ти настройки са в /home, което вече си имаш и няма да го форматираш при надграждането
2) можеш да си направиш едно "tar jcvf /media/USB /etc"… за всеки случай, въпреки че най-често не се налага
3) ако не си слагал нищо в /srv/www можеш да го зарежеш
4) провери /tmp дали случайно не си копирал нещо „временно“ там
5) в /root обикновено не е добра идея да се слагат някакви файлове, но ако си го правил вземи мерки
6) няма по какво друго да тъгуваш в /, освен ако не си правил някакви изчекнотии

Така или иначе ако надграждаш от 11,2 към 11,3 YaST сам ще провери за /etc/fstab и ще монтира дяловете ти както трябва, като ще запази настройките ти в /etc (поне доколкото е възможно). Тествал съм го това и работи.
Лично за себе си аз не правя надграждане на версии, защото като инсталирам и си слагам най-различни пакети за тестване от най-различни хранилища и към времето на излизането на новата версия спагетите с пакетната система са станали доста качествени… тъкмо време да форматирам / и да инсталирам начисто с относително минималните пакети, като само си монтирам останалите дялове. Нормалното ми разделение на диска е следното:
/dev/sda1 - swap
/dev/sda2 - /
/dev/sda3 - /home
/dev/sda4 - /local
като в последния дял си държа големите файлове (снимки, музика, филми, инсталационни простотии…)
sda3 и sda4 не ги форматирам за нищо на света  :-)

В интерес на истината в YaST си има модул за архивиране и връщане от архив. Копира само разликите от оригиналния носител… т.е. направения архив може директно да се приложи върху току-що инсталираната система и да получиш предишното състояние… поне теоретично – не съм го тествал лично (не ми се е налагало). Има възможност и за запис върху CD/DVD на архивите. Разгледай го за всеки случай.

Предложението за rsync е много разумно… аз го ползвам постоянно за архивиране на текущите си данни… но-о-оооо… все пак трябва да имаш КЪДЕ да копираш архива си. rsync само предоставя отличен механизъм за копиране, но няма да реши вместо теб какво да се архивира, т.е. ще трябва да попишеш малко едно скриптче и за изброиш желаните директории.

В края ще ти предложа да се вземеш един външен диск на USB (не си взимай тези с мрежовите карти… ще хленчиш после) и да си го боднеш в машината. Тогава ползвай който си искаш метод. Аз лично предпочитам rsync за това, защото получаваш еднакъв механизъм за копиране както локално, така и отдалечено, като се копират само разликите във файловете.

Успех и пиши какво си сътворил – може пък да измислиш нещо по-хитро, което ние да не сме се сетили.
Активен

-------------------------------------------------
Blessed are we to taste this life of sin!
-------------------------------------------------
Registered Linux user #251276