и аз съм забелязал подобна грешка, но при КДЕ4 значи ако разпъна на цял екран джамека НЕ чрез максимизиране а с провлачване с мишока докато заеме целия екран (или само на височина също го прави) и го затворя - при следващо отваряне нищо не е запомнил: някой се отварят близо до размера но не точно, други идват с някакъв минимален размер което е кофти а понякога чак и позицията им размества... Явно има някаква грешка при изчисляване на позицията до която е разпънат джамека т.е. идва по висок/широк с 1-2 пиксела (може би взема позицията на мишката а не размера до който се е разпънал в действителност прозореца) и то верятно го запомня с макс. размер по-голям от р-ра на работния плот и... после всяка програма сама си решава какво да прави, че да го побере

За целта аз ползвам следния трик: цъкам със средния бутон на иконата за максимизиране (защото обик. ми трябват разпънати само на макс. височина) и тогава работи правилно, но.. за съжаление не при всички напр. файърфокса изглежда помни размери но не ми помни макс. по височина.
Това ми го прави при повечето дистрибуции но в момента съм с Федора 13 и напр.
гугъл хрома е много зле при макс. чрез провлачване (отваря се с минимална височина), но при макс. със средния бутон (напр. по У) е ОК, докато файърфокс обратно при макс. с провлачване ..почти помни размера (т.е. по скоро предишния = последния работещ) но при макс. със средния бутон (напр. по У) НЕ помни - т.е. пак си се отваря със стария размер - при него поне има някаква логика като няма подходящ нов рамер ползва последния работещ - гадното му е че по нито един от двата метода не прави това което искам затова повече ползвам други браузъри напоследък.
Друго "решение" е да не разпъвам чак докрая а до последната възможна позиция преди "да залепне" долу до системната лента...