Автор Тема: Странен проблем относто grub loader  (Прочетена 5298 пъти)

AnTeKaPa

• Участници
  • Публикации: 11
    • Профил
Здравейте, извинявайте че ви занимавам с поредните глупости, но от както излезе версия 10.4 на kubuntu имам малко проблеми.

Първия проблем е че както всички знаете при всеки по сериозен ъпдейт се добавя нов ред в Grub Loadera със новата версия но не знам на какво, не съм чак толкова запознат с линукс :) , предполагам новата версия на ядрото, но както и да е предполагам ме разбрахте :) , та идеята ми е че вече имам 20 реда там и ме дразни, искам да ги махна и да си оставя само актуалната версия, намерих къде се помещават като букви в grub.cfg но пък не мога да променя въпросния файл щото съм нямал права :) а другия ми проблем е че вече не мога да се логвам като root също не знам защо но като се опитам ми казва че нямам правото да го правя  ;D  въпреки че уж root е видим и не е изключен. Преди можех, ама сега като не става и не съм пробвал да пипам по Gruba през root така че не знам дали ще стане ако съм през него.

Пробвах някакви неща от https://wiki.ubuntu.com/Grub2 но нищо не успях да направя търсих по гугле, но честно казано дори не знам как да си задам въпроса, рових и тук по форума но точно такъв проблем не видях, пък и да има вероятно не съм го написал правил, така че моля ако някой има идеи да ми помогне.

Мерси предварително !
Активен

iNViToR

• Напреднали
  • Публикации: 41
  • Distribution: Debian 6
  • Window Manager: XFCE
    • Профил
Re: Странен проблем относто grub loader
« Отговор #1 -: Aug 20, 2010, 13:48 »
първо си правиш копие на конфигурационния фаил(ако нещо се омаже да го върнеш) , триеш тия редове който не ти трябват...довечера ще пиша повече а и се разрови може графично да сменяш настройките а  не през конфигурационния файл ;) аз имах ония ден тоя проблем и на сусе-то с КДЕ през Контрол Центъра го оправих
Активен

.....

AnTeKaPa

• Участници
    • Профил
« Отговор #2 -: Aug 20, 2010, 13:59 »
първо си правиш копие на конфигурационния фаил(ако нещо се омаже да го върнеш) , триеш тия редове който не ти трябват...довечера ще пиша повече а и се разрови може графично да сменяш настройките а  не през конфигурационния файл ;) аз имах ония ден тоя проблем и на сусе-то с КДЕ през Контрол Центъра го оправих

Ми от и аз така го мъча от доста време, ама нали ти казвам постоянно ми разправя че съм нямал правото да го пипам щото не съм root, а пък в root не мога влезна поради незнайна причина хаха

Edit: По между другото пробвах да пипам по файла през терминала с nano но хич не му разбирам и изобщо не знам как да го сейфам след като го променя :)
« Последна редакция: Aug 20, 2010, 14:03 от AnTeKaPa »
Активен

iNViToR

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #3 -: Aug 20, 2010, 14:27 »
хах е нали е твоята машина как няма да те пусне като root  ??? :o ::) logout и ако си знаеш паролата за root си ок :) то като user мисля че каквото и да правиш няма да има ефект нали това е идеята на user-a да не пипа системни настройки и файлове  [_]3
Активен

.....

AnTeKaPa

• Участници
    • Профил
« Отговор #4 -: Aug 20, 2010, 14:55 »
хах е нали е твоята машина как няма да те пусне като root  ??? :o ::) logout и ако си знаеш паролата за root си ок :) то като user мисля че каквото и да правиш няма да има ефект нали това е идеята на user-a да не пипа системни настройки и файлове  [_]3

Е да де логаут обаче като се опитвам да влезна в root и ми казва че е забранено и това стана след като излезе версия 10.4 и аз си я ъпдейтнах... а пък юзера е разрешен, видим и т.н. и не знам защо е така
Активен

stancho_25

• Гост
« Отговор #5 -: Aug 20, 2010, 15:23 »
А що се опитваш да се логнеш като root в графичен режим?!? Това ти е забранено по подразбиране от доста версии на (K)Ubuntu. Отвори си терминал и си пусни с администраторски права графичния текстов едитор или което си искаш приложение. Нали затова се ползва това sudo пред командите които искаш да се пуснат с администраторски права. Ако искаш да отвориш /boot/grub/grub.cfg файла с графичния редактор kate и да можеш да го бъзикаш ето как става.

Код:
sudo kate /boot/grub/grub.cfg
Активен

dhelix

• Напреднали
  • Публикации: 66
  • Distribution: Debian,FreeBSD
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
« Отговор #6 -: Aug 20, 2010, 15:33 »
Деинсталирай си ядрата със стари версии,които са ти ненужни.
с
dpkg -l | egrep linux-image

можеш да видиш инсталираните версии.
Оставяш текущата и примерно една назад за всеки случай.Другите ги деинсталираш

apt-get purge <име на пакета>

apt ще свърши всички преконфигурации на grub2 вместо теб..

Успех!

ПП.Внимавай да не деинсталираш всички ядра :)))
Активен

AnTeKaPa

• Участници
    • Профил
« Отговор #7 -: Aug 20, 2010, 15:44 »
хаха добре мерси много ще пробвам и после ще пиша дали съм оплескал нещата или е помогнало :D
Активен

iNViToR

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #8 -: Aug 20, 2010, 15:53 »
xaaxax абе в краен случаи ще преинсталираш... аз първата вечер 3 пъти слагах OpenSuse-то и почвах на чисто
Активен

.....

arda_kj

• Напреднали
  • Публикации: 631
  • Distribution: Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
  • Window Manager: Gnome/KDE
    • Профил
« Отговор #9 -: Aug 20, 2010, 16:03 »
Ако искаш да имаш root права използвай пред всяка команда

Код
GeSHi (Bash):
  1. sudo komanda
  2.  

На мястото на komanda пишеш командата/програмата, която искаш да стартираш с root права. Въвеждаш твоята потребителска парола и командата/програмата се изпълнява с root права.
Ако искаш да си махнеш записите от grub, деисталирай старите ядра през synaptic пакетния мениджър и то автоматична трябва да ти ъпдейтне grub листа с инсталираните ядра на системата ти, в твоя случай след деинсталацията на старите ядра трябва да имаш само едно ядро останало, последното най-ново инсталирано. Ако не то изпълняваш след деинсталацията на старите ядра:

Код
GeSHi (Bash):
  1. sudo update-grub
  2.  

Не е зле да прочетеш нещо повече за Линукс и товята дистрибуция, има ръководстава дори и на български. В форума има подобни на твоята тема, може да се поровиш и четеш за проблемите на другите, така ще научиш бързо много нещо за Линукс.
« Последна редакция: Aug 21, 2010, 16:00 от arda_kj »
Активен

Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
"За да открием истината, е нужно поне веднъж в живота си да подложим всичко на съмнение" - Р. Декарт

dhelix

• Напреднали
  • Публикации: 66
  • Distribution: Debian,FreeBSD
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
« Отговор #10 -: Aug 20, 2010, 16:21 »
Предположих ,че знае за root правата ... иначе уточнението е на място  [_]3
Активен