Спора в точно като mysql vs. postgresql, при положение, че се използва за едни и същи цели.
Бяха тръгнали да ме убеждават как mysql не ставал за нищо, и се дънел при голям брой заявки... сигурно facebook и wordpress не са наясно с тези проблеми, та за това го ползват.
Никъде и никога не съм видял някой да прекомпилира ядра от години насам... на мястото, където работя ползваме Debian, Cent OS, Fedora, RHEL, Free/Open BSD. Нито едно ядро не е прекомпилирано. Единствено се наложи да компилирам модули за един ISDN. Това беше

Цялата работа е, че поне в България има маса народ, който се мисли за по-умен от съответния разработчик на даденото нещо, което ползва, и само му идват някакви малоумни идеи за "оптимизация".
Пример:
Преди години бях направил една програма за "настройка" на Windows (от онези шарените, дето пипат по регистрите). Можеше да ореже част от нещата, уж за да защити Виндовс от разни простотии, както и пипаше тук-там по интерфейса. Един познат я беше дръпнал, без да знае, че аз съм я писал, и около 30 минути ме убеждава как Виндовса му станал по-бърз като нацъкал разни "оптимизации" от програмата.... които оптимизации не бяха никакви оптимизации реално.... в крайна сметка така и не успях да го убедя, че програмата, която АЗ съм писал не прави това, което той си мисли, че прави