Автор Тема: Създаване на скрипт който да се зареди след пълно зареждане на КДЕ  (Прочетена 1686 пъти)

hunter86_bg

• Напреднали
  • Публикации: 15
    • Профил
В момента съм със слак дистрибуцията (13.1).Имам проблеми с монитора(Веса драйвъра не е най добрия избор-но единствен за момента)-когато КДЕ стартира-границите на декстопа се разминават с границите на монитора(няма значение с каква резолюция е xorg.conf файла)-оправя се само по 1 начин -смяна на резолюцията.Искам да си направя скрипт който сам да се пуска след като КДЕ зареди-да смени резолюцията с посочена от мен ( от 1280x800 на 1280x768).Все пак съм доста начинаещ и се надявам някое "старо куче" да помогне с тази задачка.

П.С: xrandr -s 1280x768 върши чудесна работа стига да мога да го приложа някъде.Пробах с ~/,initrc но за съжаление резултата е незадоволителен.
Активен

ROKO__

• Напреднали
  • Публикации: 1531
  • Distribution: Calculate Linux Workstation amd64
  • Window Manager: GNOME 2.30
  • AMD Athlon64 4000+ Dual Core 2100 MHz 2MB L2 cache
    • Профил
Кажи с какво видео си може случайно да има по добра поддръжка от "веселка"
Активен

Не е важно да си добър, важно е да си най добрия!!!

http://www.calculate-linux.ru/
http://www.agilialinux.ru/

morbid_viper

• Напреднали
  • Публикации: 266
  • Distribution: (Open)SUSE since v5.3 (1999)
  • Window Manager: KDE ориентиран
    • Профил
всъщност файлът, в който трябва да сложиш това е ~/.xinitrc
ако го нямаш просто си го направи… обикновено се изисква и да е изпълним

все пак да задаваш така разделителната способност е доста кривашко… почти съм убеден, че има по-правилен начин, който да се зададе в xorg.conf. можеш да пробваш с xvidtune и да си нагласиш каквото ти трябва, а след това готовия ред да копираш в xorg.conf – едно време така тръгваха нещата, сега повечето неща си тръгват с някакъв драйвер и съм забравил отдавна за тия драми.

успех, все пак и сподели какво си спретнал!
Активен

-------------------------------------------------
Blessed are we to taste this life of sin!
-------------------------------------------------
Registered Linux user #251276

hunter86_bg

• Напреднали
    • Профил
Distro : Slackware 13.1
VGA: Silicon integrated Systems [SiS] 661/741/760 PCI/AGP or 662/761Gx PCIE VGA Display Adapter (rev 04) (prof -if 00 [VGA controller])

В xorg.conf файла бях махнал всички резолюции и въпреки това имах 800x600 и 1024x768 включени в КДЕ менюто.
В момента съм на ВЕСА драйвър- оригиналния драйвър от дистрото ми прави проблеми (появяват се бели хоризонтални линии който прескачат като при развален телевизор).Предполагам ,че на моя Benq A51(E) VerticalSync нещо прави белята въпреки ,че е нагласено горе-долу.
Ето това е другата ми тема : http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=38923.0

Пробах всички драйвъри ,които намерих.Но или са за по-стара X.org версия или сорс кода има нужда от модификация.
П.С.: Драйвъра на сис  от дистрото е написан от човека ,чиито сайт е :http://www.winischhofer.eu/linuxsispart2.shtml#newoptions така ,че предполагам го е направил свястно(поне има опит)
Активен

runtime

• Напреднали
  • Публикации: 807
  • Distribution: Ubuntu 14.04
  • Window Manager: Unity
  • LZ1DOT
    • Профил
Ъъ мястото не е ли в ~/.kde/Autostart  ;)
Направи си един файл с някакво име там и напиши

Цитат
#!/bin/bash
xrandr -s 1280x768

дай му един chmod +x imenafaila и малко грозно решение ама ми се струва най-подходящо ако търсиш точно това решение [_]3
Активен

hunter86_bg

• Напреднали
    • Профил
аз всъщност бях направил 1 такъв файл , но като стартира КДЕ - и ми го вади файла на текстов едитор(все едно нотпада с файла ми отваря).Бях го кръстил script.sh и бях ползвал 1 команда да го свържа към KDE Autostart.Нз къде е бил проблема (за първи път правех скрипт).

За съжаление се отказвам да ползвам сис драйвъра (той и без това поддържал само 2Д)-вече 2 дена се мъча с него.Нз дали ще мога да гледам някакви филми ама се надявам :).
« Последна редакция: Aug 27, 2010, 00:17 от hunter86_bg »
Активен

bvbfan

• Напреднали
  • Публикации: 1056
  • Distribution: KaOS
  • Window Manager: Plasma 5
    • Профил
Най-добре влез в системни настройки -> Startup and shutdown -> Автоматично стартиране -> добавяне на скрипт и си добавяш въпросният скрипт  ^-^
Активен

hunter86_bg

• Напреднали
    • Профил
xvidtune дава следния отговор :
bash-4.1# xvidtune
Vendor: Monitor Vendor, Model: Monitor Model
Num hsync: 1, Num vsync: 1
hsync range 0:  31.50 -  90.00
vsync range 0:  60.00 -  60.00
Video modes are not settable on this chip

Сега ще проверя за последното предложение.

Проблема ми е единствено как да си наименувам скрипта и след това ще си го добавя.
ПС: благодаря на bvbfan ,научих още нещо за линукс.
« Последна редакция: Aug 27, 2010, 00:28 от hunter86_bg »
Активен

remotex

• Напреднали
  • Публикации: 344
    • Профил
аз всъщност бях направил 1 такъв файл...
Всъшност направи "един такъв" или точно същия файл. (Само информативно файла ти един ред ли имаше само), и изпълни ли после командата chmod +x /pat/dotam/imenafaila
Другия път да внимаваш повече.. и само да уточня за КДЕ4 пътя можа да е малко по-друг
~/.kde4/Autostart
за повече информация тук
Активен

hunter86_bg

• Напреднали
    • Профил
chmod +x /pat/dotam/imenafaila не го бях правил(все пак още не знам много),а пък скрипта го писах на няколко реда ...
ще редактирам този пост като направя препоръките ти
Активен

hunter86_bg

• Напреднали
    • Профил
Темата е за закриване ,Администраторите може да я изтрият или заключат.
Благодаря много на всички които ми помогнаха.
[_]3
Активен