Постът ми е малко встрани от първия въпрос, но все пак се отнася за Skype.
Имам инсталиран Skype 2.1.0.81 под Linux Mint, който си работи и с ALSA. Не знам дали е изключение, но може да видите обясненията тук -
цък . Според написаното, PulseAudio не се изисква за работата на Skype.
Има и друг, по-лесен начин (според мен) за спиране на PulseAudio. Вместо да се деинсталира, може да се създаде файл
~/.pulse/client.conf, в който да се зададе "no" на "autospawn" опцията (показана е в онзи линк). За повече инфо:
man pulse-client.conf. След това спираме PulseAudio-то. Ето и стъпките в терминала (като обикновен потребител):
nano ~/.pulse/client.conf(въвеждаме:
autospawn = no; записваме и излизаме от nano)
pulseaudio --kill(с тази команда се "убива" pulseaudio сървърът)
Сега вече няма работещо PulseAudio. Доказателство за това е фактът, че звукът не може да се регулира през иконта в индикатор аплета, а само през alsamixer. Ако пуснем някое аудио приложение, трябва да го нaстроим да работи с ALSA.
Ако пък пуснем Skype и отидем в настройките, би трябвало да имаме директен достъп до звуковата карта:

По този начин бързо може да се провери дали ще има проблем със Skype и ALSA.
За да няма проблем с микрофона при работа с ALSA, трябва да е сигурно, преди да е изключен pulseaudio сървърът, че няма отметка на mute в "Sound Preferences" (настройките на PulseAudio).
За да се върнат нещата в предишното положение, правим "
autospawn = yes" (за да върнем стандартната настройка) и отново стартираме pulseaudio сървъра с команда "
pulseaudio --start".