Автор Тема: vwware ubuntu linux 9.10 Сменяне на ип-то през 2 дена  (Прочетена 2521 пъти)

metalmf

• Напреднали
  • Публикации: 57
    • Профил
Можели някой да ми каже защо кнемо ай-пито ми се сменя през 2-3 дена вчера беше 192.168.21.136 днеска е 192.168.21.137 и така много пъти ми е ставало
« Последна редакция: Sep 11, 2010, 01:18 от metalmf »
Активен

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
Можели някой да ми каже защо кнемо ай-пито ми се сменя през 2-3 дена вчера беше 192.168.21.136 днеска е 192.168.21.137 и така много пъти ми е ставало

Може ли да кажеш, с какъв линукс си, какъв ти е доставчика на интернет, каква ти е връзката, кой ти дава това IP (192.168.21.136)? Ако прочетеш и правилата и зададеш по-умен въпрос, също никой няма да ти се разсърди.
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

ghoof

• Напреднали
  • Публикации: 44
  • ghoof reborned
    • Профил
@backtolife  Съвсем очевидно metalmf се намира зад маршрутизатор и е рестартирал машината поне два пъти за последните 2-3 дена, както често правят новаците. Просто не е възможно друго обяснение, след като получава 192* адреси, които не са публични. Няма никакво значение на каква ОС е.

@metalmf Имаш рутер, които е настроен да раздава автоматично адреси на свърващия се при всяко вързване. А твоят компютър е настроен да получава автоматично адреси по dhcp. И понеже явно правиш глупостта да рестартираш непрекъснато машината, то получаваш нов адрес всеки път. По принцип това не е никакъв проблем, ако си само "потребител". Обаче ако искаш да "излъчваш" някаква услуга- ssh, telnet, ftp, mail, httpd, gopher... то трябва да настроиш маршрутизатора да дава винаги един и същ адрес на конкретната машина, а освен това и да пренасочва необходимите входни точки (ports) към нея. От друга страна не е напълно задължително да бъркаш конфигурацията на клиентската машина, макар е да хубаво да разкараш dhcp адресацията и да залостиш (hardcoding) настроиките към lan мрежата.

За повече- бай Гооошо работи в ритъм 24/7 ;)

b2l

• Напреднали
    • Профил
@backtolife  Съвсем очевидно metalmf се намира зад маршрутизатор и е рестартирал машината поне два пъти за последните 2-3 дена, както често правят новаците. Просто не е възможно друго обяснение, след като получава 192* адреси, които не са публични. Няма никакво значение на каква ОС е.

Изобщо не е така! Моя доставчик ми дава IP 10.5.х.х, знаеш ли каква е причината да не дава 192.168.х.х? Така, че не ми обяснявай че било очевидно, че е зад рутер. Ако се намира в някое село като Елхово (там до колкото знам, поне от последните 4 месеца) все още са с частни IP адреси от С клас.
Сега чети: Аз съм зад рутер, вечер си спирам компютъра, защо на другия ден ми дава същото IP? Защото има едно нещо - lease time. Това нещо определя колко дълго рутера ще ти пази IP-то, на базата на MAC адреса:
Цитат
The lease time determines how long a specific computer will be assigned a specific IP. This can be as short as a few minutes or as long as months. If you want to make sure that your computers keep the same IPs for a long time, then set a long lease time.
След като няма значение на каква ОС е, защо в правилата на форума хора "малко по-умни от теб" са написали, че искат да се напише. Сигурно са нямали какво друго да напишат.
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

metalmf

• Напреднали
    • Профил

Изобщо не е така! Моя доставчик ми дава IP 10.5.х.х, знаеш ли каква е причината да не дава 192.168.х.х? Така, че не ми обяснявай че било очевидно, че е зад рутер. Ако се намира в някое село като Елхово (там до колкото знам, поне от последните 4 месеца) все още са с частни IP адреси от С клас.
Сега чети: Аз съм зад рутер, вечер си спирам компютъра, защо на другия ден ми дава същото IP? Защото има едно нещо - lease time. Това нещо определя колко дълго рутера ще ти пази IP-то, на базата на MAC адреса:
Цитат
The lease time determines how long a specific computer will be assigned a specific IP. This can be as short as a few minutes or as long as months. If you want to make sure that your computers keep the same IPs for a long time, then set a long lease time.
След като няма значение на каква ОС е, защо в правилата на форума хора "малко по-умни от теб" са написали, че искат да се напише. Сигурно са нямали какво друго да напишат.
От пловдив съм има ли някакъв начин да се оправи това?
http://linux.softpedia.com/get/System/Operating-Systems/Linux-Distributions/Ubuntu-Karmic-Koala-47613.shtml от тука си дръпнах линукса
на евроком съм
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6741
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
Аз пък все си мисля, че lease time е времето, на което DHCP клиента (компютъра ни) се обръща наново да си поиска (IP, SM, DG, DNS, etc.) от DHCP демона, работещ на сървъра. Аз обикновено сетвам стойност 1800 (30 минути), и на всеки 30 минути клиентската машина се обръща наново и си взема нужното. А пък за обвързването на конкретен IP адрес за дадена машина, се прави като се указва MAC адреса и желания IP. Не само в Linux-ките DHCP демони, ами и в хардуерните рутери (жични и безжични). Поне досега не съм виждал такъв тип рутер, който да няма таблица за указване на MAC и желания от нас IP адрес, който да кореспондира с него. Иначе в Linux в dhcpd.conf :

host achkata {
                    hardware ethernet 00:13:8F:70:0E:3F;
                    fixed-address 192.168.2.3;
                    }

като тази настройка ще укаже кой IP да се даде на посочения MAC адрес.

П.С. Metalmf, като искаш да не ти се сменя IP-то, сетни го manual, не по DHCP и ще си е едно и също винаги.
« Последна редакция: Sep 11, 2010, 19:51 от Acho »
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

ghoof

• Напреднали
  • Публикации: 44
  • ghoof reborned
    • Профил
DHCP си е един и същ във всяка ОС и работи по един и същи начин. Ачо вече обясни по темата. А това, че Смит написал нещо, ами ОК, обаче не за всеки конкретен случай.

Ами и аз на работа съм с десетка. Какво от това? Може би, защото няма да е зле да понаучиш, за какво се ползва десетката и за какво 192, тогава може да ти се изясни защо твоя доставчик ти е дал десетка.

dvanaise

• Напреднали
  • Публикации: 74
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: KDE, LXDE
    • Профил
Щом си в Пловдив и си на еврокома и получаваш такива адреси вероятно интернета ти е с модем. До колкото знам обаче ти по този модем нищо не можеш да пипаш. Според мен има три варианта -
1. Сменяш доставчика - тук някой ако знае някой доставчик да дава статични IP-та да каже кой
2. Сменяш услугата от модемен интернет на LAN. Там IP-тата ги сменят веднъж годишно
3. Обаждаш се в еврокома и упорито настояваш да направят нещо

metalmf

• Напреднали
    • Профил
Щом си в Пловдив и си на еврокома и получаваш такива адреси вероятно интернета ти е с модем. До колкото знам обаче ти по този модем нищо не можеш да пипаш. Според мен има три варианта -
1. Сменяш доставчика - тук някой ако знае някой доставчик да дава статични IP-та да каже кой
2. Сменяш услугата от модемен интернет на LAN. Там IP-тата ги сменят веднъж годишно
3. Обаждаш се в еврокома и упорито настояваш да направят нещо
Ама аз съм на лан не на модем
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6741
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
Ама LAN кабела на ЕвроКом влиза в хардуерен рутер (а от него вземаш ти), или директно в LAN порта на компютъра ти ?
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

b2l

• Напреднали
    • Профил
DHCP си е един и същ във всяка ОС и работи по един и същи начин. Ачо вече обясни по темата. А това, че Смит написал нещо, ами ОК, обаче не за всеки конкретен случай.

Ами и аз на работа съм с десетка. Какво от това? Може би, защото няма да е зле да понаучиш, за какво се ползва десетката и за какво 192, тогава може да ти се изясни защо твоя доставчик ти е дал десетка.

Пич, ти ако на работа си с 10-ки тогава или имаш около 65534 компютъра или си адски глупав. Не ми давай акъл да съм прочел за какво се използват десятките. Това ни учиха в CCNA-а. Може би ти трябва да прочетеш малко. На работа си с 10-ки -> ми то това си е разхищение на IP-та. Дори си мисля, че и subnet-и сигурно нямаш :D. Ама аре това е друга тема.
Активен

metalmf

• Напреднали
    • Профил
А как да го направя че да не се сменя?
Активен

metalmf

• Напреднали
    • Профил
Ама LAN кабела на ЕвроКом влиза в хардуерен рутер (а от него вземаш ти), или директно в LAN порта на компютъра ти ?
Директно
Активен

metalmf

• Напреднали
    • Профил
Ок мисля че го оправих натиснах на 2-те компютърчета  ;D след това избрах Vm Ware Ubuntu Linux 9.10 И го направих със ип адреса който исках
това ли имаше предвид Ачо?  :)
Активен

metalmf

• Напреднали
    • Профил
Не явно така не става в момента ми е ,,,.,,,.,,.138
Активен