Автор Тема: Как да огранича броя едновременно стартирани програми.  (Прочетена 4643 пъти)

mishot

• Напреднали
  • Публикации: 191
  • Distribution: Fedora 16
  • Window Manager: Gnome-Shell
    • Профил
Здравейте,
дайте идея как да реализирам следното нещо:

Стартирам някаква програма, инсталирана на линукс сървър. от Уин машина през мрежата(samba).
Как мога да огранича броя едновременно стартирани програми.
Пример:
счетоводна програма качена на линукс сървъра;
1 гл. счетоводител и 2-ма пом. счетоводители.
Когато гл. сч. стартира и 1 пом. сч. стартира, другия да не може, докато поне един не загаси своята.
Може ли самбата да килва процеса, ако трети се опита да стартира същата програма? Идеи?
Активен

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
Здравейте,
дайте идея как да реализирам следното нещо:

Стартирам някаква програма, инсталирана на линукс сървър. от Уин машина през мрежата(samba).
Как мога да огранича броя едновременно стартирани програми.
Пример:
счетоводна програма качена на линукс сървъра;
1 гл. счетоводител и 2-ма пом. счетоводители.
Когато гл. сч. стартира и 1 пом. сч. стартира, другия да не може, докато поне един не загаси своята.
Може ли самбата да килва процеса, ако трети се опита да стартира същата програма? Идеи?

Защо ти е да го правиш? На мен най-голям кеф ми беше едно време като трябваше да инсталирам на 100 компютъра visual studio 2008, само маунтвах ISO-то в самбата и пускам да се инсталира едновременно на 10 компютъра примерно. Даже не се и разкарвах по залите :D. Беше адския кеф.
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3182
    • Профил
1. Купувате си още един лиценз;
2. Ако не въпрос на лиценз, а на програмен проблем, тормозиш програмиста да го оправи;
3. Уффф... Стартираш програмата през .bat файл, който първо проверява в някаква директория за броя на файловете с име, започващо с "нещо". Ако са два, казва на третия счетоводител да ходи да пие кафе, ако е един или нула, създава файл и стартира програмата, като при излизането от програмата изтрива файла, който е създал.
Ми ... нещо такова ... Много ми е интересно, ако главния счетоводител не може да влезе, а му трябва спешно (а за него винаги всичко е спешно), ...
« Последна редакция: Sep 29, 2010, 12:21 от laskov »
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

Astor

• Напреднали
  • Публикации: 332
    • Профил
Цитат
3. Уффф... Стартираш програмата през .bat файл, който първо проверява в някаква директория за броя на файловете с име, започващо с "нещо". Ако са два, казва на третия счетоводител да ходи да пие кафе, ако е един или нула, създава файл и стартира програмата, като при излизането от програмата изтрива файла, който е създал.
това и без файловете които си описал, така или иначе си го прави софтуерът, идеята е да се изхвърли даден потребител при опит за влизане на трети, а не да го праща за кафе.
А това с процесите на самба, не знам дали при стартиране на програмата от самба в ps -ef | grep samba ще се покаже още един процес със име самба, че да се убива, но в момента няма как да пробвам, но ти можеш да пробваш. Успех!
Активен

Няма начин, да няма начин!

mimosh

• Напреднали
  • Публикации: 317
  • Distribution: Kubuntu
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Самбата нямаше ли опция за броя на потребителите които могат да работят в една папка ?!?!
Активен

laskov

• Напреднали
    • Профил
това и без файловете които си описал, така или иначе си го прави софтуерът, идеята е да се изхвърли даден потребител при опит за влизане на трети, а не да го праща за кафе.
А това с процесите на самба, не знам дали при стартиране на програмата от самба в ps -ef | grep samba ще се покаже още един процес със име самба, че да се убива, но в момента няма как да пробвам, но ти можеш да пробваш. Успех!
Ами не знам защо реши, че софтуерът си го прави. Ако си го правеше, нямаше да се задава такъв въпрос.
Относно убиване на процес, не мисля, че е добра идея.
А за параметър-ограничител в самбата не знам. Може и да има.
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

mishot

• Напреднали
    • Профил

Цитат

не показва
Активен

b2l

• Напреднали
    • Профил
Защо ли си мисля, че примерно решение за твоя въпрос е OpenVPN...
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

mishot

• Напреднали
    • Профил

би ли споделил с 2 изречения малко инфо, че не съм работил с OpenVPN

Идеята е да НЕ допуска трети човек, ако двама вече работят
Активен

b2l

• Напреднали
    • Профил

би ли споделил с 2 изречения малко инфо, че не съм работил с OpenVPN

Ми то и аз не съм, но знам, че клиента се връзва към сървъра и всички споделени директории и файлове се виждат така, все едно са ти в локалната мрежа, без значение къде ти се намира сървъра. И може да указваш колко клиента може да се свържат със сървъра (или поне нещо такова си спомням).
Активен

laskov

• Напреднали
    • Профил
Нищо подобно! Ама хич! :)
Активен

b2l

• Напреднали
    • Профил
Нищо подобно! Ама хич! :)

Аре дай акъл поне де. Само това ли ще напишеш...
Активен

mishot

• Напреднали
    • Профил
Има ли вариант да кажа на самба, че в директория "share" могат да влязат до 2-ма потребителя? Третия да не го пуска.
Активен

b2l

• Напреднали
    • Профил
Код:
[accounting]
max connections = 30

Или
[accounting]
      path = /home/sales
      comment = Fiction Corp Sales Data
      read only = yes
      write list = tom dick
Активен

laskov

• Напреднали
    • Профил
Ами оказа се, че ограничител има:
Цитат
max connections  Number of maximum simultaneous connections to this share.

http://www.samba.org/samba/docs/man/manpages-3/smb.conf.5.html

Внимание - нов отговор бе публикуван докато ти пишеше.  Добре! Ето, че имало! :)
Активен