Автор Тема: Мнения за KDE 4.5  (Прочетена 3443 пъти)

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
Мнения за KDE 4.5
« -: Oct 08, 2010, 14:45 »
След няколко дни излиза новото Кубунту. Сега на служебният ползвам Kubuntu 10.04 с КДЕ 4.4. Вече пуснах от Live CD бета версията на 10.10 и графичната среда КDЕ 4.5.1 ми хареса много. За първи път в KDE 4 ми харесва network manager, нойто изглеждаше отвратително до KDE 4.4.  От Live CD обаче не мога да преценя пълните възможности на системата.
Моля, ако някой вече ползва тази графична среда, да ми каже мнението си за нея, за да знам дали има смисъл да ъпгрейдвам. интересува ме най- вече дали консумира повече ресурси и ако е така, дали разликата е чувствителна. Машината е сравнително добра /не съм с 512 RAM/ и KDE 4.4 почти не го усеща. Ще се радвам да е така и в KDE 4.5. В противен случай няма защо да ъпгрейдвам, защото системата си ми работи повече от добре.
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

c111100101

• Гост
Re: Мнения за KDE 4.5
« Отговор #1 -: Oct 08, 2010, 15:52 »
В момента съм с Убунту 10.10 и кде 4.5.2. Всички пакети са ми обновени до последно в момента. Изключително съм доволен от системата. Към този момент не съм попадал на никакви бъгове, всичко работи на 6. При чиста система без стартирано нищо допълнително и без пуснати графични ефекти ми харчи някъде около 400мб рам. Държа да отбележа, че съм спрял онази система за индексирането на файловете "nepom..." както и стартирането на блутут аплета. Ако се орежат още някой неща от стартъпа без които може да се мине ще падне и още. Аз лично съм с 2гб рам и са ми достатъчни за всичко което стартирам за ежедневната ми работа, така, че не гоня кой знае колко ниски стойности на рама.
Има доста изменения в графичната среда от версия 4.4 определено си заслужава да обновиш до 4.5.2 само, че 4.5.2 може да намериш в PPA хранилището.
Вчера излязоха първите два ъпдейта по сигурността, така че явно вече подготвят сървърите за новата версия на Убунту :)
Активен

c111100101

• Гост
« Отговор #2 -: Oct 08, 2010, 15:54 »
Забравих да отбележа, че съм с вградено видео, което също е от голямо значение за големината на ползваната рам памет. :)
Активен

cybercop

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #3 -: Oct 08, 2010, 16:33 »
С тия 400МБ ме разубеди. При мен в момента консумира 220MB при включен интернет, пуснат ktorrent на който един файл се сваля и 5 файла се качват. http://dox.bg/files/dw?a=252f758d71
Активен

c111100101

• Гост
« Отговор #4 -: Oct 08, 2010, 16:52 »
Еми от 400 ако извадя примерно 100 заради вграденото видео остават 300
Е гледам на картинката имаш 2гб рам какво си се притеснил толкова. :)
« Последна редакция: Oct 08, 2010, 16:54 от c111100101 »
Активен

clovenhoof

• Напреднали
  • Публикации: 534
  • Distribution: Mac OSX 10.9.2
    • Профил
« Отговор #5 -: Oct 08, 2010, 16:52 »
Не мога да разбера какво ви притеснява колко рам харчи системата. Важното е да работи пъргаво (и при голямо натоварване) и сигурно. Макар че за Убунту ме съмнява консумираната рам да е за сметка на по-голяма скорост.
Активен

We are just a moment in time
A blink of an eye
A dream for the blind
Visions from a dying brain

cybercop

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #6 -: Oct 08, 2010, 16:59 »
С вградена видеокарта Intel съм.
« Последна редакция: Nov 09, 2010, 22:13 от cybercop »
Активен

task_struct

• Напреднали
  • Публикации: 576
  • Distribution: Kubuntu 14.04
  • Window Manager: KDE 4.13
    • Профил
« Отговор #7 -: Oct 08, 2010, 16:59 »
При мен всичко си работи много добре. В момента не мога да кажа колко памет използва, защото не го следя, а и не съм у нас. В КДЕ 4.5.2 оправиха един доста голям бъг с кеша на изображенията и има осезаема разлика спрямо КДЕ 4.5.1 и 4.4.х. Пробвах да го използвам това нещо Nepomuk, но направо ми видя сметката на системата ... не го препоръчвам още за използване.
Активен

"Minds are like parachutes. They only function when they are open." - James Dewar

irc.freenode.net  / #linux-bg

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #8 -: Oct 08, 2010, 17:14 »
Някой случайно да знае как да си върна старт бутона долу вляво до старата си големина? Наскоро ъпгрейднах до 4.5 и това постоянно ме дразни, някакъв дребен е. Дразнят ме нотификациите за дисково пространство, онази глупост с индексацията я разкарах. Та старт бутона и доста променения kmail в общи линии най-много ме тормозят. Също така, комай върви малко по-бързо. Дали яде повече памет не ме интересува - имам предостатъчно.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

cybercop

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #9 -: Oct 08, 2010, 17:18 »
Като си поиграеш с височината на панела не се ли променя големината на бутона? Понякога малки колебания във височината променят много силно размера на бутона. С други думи - размърдай височината на панела нагоре- надолу и виж как ще реагира бутона.
Активен

task_struct

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #10 -: Oct 08, 2010, 17:19 »
Старт бутона се разширява автоматично до мин( височина, ширина ) на панела. За това просто си увеличи панела :) А за KMail - не свиквай с тоя интерфейс, че готвят нов, плазма базиран. Plasma KPart се казва новата им идея. Ще има плазма аплети навсякъде :)
Активен

"Minds are like parachutes. They only function when they are open." - James Dewar

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #11 -: Oct 08, 2010, 17:27 »
Не, панелът си е колкото си беше преди. Но бутона е два пъти по-малък поради незнайни причини.

А, да, сетих се за още нещо - абе има един много дразнещ ефект, който пренарежда полетата в таскбара когато превключвам между разни приложения (още не мога да схвана логиката, KDE4.5 ползвам от снощи). Може ли по някакъв начин да се изключи това?
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

task_struct

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #12 -: Oct 08, 2010, 17:34 »
Под ефект разбираш десктоп ефект или бъг ? Не знам да има такъв ефект. От настройките може да се каже как да се нарежда нова задача, когато бъде включена ( като последна, по азбучен ред или още нещо беше ). Динамично пренареждане( продиктувано от нещо друго освен пускането на нова програма ) не знам да съществува. Друго, което може да го предизвиква е Window Tab ефекта, ако са му включени някакви правила за групиране на тасковете.
Активен

c2h5oh

• Напреднали
  • Публикации: 675
  • Distribution: CentOS 7.4 Fedora 28
  • Window Manager: Plasma Desktop
    • Профил
« Отговор #13 -: Oct 08, 2010, 17:55 »
Новото KDE 4.5.2 е по-пъргаво от KDE 4.5.1 при мен (Fedora 13) По- икономично от към памет ( макар че това да имам 2 GB и да ме притесняват +- 200-300 MB не го разбирам) От вчера съм с него и нямам забележки Nepomuk-а и аз съм го изключил В начина ми на работа със системата той не ми носи кой знае какво удобство. Лично аз не го намирам за нещо достатъчно функционално
P.S. gat3way, може би иконката на бутона не се рендира коректно. Опитай със svg иконка? При мен при увеличаването на ширината на лентата над определен размер всички икони престават да се уголемяват (с изключение на svg )
Активен

c111100101

• Гост
« Отговор #14 -: Oct 08, 2010, 18:02 »
До преди малко си настройвах KOrganizer да ми напомня за разни задачи. До сега не бях ползвал тази програмка и се изненадах колко е готина и функционална. :)
Активен