Автор Тема: Мисията невъзможна или статично IP от Видин до Русе  (Прочетена 9018 пъти)

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
Мне, с GPRS от Глобул няма да стане, освен ако нещо не се е променило в последната половин година, което ме съмнява. С Мтел също няма да стане, за Вивател нямам никакви наблюдения върху мобилния им интернет, но предполагам и там е същото. Шансът да получиш IP адрес дето не е от RFC1918 пространството клони към нула. Освен ако разбира се не направят поради някаква причина някакво голямо изключение. Може евентуално тунели някакви да се вдигнат.
И това е последния довод за изграждане на VPN :)

Утре ще ви покажа, че не може да стане с VPN. Ще копирам изискванията за индустриалния компютър.
Няма невъзможни неща, има само неудобни като например да чукаш прав във люла с главата надолу :P

"Люла" ???
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
Не съм се ровил за сателитна връзка от близо 10 години и нямам идея какво е текущото положение на услугата, но случайно попаднах на този доставчик и не звучи никак зле за цената си. Пък и двупосочни станали каналите... Навремето бяха само еднопосочни, като за upload ти трябваше наземна свързаност. Лошото е, че на теб ти е нужен повече upload-ът, а този, който предлагат тези, е доста нисък. Все пак, сякаш не става дума за кой знае какъв трафик (някаква складна информация), така че може и да свърши работа като евтино решение.
Другият вариант е мобилният Интернет на GSM операторите - при него ще получиш по-бърза връзка, но на по-висока цена. Каквото бюджет покаже.
А за статичния адрес - да, решението е с тунел, независимо кой от двата варианта ще избереш. Онези ще се връзват към сървъра, а ти ще пренасочваш трафика към кораба. За целта ще е нужна някаква скриптова схема в машините за поддържане на тунелите и пренасочванията, особено щом няколко кораба трябва да се вържат.
Относно изискванията... Ако според тези изисквания връзката трябва задължително да е директна, то в тези изисквания трябва да има описан и поне един вариант за постигането на изискването. Ако се изисква директна свързаност, но изискващият не може да предложи поне един вариант за осъществяването й, то смело можеш да кажеш на изискващия да ходи да пасе - няма правни основания за такова изискване.
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

chen_dzen

• Напреднали
  • Публикации: 623
  • Distribution: Debian 6.0 Squeeze
  • Window Manager: GNOME
    • Профил

romeo_ninov

• Напреднали
  • Публикации: 2155
    • Профил
"Люла" ???
Люлка
errare humanum est :)
  ;D
Дунав, към 500 километра....
Активен

0x2B|~0x2B

chen_dzen

• Напреднали
    • Профил
тва е за кораб  ;)  :D  :D  :D

plamen_f

• Напреднали
  • Публикации: 1246
    • Профил
Изключая техническите решения - само да допълня:

Има проект за изграждане на безжично трасе по цялата граница на България по Дунав. Има огромно количество пари заделени по проекта - европейски разбира се. Има спечелил първи етап. Има и обжалващ (данните са от преди 6-7 месеца - тогава се смяташе, че ще бъде решен казуса). Има и голяма вероятност парите да  бъдат загубени поради бързата реакция на съда.... и така

А че има и такива които измислят задачи заради които определени фирми са направени е друг въпрос.
Активен

b2l

• Напреднали
    • Профил
VPN-a се оказа много добро решение (извинявам се за некомпетентноста). Но компютъра (в прикачениете файлове) се настройва от една фирма (няма да казвам коя), която има договор с Агенция Митници, и не знам дали ще може да сложат VPN клиент. Аз нямам право да го пипам този компютър и дори не знам как/кого/кога ще му настройва мрежа и т.н. В третия файл са изискванията към този компютър. Той се закупува от същата фирма която ще го настрои.
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

romeo_ninov

• Напреднали
  • Публикации: 2155
    • Профил
VPN-a се оказа много добро решение (извинявам се за некомпетентноста). Но компютъра (в прикачениете файлове) се настройва от една фирма (няма да казвам коя), която има договор с Агенция Митници, и не знам дали ще може да сложат VPN клиент. Аз нямам право да го пипам този компютър и дори не знам как/кого/кога ще му настройва мрежа и т.н. В третия файл са изискванията към този компютър. Той се закупува от същата фирма която ще го настрои.
Щом се иска линукс има надежда хората да могат да си свършат работа и да пуснат VPN. Само имам опасения дали ще успеят да пуснат 3G модема, защото наблюденията ми сочат че има големи грижи с някои модели. Така че това е още една точка за решаване
Активен

0x2B|~0x2B

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
Само имам опасения дали ще успеят да пуснат 3G модема, защото наблюденията ми сочат че има големи грижи с някои модели.
В краен случай може да се ползва 3G Wi-Fi рутер, ама по-добре първо да се пробва подкарване без него, че да не се намесват още едни вълни в картинката.
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

nifelheim

• Напреднали
  • Публикации: 328
  • Distribution: Kubuntu
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Митнически Агенции пускат заповед на 16 Март, че всеки кораб който се занимава с бункероване на гориво трябва да има компютър, а на компютъра трябва да има тяхна програма за данъчен склад. Този данъчен склад съдържа информацията за горивото (колко товарят, колко разтоварват и т.н.). Митнически Агенции имат изискване в тази заповед, че индустриалният компютър трябва да е свързан към интернет със статично IP.

Обаче когато корабът започне да плава и статичното IP става плаващо.
Абсурдистан!
Активен

Оптимистът изучава английски език. Песимистът - китайски. А реалистът - автомат Калашников.

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3176
    • Профил
Интересно, каква ще трябва да е антената за сателитен интернет на кораб? Вероятно ще е с автоматично насочване от жироскопна система ?

От Виваком ползвам мобилен Интернет с устройство One Touch X220L, HSPA USB Modem, 7.2Mb/5.76Mb. Fedora-та работи без проблеми с него, OpenVPN не знам поради каква причина се закача и почти веднага разпада връзката. Трябва да се поровя в настройките му. Windows 7 също работи без проблем, Cisco VPN - също. Покритието обаче е зле. По планините и морските курорти, където ходих, ако въобще има покритие, то е GPRS и скоростите са ниски. IP от Виваком - 10.161.212.0
« Последна редакция: Oct 15, 2010, 12:08 от laskov »
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

vixon

• Напреднали
  • Публикации: 170
    • Профил
Решението е просто - използвайте Hamachi.
Активен

b2l

• Напреднали
    • Профил
Решението е просто - използвайте Hamachi.

Кажи на митницата да използвва Хамачи. А после ако се съгласят ми кажи с wine Хамачето ще тръгне ли???
Активен

chen_dzen

• Напреднали
    • Профил

тва ти е на сушата

chen_dzen

• Напреднали
    • Профил
само пари за усвояване да има , аз съм специалист в усвояването на средства  ;)  ;D :D :D