Да, това може да ми е полезно, само че на по-късен етап когато ще мога да правя по-точни преценки на базата на опита.
Само не мога да разбера как точно трябва да се изпълни - преди да стартирам apt-get autoremove или след като е стартирано и ми отправи питанката - от друга конзола?
Преди да го стартираш.
Забележи apt-get autoremove ти казва "Тези пакети са били
автоматично инсталирани и вече
(си мисля че) не ти трябват". Идеята (доколкото аз разбирам) е, че ти казваш да се инсталира нещо и покрай него се инсталират разни други, после махаш нещото и другите се считат, че вече не ти трябват. Ако сред тях има такива, които ти трябват, маркираш ги като ръчно сложени, така те няма да попаднат в autoremove списъка (понеже вече не се водят автоматично инсталирани), а тези, от които зависят, няма да попаднат в autoremove списъка, понеже вече са нужни на някой друг.
Това много често може да ти реши проблеми от сорта на: Слагаш си gnome, той ти слага един куп програми, част от които не ползваш и не искаш да ти заемат излишно харда. Но пък като кажеш "махни evolution, че ме дразни", то ти казва "аа, туй върви с gnome, трябва да ти махна целия gnome" и ти му казваш "недей". Затова казваш "аз evolution си го инсталирах ръчно по моя воля" и после "по моя воля искам да се махне".
Въпросът какво ти си казал да се махне, че тия пакети са "осиротели" вече е отделен. Може да е било нещо съществено (в който случай както казва cybercop е хубаво да го върнеш), а може и да е било нещо, от което наистина си искал да се отървеш. Може да е било и нещо подобно на горната примерна ситуация.