Автор Тема: Дребен, но досаден проблем с клавиатурни подредби при Дебиан Лени  (Прочетена 1762 пъти)

Teo

• Напреднали
  • Публикации: 169
    • Профил
Проблема се състои в това,че при автоматично влизане в системата клавишната комбинация за смяна на подредбата (между бъл и аме) не действа. Мишката превключва, но само привидно - знаците са си английски по дефолт. Нещата се оправят - до следващия рестарт -  като се отвори прозореца за настройка на клавиатурата и се махне и отново постави отметката за избора на клавиш или комбинация.
Търсих подобни теми в гугъл и там препоръките бяха да се редактира /etc/X11/xorg.conf
При ръчно влизане с логин и парола този проблем не съществува
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
Редактирая я тогава. Пишеш в конзолата
1. su
2. nautilus
И влизаш като администратор в която папка поискаш.
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

radoshow

• Напреднали
  • Публикации: 1313
  • Distribution: Arch Linux
  • Window Manager: Gnome Shell
    • Профил
Ето ти една бъро и лесно решение на проблема със смяната на клавиатурните подредби.Отваряш един Терминал и в него поставяш тази команда:
Код:
setxkbmap -model pc105 -layout us,bg -variant  ,phonetic -option grp:ctrl_shift_toggle,grp:lwin_switch,grp_led:scroll

И вече трябва да сменяш между us и bg-phonetic с Ctrl+Shift.С левия бутон WIN като го задържиш пак се сменя подредбата,но само до като е натиснат.Приметно пишеш на кирилица и искаш да напишеш някоя дума на латиница натискаш WIN и пишеш думата.Като пуснеш бутона се връща на кирилица.И последното е като сменяш подредбата като си на кирилица ти светва Scroll Lock-a.Пробвай да видиш дали ще стане и ако заработи можеш да ми кажеш с каква графична среда си да ти кажа как да го опишеш да ти се зарежда автоматично като стартираш компютъра.

EDIT: Забравих да смонена,че ако си свикнал с друга клавишна комбинация да сменяш клавиатурната подредба може да се направи само трябва да се редактира командата.
« Последна редакция: Nov 11, 2010, 14:20 от radoshow »
Активен

Teo

• Напреднали
    • Профил
Ще пробвам, но може ли въпросната команда да се редактира за да е по БДС подредбата, а не на фонетик, че още от едно време съм свикнал с пишеща машина и после се прехвърлих на компютър
Активен

radoshow

• Напреднали
    • Профил
Разбира се,че може.Само трябва да се замени  ,phonetic с ,bds.И командата ще изглежда така:
Код:
setxkbmap -model pc105 -layout us,bg -variant  ,bds -option grp:ctrl_shift_toggle,grp:lwin_switch,grp_led:scroll

« Последна редакция: Nov 11, 2010, 14:21 от radoshow »
Активен

Teo

• Напреднали
    • Профил
Така и предполагах за БДС-то и го изпробвах - действа, и скрол диода свети. Въпроса е как да го направя това да се изпълнява автоматично веднага след влизането в системата. С копиране в /etc/rc.local  не става.  Иначе няма кой знае какъв смисъл - дали ще маркирам една-две отметки в графичен режим или ще паствам скрипт в конзола е почти едно и също като времезагуба - е с конзолата става съвсем малко по-бързо в интерес на истината...
Активен

radoshow

• Напреднали
    • Профил
И този проблем ще го решим с автоматичното зареждане.Бях те питал нещо в първия си пост,но явно не си го дочел до края.Та с каква графична среда си да ти кажа как да го направиш?
Активен

Teo

• Напреднали
    • Профил
сори за разсейката
графичната ми среда е гноме 2.22.3
Активен

radoshow

• Напреднали
    • Профил
Извинявам се за закъснелия отговор.Щом си с Gnome ето ти един начин как да стартираш тази команда със стартирането на компа.Отваряш текстов редактор и добавяш вътре тези редове:
Код:
#!/bin/bash
setxkbmap -model pc105 -layout us,bg -variant  ,bds -option grp:ctrl_shift_toggle,grp:lwin_switch,grp_led:scroll &
exit

След това запаметяваш примерно като .keybord.sh в Домашната директория.Сега трябва да му дадеш права с тази команда.Отвори един Терминал и пиши:
Код:
cd ~/
chmod +x .keyboard.sh

И накрая отиваш на Система>Предпочитания>Автоматично стартирани програми и чукни върху  Нов да добавиш стартер.Ще се отвори прозорец с три реда.

Име: тук напиши примерно Клавиатура като искаш по късно нещо да променяш да знаеш какъв е тоя стартер.
Команда: тук добавяш пътя до .keyboard.sh
Коментар: тук пиши каквото решиш  ;D

Запаметяваш и затваряш всички отворили се прозорци.Рестартирай и провери дали ще работи новия стартер.
Активен

Teo

• Напреднали
    • Профил
Вчера четох за добавяне на скриптове в /etc/init.d , но ми се стори че не съм дорасъл да го правя и се отказах. После направих един стартер чрез контекстното меню като за вид посочих "програма в терминал" и като команда --> това което ми написа, след това един шорткът към долния панел и сега всичко става с едно цъкане, почти светкавично, но не е автоматично.
Сега, за да мога да пробвам препоръките в последния пост трябва да разбера къде е това Система-->Предпочитания-->Автоматично стартирани програми или евентуално да инсталирам някакъв тоол за да се появи, защото сега нямам такова нещо в менютата. Системата е Дебиан Лени 5.05
Активен

radoshow

• Напреднали
    • Профил
Мисля че имам LiveCD на Дебиан сега ще го пусна и ще ти кажа какво да направиш.
Активен

Teo

• Напреднали
    • Профил
Може би е в Система---->Настройки---->Сесии---->Начални програми ?
Активен

radoshow

• Напреднали
    • Профил
Ето какво трябва да направиш. Отиваш на Система и търсиш Сесии.При мен ми го показа на английски като Sessions.Отваряш там и задаваш нов стартер.

Това за Система-->Предпочитания-->Автоматично стартирани програми е при Убунту и мислех,че и при Дебиан е така.
« Последна редакция: Nov 12, 2010, 12:56 от radoshow »
Активен

Teo

• Напреднали
    • Профил
Стана, работи перфектно!
Мерси много за отделеното време и старанието да помогнеш!
Поздрави!
Активен