Автор Тема: Проблем с форматиране на USB флашка  (Прочетена 1917 пъти)

radoshow

• Напреднали
  • Публикации: 1313
  • Distribution: Arch Linux
  • Window Manager: Gnome Shell
    • Профил
Един приятел ме помоли да му запиша някое по-леко дистро за едно старо Dell-че.Искал и той да пробва Linux.И аз реших да му запиша едно Puppy.За целта имам една 125Мб флашка  ;) :D.Инсталирах си gparted да я форматирам.Като стартирах gpared размонтирах флашката и като чукнах да му кажа какъв формат да направи fat32 го има в списъка,но не е активно и не мога да го избера.След това пробвах през Терминал-а,но и там ударих на камък.Като бях с Ubuntu gparted и форматирането през Теминал-а си работеше перфектно.Тези гимнастики се опитвам да ги правя с Arch OpenBox.Явно трябва да се инсталира някой пакет,но не знам кой.Ще бъда много благодарен ако ми кажете какво е нужно да ми заработи в Gparted fat32 формата.Или ако има някакво друго CLI решение на този проблем.Направих и един shot да Ви покажа за какво иде реч.
Активен

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
Re: Проблем с форматиране на USB флашка
« Отговор #1 -: Nov 12, 2010, 15:18 »
dosfstools трябва да е пакета. После gparted или mkdosfs (mkfs.vfat).
Активен

radoshow

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2 -: Nov 12, 2010, 15:25 »
Thank's @bop_bop_mara Gpared заработи. ;) :D
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 7042
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #3 -: Nov 12, 2010, 15:28 »
Другия вариант е да ползваш неговия инсталатор (на Puppy-то). За какво да си играеш да форматираш предварително, че после да копираш файловете, че да я правиш boot-ваща etc. Всичко това ще го направи неговия си инсталатор. Само пускаш от CD-то живия диск и си ти.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

radoshow

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #4 -: Nov 12, 2010, 15:44 »
@Acho Явно не си ме разбрал правилно.То е ясно,че през Puppy инсталатора ще го инсталирам.Нали първо трябва да кача .iso-то на някакъв носител и да го бодна в другия компютър.Аз го правя по този начин.Форматирам флашката с Gparted във fat32 и след това с Unetbootin качам .iso-то на флашката.Знам,че и с if dd става,ама този метод още не съм го пробвал.
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 7042
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #5 -: Nov 12, 2010, 15:52 »
Не се доразбрахме май и двамата. То за инсталацията върху хард диска е ясно. Ама инсталацията върху твоята 128 MB USB флашка, също може да се направи от живия диск. Хората са го имплементирали, за да ни улеснят. Само стартираш live CD-то, и пускаш инсталатора (и избираш инстал върху флашката, не на хард диска). Това имах предвид да го направиш на твой компютър, за да си подготвиш boot-ваща флашка и да си я имаш готова. А после вече от нея ще инсталираш на твоя човек от някой USB порт на неговата машина. За да си спестиш всичките грижи, когато правиш флашката си НА РЪКА, затова дадох тоя съвет.
« Последна редакция: Nov 12, 2010, 15:54 от Acho »
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.