Автор Тема: Линукс - първо включване  (Прочетена 3256 пъти)

Engelhertz

• Участници
  • Публикации: 8
    • Профил
Линукс - първо включване
« -: Nov 30, 2010, 12:06 »
Здравейте , току що получих новия си лаптоп с ОС линукс и за пръв виждам какво е това ,но се натъкнах на следния проблем
Още при включването на компютъра ми влиза в конзола и незнам какво да правя там :D
дайте някакви савети как да го пусна и основни умения който трябва да имам
Активен

hybridtar

• Напреднали
  • Публикации: 18
  • Distribution: debian 6
  • Window Manager: xfce
    • Профил
Re: Линукс - първо включване
« Отговор #1 -: Nov 30, 2010, 12:28 »
напищи startx  ;D
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
« Отговор #2 -: Nov 30, 2010, 12:30 »
Каква дистрибуция е инсталирана на този лаптоп? Примерно Ubuntu, Mint, Suse, Fedora, Mandriva. Знаеш ли си администраторската парола?
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3182
    • Профил
« Отговор #3 -: Nov 30, 2010, 12:45 »
Има доста писано във форума по въпроса. Обикновено това, което е инсталирано е едно НИЩО. Ако напишеш на този черен екран ls (това са две малки! букви - el es) и натиснеш Enter, ще видиш списък на файловете и папките на диска. Е, Добре дошъл! :)
Аз бих си свалил Fedora от тази страница. Записваш файла на едно СД, рестартираш и зареждаш система от СД-то. Можеш да разгледаш как изглежда (ще можеш да си избереш да бъде на български) и ако ти хареса, можеш да си го инсталираш на диска. Ако искаш, свали си и други дистрибуции, разгледай ги по същия начин и инсталирай това, което ти се стори най-подходящо.
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
« Отговор #4 -: Nov 30, 2010, 13:09 »
Laskov е прав. Не можеш да разчиташ на система, която ти я инсталирал някой друг, поставял е свои пароли, или изобщо няма такива. Свали няколко от по популярните дистрибуции от distrowatch, запиши ги като изображение и ги пускай от Live CD. Която тръгне добре и ти харесва я инсталирай. Нямаш други данни на диска, така, че се съгласяваш с всичко, което инсталатора ти предлага. Не мога да ти помогна само ако избереш Slackware, с останалите дистрибуции се справям. Така, че сваляй, записвай на диск, пускай от Live CD и което ти харесва инсталирай. Но най- добре, като си харесаш дистрибуция пусни тема, ако има някакви хитринки да ти ги кажем.
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

tarball

• Напреднали
  • Публикации: 896
  • Distribution: Arch linux;Debian Testing; Ubuntu
  • Window Manager: KDE;MATE;Xfce
    • Профил
« Отговор #5 -: Nov 30, 2010, 14:33 »
Аз пък защо ли си мисля,че човека иска просто да разгледа какво има инсталирано на новата му машина и след това ще си сложи уиндоус!Ако искаше направо щеше да попита какво дистро да сложи,откъде да почне и такива ми ти работи ;)
Активен

Едно време бях спортен тип,сега съм...само тип!
The Future is OPEN!

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6515
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #6 -: Nov 30, 2010, 16:18 »
@tarball

И на мен така ми се струва. Ако вече не го е сложил Windows-а.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

tarball

• Напреднали
  • Публикации: 896
  • Distribution: Arch linux;Debian Testing; Ubuntu
  • Window Manager: KDE;MATE;Xfce
    • Профил
« Отговор #7 -: Nov 30, 2010, 17:52 »
Acho човека вече не пита нали се сещаш,какво е направил вече? ;D Format на всичко и натам е ясна работата...... ;D
Активен

Едно време бях спортен тип,сега съм...само тип!
The Future is OPEN!

Engelhertz

• Участници
    • Профил
« Отговор #8 -: Nov 30, 2010, 17:53 »
балгодаря на всички за мненията , и не няма да слагам линдолс!Ще се мъча да работя с убунту ако успея да го инсталирам, защото немога да вляза в биос .Веднага ми се вклучва тази конзола/терминал или както точно се казва ... от там мога ли да пусна cd-to някак си ?
« Последна редакция: Nov 30, 2010, 18:05 от Engelhertz »
Активен

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
« Отговор #9 -: Nov 30, 2010, 18:04 »
балгодаря на всички за мненията , и не няма да слагам линдолс ще се мъча да работя с убунту ако успея да го инсталирам защото немога да вляза в биос веднага ми се вклучва тази конзола/терминал ... от нея мога ли да пусна cd-to ?

F2 или F12 или F8 (или с някой друг F) :D.
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

danaildr

• Гост
« Отговор #10 -: Nov 30, 2010, 18:13 »
балгодаря на всички за мненията , и не няма да слагам линдолс ще се мъча да работя с убунту ако успея да го инсталирам защото немога да вляза в биос веднага ми се вклучва тази конзола/терминал ... от нея мога ли да пусна cd-to ?

F2 или F12 или F8 (или с някой друг F) :D.
Esc или F11 обикновено са за boot menu
Активен

Engelhertz

• Участници
    • Профил
« Отговор #11 -: Nov 30, 2010, 18:14 »
Точно за това говоря , никаде немога да вляза в биос , директно ми влиза в терминала а там няма такива опции ф2 ф8 ф12 ...
Активен

vyrgozunqk

• Гост
« Отговор #12 -: Nov 30, 2010, 18:24 »
E как така, като стартираш компютъра, не ти ли изкарва моментално една картинка, примерно с логото на производителя, примерно Dell... ако ти изкарва за секунда-2, точно там натискаш много бързо, някой от горепосочените клавиши...
Активен

Engelhertz

• Участници
    • Профил
« Отговор #13 -: Nov 30, 2010, 18:47 »
открих грешката , брат ми не е записал правилно диск-а и аз се чудя защо неми зарежда ...Вече всичко е наред и в момента се инсталира

Благодаря на всички за помоща ви
Активен

danaildr

• Гост
« Отговор #14 -: Nov 30, 2010, 20:15 »
открих грешката , брат ми не е записал правилно диск-а и аз се чудя защо неми зарежда ...Вече всичко е наред и в момента се инсталира

Благодаря на всички за помоща ви
Сподели все пак каква е машинката и какво дистро  ще бъде на нея.
Активен