Първо искам да кажа 'здравейте' на всички в този форум. От скоро се занимавам с линукс и по точно с Ubuntu (понеже ми се стори лесен за напълно начинаещи) и реших да разширя познанията си като цяло за linux/bsd дистрибуцийте. И така имам едно питане. Може ли да ми кажете коя дистрибуция на linux или bsd е най-добра за сървър? Предполагам, че за различните типове сървъри е различно, но все пак. Ако може да ми направите малък списък. Интересува ме главно за уеб сървър кое дистро е най-добро (предполагам FreeBSD). Под уеб сървър разбирайте нещо от сорта на Nginx + php + mysql + memcashe/xcashe + ftp (ssl) + някакъв mail сървър. За момента успях успешно да настроя от 1вия опит (като се има впредвид, че за пръв път 'пипам' linux) един именно такъв без mail и memcashe. А именно nginx + php + mysql + proftpd (ssl) на Ubuntu 10.10 Server. Всичко върви перфектно (като се има впредвид, че го позлвам само, за да тествам няколко мой разработки). За моята цел ми върши работа, но питам от чисто любопитство понеже много се запалих по линукс и съм си насвалял цял куп материали за четене, но все пак реших да попитам тук.

Кои са най-добрите linux server дистора (само и единствено ме интересуват server-и, не съм фен на desktop linux...) за уеб, за мейл, за рутиране и т.н. Ако може един малък списък ще буде много добре. Поразрових се, но има толкова много дистрибуций, а като начинаещ е непосилно да си избера нещо конкретно и затова питам тук. Не ме щадете, няма нужда да ми препоръчвате нещо по-лесно като за начало искам да знам, най-добрите дистрибуций.

Гледам има Ubuntu, CentOS (която до скоро не я бях чувал), RedHat, Debian и моя фаворит засега FreeBSD (който не спада към linux дистротата). Много писах, но се надявам да съм казал всичко необходимо.
Благодаря!